Χαρίτσης: Αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης η πρωτοφανής έκρηξη αυταρχικότητας

Στην κυβέρνηση επέρριψε την «αποκλειστική ευθύνη για το απίστευτο χάος και την πρωτοφανή έκρηξη αυταρχικότητας» στα νησιά ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας στον ρ/σ RealFm 97.8. Κατήγγειλε επίσης τις «μονομερείς ενέργειες επίδειξης πυγμής και αυταρχισμού», την «πρωτοφανή όξυνση της βίας» και τη λειτουργία των ΜΑΤ ως «στρατού κατοχής».

«Η κυβέρνηση δεν διαθέτει την πολιτική βούληση για την επίλυση του ζητήματος γιατί δεν επιθυμεί να συγκρουστεί με τα στελέχη της αυτοδιοίκησης που η ίδια στήριξε προεκλογικά», τόνισε ο Αλ. Χαρίτσης.

Χαρακτήρισε, ωστόσο, ως «θετικό βήμα» τη σταδιακή αποχώρηση των δυνάμεων καταστολής από τη Λέσβο, υποστηρίζοντας πως «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κάνει ισοπεδωτική αντιπολίτευση και θα βάλει πλάτη στο προσφυγικό», αλλά με δύο ακόμη κρίσιμες προϋποθέσεις, όπως είπε: «Την άμεση ανάκληση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για τις επιτάξεις ακινήτων και εκτάσεων στα νησιά, η οποία συνιστά πράξη θεσμικού αυταρχισμού, και την άμεση διακοπή της δημιουργίας κλειστών κέντρων-φυλακών».

Υποστήριξε ότι «άμεσα πρέπει να βρεθεί λύση», και υπενθύμισε ότι με πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ, οι τομεάρχες του κόμματος επισκέφθηκαν προ ημερών τους αρμόδιους υπουργούς και κατέθεσαν προτάσεις, που όμως «δεν εισακούστηκαν». «Ο ΣΥΡΙΖΑ το έχει πει εξαρχής: το προσφυγικό είναι θέμα γεωπολιτικών διαστάσεων. Δεν αντιμετωπίζεται με μαγικές λύσεις ούτε με τον μικροκομματικό τακτικισμό της ΝΔ, αλλά με αίσθημα ευθύνης και συναίσθηση της δυσκολίας του», σημείωσε.

Ο Αλ. Χαρίτσης αναφέρθηκε τέλος, στις ενέργειες που έγιναν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όταν το 2018-2019 «μετακινήθηκαν 30.000 πρόσφυγες στην ενδοχώρα με στόχο την ισομερή κατανομή τους», ενώ προχώρησαν, όπως ανέφερε, «περισσότερες από 17.000 οικειοθελείς επιστροφές στις χώρες προέλευσης», αλλά και το «πρόγραμμα επανένωσης 20.000 προσφύγων και μεταναστών με τις οικογένειές τους σε χώρες της Ευρώπης».
 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