Κλείσιμο

Xoυντής: Η Κυβέρνηση επιβαρύνει τους πολίτες με νέα χρέη μέχρι το 2060

Για βάναυση προσβολή της νοημοσύνης του ελληνικού λαού κάνει λόγο ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, Νίκος Χουντής, με αφορμή τον πρόσφατο δανεισμό της Ελλάδας μέσω του 5ετούς ομολόγου, με επιτόκιο 3,6%.

Γνωστοποιεί ταυτοχρόνως, την απάντηση του επιτρόπου, Πιέρ Μοσκοβισί, σε ερώτησή που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής της ΛΑΕ, σχετικά με το ενδεχόμενο εφαρμογής των Διαδικασιών που αφορούν σε Μακροοικονομικές Ανισορροπίες, με τον ευρωπαίο επίτροπο αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο για την λήψη νέων μέτρων.

Η κυβέρνηση, τονίζει ο Νίκος Χουντής, κομπάζει για δήθεν επιτυχία σε ότι αφορά τα επιτόκια και το κόστος δανεισμού.

Ωστόσο, ένα είναι βέβαιο: δανείζεται από τις διεθνείς αγορές για να αποπληρωθεί το ΔΝΤ, με τους Έλληνες πολίτες να επιβαρύνονται με νέα χρέη μέχρι το 2060.

Γιατί τα υπερβολικά πρωτογενή πλεονάσματα και τα ομόλογα που εκδίδει η κυβέρνηση, δεν πάνε στην οικονομία, στους εργαζόμενους, σε νέες θέσεις απασχόλησης, σε απαραίτητες παραγωγικές και κοινωνικές επενδύσεις, αλλά στην εξυπηρέτηση του δυσβάσταχτου δημόσιου χρέους προς τους δανειστές της Τρόικα.

Οι όποιες δε, επιτυχίες επικαλείται στον οικονομικό τομέα, διαψεύδονται στην πράξη, αφού η Κομισιόν, όπως προκύπτει από την απάντηση του Πιέρ Μοσκοβισί, έχει ενεργοποιήσει την Διαδικασία Μακροοικονομικών Ανισορροπιών για 13 κράτη - μέλη, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, λόγω ενδεχόμενων ανισορροπιών σε βασικά μακροοικονομικά μεγέθη, υπογραμμίζοντας ότι «θα διενεργηθεί εμπεριστατωμένη επισκόπηση (IDR) με σκοπό να εκτιμηθεί εάν υφίστανται ανισορροπίες που απαιτούν δράση πολιτικής».

Με τις τελικές αποφάσεις να γνωστοποιεί ο Ευρωπαίος επίτροπος ότι θα ληφθούν τον Φεβρουάριο του 2019, οπότε «βάσει της εμπεριστατωμένης επισκόπησης, εάν η Επιτροπή θεωρήσει ότι ένα κράτος - μέλος αντιμετωπίζει ανισορροπίες, το Συμβούλιο, μετά από σύσταση της Επιτροπής, μπορεί να απευθύνει τις αναγκαίες συστάσεις προς το εν λόγω κράτος - μέλος».

Κι όλα αυτά, τονίζει, ο Νίκος Χουντής, λίγους μήνες μετά την επίσημη λήξη του 3ου Μνημονίου και τα πανηγύρια κυβέρνησης για το τέλος της εποπτείας.

Ποια, όμως, είναι τα μακροοικονομικά μεγέθη για τα οποία ο Ευρωπαίος επίτροπος βάζει την Ελλάδα στο μικροσκόπιο του κοινοτικού ελέγχου; Είναι «το υψηλό δημόσιο και εξωτερικό χρέος, τα χαμηλά επίπεδα αποταμίευσης και το υψηλό απόθεμα μη εξυπηρετούμενων δανείων, υπό συνθήκες υψηλής ανεργίας, χαμηλής αύξησης της παραγωγικότητας και υποτονικής επενδυτικής δραστηριότητας».
Πηγή: Δημήτρης Λάππας