Χατζηδάκης: Το χωροταξικό νομοσχέδιο είναι απέναντι στην μπαχαλοποίηση

Της Ναντίν Χαρδαλιά

Ως μεγάλη ευρωπαϊκή μεταρρύθμιση, η οποία στέκεται απέναντι στην μπαχαλοποίηση επιχειρώντας να βάλει τάξη στο χάος, χαρακτήρισε το χωροταξικό-πολεοδομικό νομοσχέδιο ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αποκρούοντας τα πυρά της αντιπολίτευσης και δη του ΣΥΡΙΖΑ ως «ψηφοθηρία και λαϊκισμό» και δηλώνοντας ότι η κυβέρνηση και ο ίδιος δεν συμβιβάζονται με το βήμα σημειωτόν ούτε το ρόλο του Πόντιου Πιλάτου απέναντι στα προβλήματα.

«Πρέπει να ρίξουμε μια πέτρα στο τέλμα. Δεν θα ήμουν εντάξει με τη συνείδησή μου αν υπό το φόβο του πολιτικού κόστους έμενα άπρακτος και μιλούσα για ευρωπαϊκές μεταρρυθμίσεις και στην πράξη  συνέχιζα πολιτικές Μαυρογυαλούρου. Σας χαρίζουμε την ψηφοθηρία, τις αντιφάσεις και τον λαϊκισμό και κρατάμε αυτή τη μεγάλη ευρωπαϊκή μεταρρύθμιση», σημείωσε ο Κωστής Χατζηδάκης, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ο Υπουργός εστίασε στις ρυθμίσεις για την εκτός σχεδίου δόμηση, τονίζοντας ότι καταργούνται οι παρεκκλίσεις που θεσπίστηκαν το 1962 και δίνεται μεταβατική περίοδος μίνιμουμ 6 ετών (2+4) στους ιδιοκτήτες προκειμένου να χτίσουν με κανόνες, διαφορετικά να περιμένουν τη σύνταξη των τοπικών πολεοδομικών σχεδίων. «Γιατί η ιδιοκτησία δεν έχει καμία αξία αν αφήσουμε να γίνουν όλα μπάχαλο», σχολίασε, κατηγορώντας την αξιωματική αντιπολίτευση ως «κόμμα της απραξίας» στον συγκεκριμένο τομέα και «καρφώνοντάς» τη ότι στο βωμό των μικροκομματικών συμφερόντων ξέχασε τις διακηρύξεις της Αριστεράς κατά της εκτός σχεδίου δόμησης.  

Ο Κωστής Χατζηδάκης απέρριψε κατηγορηματικά και τις κατηγορίες περί χαρισματικών ρυθμίσεων στις τράπεζες, ξεκαθαρίζοντας πως όπως και για τους κληρονόμους δίνεται το δικαίωμα τακτοποίησης τυχόν αυθαιρέτων που μπορεί να έχουν περιέλθει στην ιδιοκτησία τους από πλειστηριασμούς επειδή ήταν αδύνατο να ελεγχθεί όταν τα απέκτησαν.

Από τις διατάξεις του νομοσχεδίου ξεχώρισε επίσης ως ωφέλιμες και καινοτόμες, αυτές για το ξεκαθάρισμα των χρήσεων γης που διευκολύνουν τις επενδύσεις, το τέλος στην «φάμπρικα» των ναΐσκων που χρησιμοποιούν κάποιοι ως όχημα για αυθαίρετες κατασκευές ιδίως στα νησιά, την απόσυρση ορόφων και κτιρίων μέσω κινήτρων σε βεβαρυμένες περιβαλλοντικά περιοχές και εκείνες για την ενίσχυση της προσβασιμότητας των ΑμΕΑ.

Ως αντιπεριβαλλοντικό, αντιαναπτυξιακό, πρόκλησης αλαλούμ και ανισοτήτων, απέρριψε το νομοσχέδιο ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, κατηγορώντας την κυβέρνηση και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος ότι επιχειρούν βίαιη αναδιανομή της μεσαίας ιδιοκτησίας προς όφελος «αεριτζήδων» για τα εκτός σχεδίου και εξυπηρετούν μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και τράπεζες με «ρουσφέτια» και «δωράκια». «Το νομοσχέδιο αυτό είναι επικίνδυνο και για την κοινωνία και για την ανάπτυξη και για το περιβάλλον», κατέληξε ο κ. Φάμελλος.

Στο ίδιο μήκος κύματος για «βαθιά ταξικές» ρυθμίσεις και κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης αλλά μόνο εις βάρος της μικροϊδιοκτησίας, έκανε λόγο ο Γιώργος Αρβανιτίδης εκ μέρους του ΚΙΝΑΛ.

«Είναι ένα νομοσχέδιο που δεν λύνει λαϊκά προβλήματα γιατί απροκάλυπτα, αδίστακτα και ξεδιάντροπα, εξυπηρετεί μεγάλα οικονομικά συμφέροντα», υποστήριξε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου.

Εκβιασμό των μικρών ιδιοκτητών να εκδώσουν οικοδομική άδεια εντός διετίας,  κατήγγειλε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, σχολιάζοντας πως «μου θυμίζει κάποιους που λειτουργούν σαν ύαινες και βιάζονται να πάρουν τα κτήματα των ανθρώπων».

«Το νομοσχέδιο φέρνει άμεσα δόμηση ή πώληση, θέλουν δεν θέλουν, στους μικρούς ιδιοκτήτες γης κτημάτων κάτω των 4 στρεμμάτων και δόμηση όπου θέλουν όσο θέλουν όποτε θέλουν στις μεγάλες επιχειρήσεις στην εκτός σχεδίου περιοχή», ανέφερε εκ μέρους του ΜέΡΑ25, ο Κρίτων Αρσένης. 

Πηγή: skai.gr