Χωρίς απόδοση ευθυνών κλείνει ο κύκλος ερευνών για τις προμήθειες

Με τη θυροκόλληση του Διατάγματος λήξης της Συνόδου της Βουλής κλείνει οριστικά ο κύκλος της αναζήτησης ποινικών ευθυνών για τα πολιτικά πρόσωπα που είχαν εμπλακεί στην προμήθεια των ρωσικών πυραύλων TOR M1. Βάσει του νόμου περί ευθύνης υπουργών, που ψηφίστηκε το 2003, παραγράφονται ενδεχόμενα αδικήματα των πρώην υπουργών. Συνεπώς οι έρευνες πλέον για την υπόθεση συνεχίζονται για τα μη πολιτικά πρόσωπα.
Η προμήθεια των αντιαεροπορικών συστημάτων πραγματοποιήθηκε το Φεβρουάριο του 1999 και από την αρχή της δικαστικής διερεύνησης είχαν φωτογραφηθεί οι κύριοι Τσοχατζόπουλος και Παπαντωνίου ως εμπλεκόμενοι στις υπόγειες διαδρομές που ακολούθησαν τα 25 εκατομμύρια ευρώ για να καταλήξουν στους λογαριασμούς της Ντρουμίλαν.
«Η κυβέρνηση εξάντλησε όλα τα συνταγματικά περιθώρια που είχε για την αποκάλυψη της αλήθειας», δήλωσε ο Γ‹Αντιπρόεδρος της Βουλής, Ι. Τραγάκης, ενώ ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ευάγγελος Αντώναρος, σχολίασε: «η κυβέρνηση είναι δικαιωμένη, γιατί εξάντλησε όλα τα συνταγματικά περιθώρια που υπήρχαν. Εάν είχε κλείσει η Βουλή στις αρχές Ιουλίου, θα μπορούσε να κατηγορηθεί για συγκάλυψη».
Απ. Κακλαμάνης: Δεν πρέπει να υπάρχουν παραγραφές
Δε θα πρέπει να υπάρχει καμία παραγραφή πέρα από εκείνη που ισχύει για τους απλούς πολίτες, τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης. Τόνισε ακόμα ότι οι ένοχοι πάσης φύσεως βολεύονται από τις γενικότητες περί κομμάτων αλλά υπάρχουν συγκεκριμένες ευθύνες, συγκεκριμένων ανθρώπων και τα κόμματα έχουν συμφέρον να ξεκαθαρίζουν τις γραμμές τους.
Καθυστερεί το άνοιγμα λογαριασμών
Εντωμεταξύ μετατίθεται από μέρα σε μέρα η απόφαση των ελβετικών δικαστικών αρχών για το άνοιγμα των επίμαχων λογαριασμών της εταιρείας Ντρουμίλαν που είχε αναλάβει τα αντισταθμιστικά ωφελήματα από την αγορά των ΤΟR σε τράπεζα της Γενεύης.
Το άνοιγμα των λογαριασμών καθυστερεί μετά το μπλοκάρισμά τους, από δικηγορικό γραφείο της Γενεύης που εκπροσωπεί πρόσωπα τα οποία δεν επιθυμούν το άνοιγμά τους.
Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα έχει ζητήσει το άνοιγμα τους, προκειμένου να διαπιστωθεί πού κατέληξαν τα 25 εκατομμύρια δολάρια που προορίζονταν για την υλοποίηση των αντισταθμιστικών προγραμμάτων και τα οποία ουδέποτε έφθασαν στην χώρα μας.
Πηγή: skai.gr