Χατζηδάκης σε Τσίπρα: Είστε επιστήμονες στα ψέματα και για τη ΔΕΗ και τον ΕΦΚΑ

«Είστε επιστήμονες στο ψέμα και όσον αφορά στη ΔΕΗ και όσον αφορά στον ΕΦΚΑ»,  δήλωσε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης απαντώντας -εκ μέρους της κυβέρνησης- στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα κατά τη διάρκεια της δεύτερης ημέρας της συζήτησης του νομοσχεδίου για τον εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ στην Ολομέλεια της Βουλής.

«Για το κατάντημα της ΔΕΗ ήσασταν υπεύθυνοι και οφείλετε εξηγήσεις. Η τιμή της μετοχής της Επιχείρησης ήταν 7 ευρώ το 2014 και την παραδώσατε στο 1 ευρώ. Με έκθεση του ορκωτού λογιστή είχε συνομολογηθεί και από την ίδια τη διοίκηση ΣΥΡΙΖΑ  ότι αν δεν λαμβάνονταν τα έκτακτα μέτρα που ελήφθησαν στις 23 Σεπτεμβρίου του 2019, η ΔΕΗ Θα έκλεινε !», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.

«Κι αλήθεια, αν είχαμε αφήσει τα πράγματα να εξελιχθούν χωρίς να κάνουμε τίποτε πώς θα αντιμετώπιζε η ΔΕΗ  την διεθνή κρίση ; Είναι προφανές ότι ένα χρεοκοπημένο μαγαζί δεν θα μπορούσε να κάνει τίποτε. Επειδή όμως η ΔΕΗ είναι κερδοφόρα -ακριβώς χάρη στα μέτρα που λάβαμε- μπόρεσε να στηρίξει τα νοικοκυριά με εκπτώσεις ύψους 600 εκατ. ευρώ !. Εσείς όμως εξαπολύετε μύδρους για την κερδοφορία της ΔΕΗ. Δεν βλέπετε ότι αυτοαναιρείστε ;Αν είναι αποτυχημένη η διοίκηση όπως λέτε, πώς στο καλό έχει επιτευχθεί κερδοφορία ; Και χωρίς κερδοφορία πώς θα κάνεις εκπτώσεις;», πρόσθεσε.

«Χρησιμοποιείτε επιχειρήματα πολιτικού καφενείου για την ενεργειακή κρίση»

«Προσπαθείτε να συνδέσετε με επιχειρήματα πολιτικού καφενείου τη διεθνή ενεργειακή κρίση  με τη διάσωση της ΔΕΗ το φθινόπωρο του 2019», είπε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων  απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ που επικαλέστηκε δηλώσεις του ιδίου -ως Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας- για τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος την περίοδο 2019-2020 για να κατηγορήσει την κυβέρνηση για τις αυξήσεις του τελευταίου διαστήματος. «Υπάρχει κάποιος προφήτης που θα μπορούσε να προβλέψει την διεθνή κρίση στο φυσικό αέριο που οδήγησε σε άλμα των χονδρεμπορικών τιμών ρεύματος σε όλες τις χώρες της Ευρώπης ; Τι  σχέση έχουν αυτά με την ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης ;» διερωτήθηκε ο κ. Χατζηδάκης.

Αναφορικά με την κριτική του κ. Τσίπρα για την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, ο κ. Χατζηδάκης υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε συμφωνήσει με τους δανειστές  την πώληση του 17% της ΔΕΗ με το 1/20 περίπου του τιμήματος που εξασφαλίστηκε στο πλαίσιο της πρόσφατης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Επιχείρησης. «Είχατε υπογράψει την ίδια πολιτική, εμείς παίρνουμε πολλαπλάσιο ποσό από αυτό που εσείς είχατε συμφωνήσει και ζητάτε και τα ρέστα ; Αν αυτό δεν είναι πολιτικό θράσος και υποκρισία, τότε τι είναι ;»

Υποκρισία καταλόγισε ο κ. Χατζηδάκης και στις αιτιάσεις αναφορικά με τη χονδρική και τη λιανική τιμή ρεύματος. «Κανείς δεν αρνείται ότι υπάρχουν προβλήματα με τη χονδρική τιμή ρεύματος διαχρονικά. Ο τρόπος να υποχωρήσει είναι η ομαλή λειτουργία της ελεύθερης αγοράς ηλεκτρισμού, η περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ με όρους αγοράς και η ενίσχυση των διασυνδέσεων με τις γειτονικές χώρες. Όμως, η λιανική τιμή του ρεύματος  είναι η  έβδομη φθηνότερη στην Ευρώπη. Ακριβή βεβαίως, διότι έχει ανεβεί διεθνώς. Αλλά δεν επιτρέπεται ο ΣΥΡΙΖΑ να συνεχίζει αυτή την πραγματεία ψεμάτων», σχολίασε ο κ. Χατζηδάκης, σημειώνοντας την εμμονή της αξιωματικής αντιπολίτευσης στους «μύθους για το λιγνίτη», παραβλέποντας το ότι η τιμή των δικαιωμάτων εκπομπών CO2 από 25-30 ευρώ/τόνο το 2019 τώρα κινείται στα 90 ευρώ/τόνο, με δυσβάσταχτο κόστος για τη ΔΕΗ.

Προσέθεσε δε ότι «ακόμα και στην έξαρση των τιμών του φυσικού αερίου, το κόστος του φυσικού αερίου ήταν απολύτως συγκρίσιμο με το κόστος για το λιγνίτη. Η ΔΕΗ «μπαίνει μέσα» και τώρα 200 εκατ. ευρώ ετησίως λόγω του λιγνίτη»΄.

