Χαρακόπουλος σε Σακελλαροπούλου: «Η Αγία Σοφία ενώνει τον ορθόδοξο κόσμο»

Ο επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στη Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μετά τη συνάντηση με την πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Είχαμε την τιμή να συνομιλήσουμε με την κυρία πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, σε μια πρώτη εθιμοτυπική συνάντηση γνωριμίας με τη Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας. Εκθέσαμε στην κα πρόεδρο το εύρος και τις δράσεις αυτού του πολύ σημαντικού θεσμού, που εκπροσωπεί ορθόδοξους βουλευτές από 25 χώρες. Ιδιαίτερα σταθήκαμε στην προσπάθεια που καταβάλλεται για την ενότητα του ορθόδοξου κόσμου, στον διάλογο με ενώσεις βουλευτών άλλων θρησκειών και δογμάτων και στην προστασία των διωκόμενων χριστιανών, κυρίως στην πολύπαθη Μέση Ανατολή. 
Όπως ήταν φυσικό, τέθηκε και το μείζον ζήτημα των ημερών, που δεν είναι άλλο από την αυθαίρετη απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί, ζήτημα που ενώνει όλο τον ορθόδοξο κόσμο. Εκφράσαμε την απόλυτη αντίθεσή μας σε μια πράξη που θεωρούμε ότι αποτελεί ύβρι απέναντι στην ιστορία, στον πολιτισμό και την οικουμενική αξία αυτού του διαχρονικού συμβόλου της Ορθοδοξίας. Ενημερώσαμε την κα πρόεδρο για την απόφαση της Διεθνούς μας Γραμματείας, που ελήφθη χθες με τηλεδιάσκεψη, για την αποστολή σε διεθνείς και περιφερειακούς οργανισμούς αλλά και σε κοινοβούλια του ψηφίσματός μας που στοχεύει στη διεθνοποίηση των αντιδράσεων κατά της τουρκικής απόφασης. Θεωρούμε ότι πρέπει να κινητοποιήσουμε τη διεθνή κοινή γνώμη, ώστε να πιέσει τις κυβερνήσεις για τη λήψη συγκεκριμένων κυρώσεων, που μπορούν να εξαναγκάσουν την τουρκική ηγεσία να αναθεωρήσει την απόφασή της».

Στη συνάντηση στο προεδρικό Μέγαρο, εκτός του κ. Χαρακόπουλου, συμμετείχαν ο Γ.Γ. της ΔΣΟ, βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Ανδρέας Μιχαηλίδης και ο σύμβουλος δρ Κώστας Μυγδάλης.

Πηγή: skai.gr