Κλείσιμο

Χρυσοχοΐδης: Οι ροές θα περάσουν από πάνω μας αν κάνουμε τη στρουθοκάμηλο...

Της Ναντίν Χαρδαλιά

Ως ζήτημα το οποίο θα κρατήσει δεκαετίες περιέγραψε το μεταναστευτικό ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης από τη Βουλή, προειδοποιώντας σε δραματικούς τόνους πως αν η χώρα συνεχίσει να το αντιμετωπίζει ως κάτι έκτακτο και δεν λάβει άμεσα μέτρα οι ροές θα περάσουν από πάνω μας.

«Αν συνεχίζουμε σαν τη στρουθοκάμηλο να το κρύβουμε και να το αντιμετωπίζουμε σαν κάτι έκτακτο, τότε οι ροές θα περάσουν από πάνω μας κι όχι από δίπλα μας», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για το άσυλο στην Ολομέλεια, το οποίο όπως είπε προσβλέπει να αντιμετωπίσει τις σημερινές αβελτηρίες.

Ο ίδιος αφού χαρακτήρισε το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο παροχής διεθνούς προστασίας αδιέξοδο, υποστηρίζοντας ότι στοίβαζε ανθρώπους, δοκίμαζε τις αντοχές των δομών και εμπόδιζε τις επιστροφές όσων δεν δικαιούνταν προστασίας, αντιπαρέβαλλε τη στρατηγική της κυβέρνησης, η οποία όπως είπε είναι «να το αντιμετωπίσουμε συστηματικά και σοβαρά, να θωρακίσουμε στο μετρό του δυνατού τα σύνορά μας, να οργανώσουμε τη διοίκηση, να ετοιμάσουμε την κοινωνία».

«Ο χρόνος μας κυνηγά γιατί οι βάρκες στο Αιγαίο δεν σταματούν να έρχονται. Κι όσο περνούν οι μέρες έρχονται και περισσότερες, γιατί έτσι έχει αποφασίσει η γείτονα χώρα», τόνισε ο κ. Χρυσοχοΐδης, αφήνοντας αιχμές για τη στάση της Τουρκίας και επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να επενδύσει στο χρόνο μακριά από την ακατάσχετη φλυαρία και την ακατάπαυστη διαφωνολογία.

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, απέκρουσε και τα αντιπολιτευτικά πυρά, διαβεβαιώνοντας ότι το νομοσχέδιο για το άσυλο δεν περιορίζει δικαιώματα και εγγυήσεις προστασίας των αιτούντων, αλλά τα εξασφαλίζει, ζητώντας την κατά το νόμο συμμόρφωσή τους.

Αναφερόμενος στους στόχους του υπό ψήφιση νομοσχεδίου για το άσυλο, ο ίδιος τους συνόψισε στο τρίπτυχο: επιτάχυνση διαδικασιών, ενσωμάτωση των προσφύγων στην κοινωνία και αύξηση των επιστροφών όσων δεν δικαιούνται προστασίας. Παραθέτοντας, δε, ορισμένες από τις αγκυλώσεις του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου και την ανάγκη αναμόρφωσής του, υποστήριξε πως μόνο για την αλλαγή λαδιών σε ένα αυτοκίνητο στο ΚΥΤΑ Σάμου απαιτούνταν 6 μήνες.

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης χαρακτήρισε το νομοσχέδιο φιλόδοξο και τολμηρό, εκφράζοντας όμως την αισιοδοξία του ότι θα επιτύχει το στόχο του.