Απαντώντας δε στην κριτική του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τα golden boys σε ΔΕΗ (και ΕΦΚΑ), ο κ.  Χατζηδάκης παρουσίασε συγκεκριμένα στοιχεία για τις αποδοχές των διοικήσεων των τραπεζών επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ -που, όπως είπε, «έπαιρναν επί των ημερών σας υψηλότερες αποδοχές από αυτές που παίρνει η σημερινή διοίκηση της ΔΕΗ». Παρουσίασε επίσης στοιχεία για τις αποδοχές της διοίκησης του Υπερταμείου  και της διοίκησης του ΑΔΜΗΕ επί ΣΥΡΙΖΑ. «Αν είναι golden boys η σημερινή διοίκηση της ΔΕΗ, τι είναι όλοι αυτοί που εσείς τους δώσατε αντίστοιχους μισθούς ;», διερωτήθηκε, καταλογίζοντας και πάλι πολιτική υποκρισία στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το θέμα αυτό.

Συντάξεις και ΕΦΚΑ

Περνώντας στα θέματα που αφορούν στο νομοσχέδιο για τον ΕΦΚΑ, ο  κ. Χατζηδάκης παρουσίασε -για μια ακόμη φορά- τα επίσημα στοιχεία που αποδεικνύουν την αύξηση των αποφάσεων για κύριες συντάξεις (από 123.000 το 2019  σε 224.000 το 2021) και τη μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τους πολίτες από 486 εκατ. ευρώ το καλοκαίρι του 2019 σε 239 εκατ. ευρώ τον περασμένο Δεκέμβριο. «Αν δεν δέχεστε τι λένε τα επίσημα στοιχεία του κράτους, τι λέει ο προϋπολογισμός, τι δέχεται η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι δικό σας πρόβλημα. Διότι, όταν δεν σας βολεύει η πραγματικότητα, τόσο το χειρότερο για την ίδια την πραγματικότητα !»
«Επειδή εξερράγη  ο κ. Τσίπρας με τις αδικίες που δήθεν κάνει αυτή η κυβέρνηση στους ασφαλισμένους και μάλιστα μίλησε και για φιάσκο σε σχέση με τις ήττες που έχει δήθεν υποστεί η κυβέρνηση στο Συμβούλιο της Επικρατείας,  θα του θυμίσω τον νόμο Κατρούγκαλου  που κηρύχτηκε αντισυνταγματικός για πολλά και διάφορα θέματα από το ΣτΕ. Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί !», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης, υπενθυμίζοντας στη συνέχεια τις 17 περικοπές συντάξεων στις οποίες προχώρησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κατά τη θητεία της. «Τώρα έχετε την ξαφνική ευαισθησία για τους συνταξιούχους; 17 διαφορετικές περικοπές! Αντίστοιχη υποκρισία υπάρχει και για το σύστημα των επικουρικών συντάξεων, τους ατομικούς κουμπαράδες δηλαδή που οδηγούν, με βάση τα στοιχεία που έχουμε από άλλες χώρες, σε σημαντικά υψηλότερες επικουρικές συντάξεις για τους νέους, από  40% μέχρι και 70% σύμφωνα με τα συγκριτικά στοιχεία του ΟΟΣΑ. Απέναντι και σε αυτό είστε επικριτικοί !»
Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων υπενθύμισε τους βασικούς άξονες του νομοσχεδίου που σκοπεύει στην αντιμετώπιση σε μόνιμη βάση των παθογενειών του ΕΦΚΑ, του πιο προβληματικού Οργανισμού του Δημοσίου. «Έχουμε να κάνουμε με έναν πολυτραυματία  που χρειάζεται μια παρέμβαση ριζική, ολιστική και σφαιρική.  Γι΄αυτό κάνουμε παρέμβαση στη διευθυντική ομάδα, επιχειρώντας να προσελκύσουμε στελέχη και από τον ΕΦΚΑ και από Δημόσιο και από τον ιδιωτικό τομέα, με τριετή συμβόλαια και με δυνατότητα ανανέωσης μία φορά. Στελέχη θα έρθουν και θα δεχθούν την πρόσκληση να ανατάξουμε όλοι μαζί ριζικά τον Οργανισμό. Παράλληλα, την ίδια λογική εισάγουμε και στις παρακάτω βαθμίδες, μέσα από μια φιλοσοφία κινήτρων και ελέγχων. Κινήτρων παραγωγικότητας για αυτούς που βγάζουν παραπάνω συντάξεις, για αυτούς που εξυπηρετούν περισσότερους πολίτες. Και ελέγχων για αυτούς που δεν εξυπηρετούν τους πολίτες και τελικά δεν κάνουν τη δουλειά τους. Γιατί δεν μπορεί να υπάρχει καθεστώς ισοπέδωσης και ατιμωρησίας. Αρνούμαι να προσχωρήσω στο δόγμα του «άβατου του Αγίου Δημοσίου». Να μείνετε εσείς με τα δόγματα και τα άβατα. Σας χαρίζουμε τις συντεχνίες, τους συνδικαλιστές και τη γραφειοκρατία. Εμείς είμαστε με τους πολλούς, καθώς έχουμε καθήκον να υπερασπιστούμε τους ανυπεράσπιστούς ασφαλισμένους !», κατέληξε ο κ. Χατζηδάκης.

Πηγή: skai.gr