Χαρδαλιάς για φωτιά στη Βαρυμπόμπη: 12.500 στρέμματα κάηκαν, σοβαρές ζημιές σε 76 σπίτια

Βελτιωμένη σημαντικά είναι η κατάσταση στη Βαρυμπόμπη, με 1 ενεργό μέτωπο και τα υπόλοιπα 3 σε ύφεση χάρη και στα πεζοπόρα τμήματα δήλωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς.

"Γίνονται διαρκείς ρίψεις νερού από τα εναέρια μέσα, ευελπιστούμε για οριοθέτηση τουλάχιστον εντός της μέρας" ανέφερε.

Ο υφυπουργός διευκρίνισε πως υπάρχουν διάσπαρτες αναζωπυρώσεις χωρίς, όμως να ανακύπτουν ιδιαίτερα προβλήματα.

Επιχειρούν πολύ μεγάλες δυνάμεις: 520 πυροσβέστες, με 17 ομάδες πεζοπόρα, 150 οχήματα, το ΜΕΤΠΕ, το Κινητό Συντονιστικό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ και περιοδικά 5 αεροσκάφη και 9 ελικόπτερα. Υπάρχει επίσης συνδρομή από ΕΛΑΣ, στρατό με πεζοπόρα και εναέρια μέσα, εθελοντές, και υδροφόρες των δήμων. 

Έχουν καεί 12.500 στρέμματα. Πρώτη εκτίμηση είναι 76 σπίτια με σοβαρές ζημιές, 18 σπίτια με μερικές ζημιές, 27 επιχειρήσεις με σοβαρές ζημιές, 82 οχήματα που καταστράφηκαν ολοσχερώς ενώ 64 έχουν υποστεί μερικές ζημιές.

Περαιτέρω, ανέφερε ο Νίκος Χαρδαλιάς, τη νύχτα έγιναν 71 επεμβάσεις και απομακρύνσεις 182 άτομα με κινητικά και ηλικιωμένοι 442 διασώσεις και απομακρύνσεις συνολικά. 

Από χθες το βράδυ ως τώρα σημειώθηκαν 41 νέες πυρκαγιές, τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς.

Στην Εύβοια, πρόσθεσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, επιχειρούν 95 πυροσβέστες, 4 ομάδες πεζοπόρα, 35 οχήματα και από αέρος περιοδικά 4 αεροσκάφη 1 ελικόπτερο. 

Ο υφυπουργός επισήμανε ότι η αλλαγή φοράς των ανέμων σε Βορειανατολικούς "δημιουργεί νέα δεδομένα". 

Στο μεταξύ, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, από το πρωί πετάει με το ελικόπτερο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας πάνω από την καμένη περιοχή της Πάρνηθας, ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας παρακολουθούσε τις εξελίξεις από το Κέντρο Επιχειρήσεων.

 

Πηγή: skai.gr