Κλείσιμο

Βύρων Πολύδωρας: «Η κατάτμηση των περιφερειών ενισχύει τη διαπλοκή»

Για τον εκλογικό νόμο που κατατέθηκε στην Βουλή:
«Ο νόμος είναι ένα πουκάμισο αδειανό, είναι δεν καν νόμος, δεν αφορά τίποτα μόνο αυτό το κεφάλαιο της διάσπασης ή κατακερματισμού των δύο περιφερειών, Β` Αθηνών στα τρία και υπόλοιπο Αττικής στα δύο».
Για το 41% των ψήφων που απαιτεί η αυτοδυναμία και την πριμοδότηση του πρώτου κόμματος με 40 έδρες:
«Αυτό είναι αμφίβολο μαθηματικώς, όπως μαθηματικώς αμφίβολο είναι και το 87% της αναλογικότητας. Δεν θέλω να κάνω τον συνήγορο του ΠΑΣΟΚ που θα είναι δεύτερο κόμμα το 2008, αλλά αν ψηφιστεί ο νόμος πού είναι η αναλογικότητα στην ψήφο προς έδρες για το δεύτερο κόμμα, το κατακρεουργούμενον. Λέμε καλή αναλογικότητα για τα μικρά κόμματα, τρίτο, τέταρτο, πέμπτο όταν πιάσουν το 3%, αλλά το δεύτερο κόμμα κατακρεουργείται περισσότερο από όσο πριν».
Για τον κατακερματισμό των δύο περιφερειών:
«Αυτή η κατάτμηση ειδικά στις μεγάλες πληθυσμιακές συγκεντρώσεις, δημιουργούν γραμμές διοδίων περίεργες, μυστήριες που ενισχύουν την διαπλοκή. Εννοώ τις τοπικές οργανώσεις του κόμματος, δημάρχους, δημοτικούς συμβούλους, αρχηγούς συνδυασμών, προέδρους αθλητικών σωματείων, όλα αυτά τα πολύκεντρα της κοινωνικής οργάνωσης τα οποία περνούν ένα πολιτικό αντίκρισμα αμφιβόλου αρετής και αξίας. Ενώ εγώ ως βουλευτής θέλω να έχω περιθώριο να κολυμπάω στη θάλασσα την πλατιά του πληθυσμού και να μην με περιμένουν στα διόδια ώστε να μου φτιάχνουν εξάρτηση εκείνοι στους οποίους ανεφέρθην - και τα μεγάλα κανάλια».
Για τα κέντρα τοπικής εξουσίας:
« Όταν ρωτήσουμε στις πενταεδρικές, εξαεδρικές ή και δυεδρικές περιφέρειες της Ελλάδος, θα δούμε ότι στενάζουν οι πολιτευόμενοι, βουλευτές και μη, από αυτά τα διόδια όπως τα λέω με επιεική έκφραση. Και ενώ λοιπόν στενάζουν θέλουμε να τα φέρουμε και στη μεγάλη περιφέρεια. Επίσης αντιλέγω ή μάλλον θέλω να σημειώσω ότι αυτό που λένε ότι έτσι θα είμαστε κοντά στον πολίτη, είναι συγγενής έννοια προς την έννοια την πελατειακή. Δηλαδή τι θα κάνω, μπορώ να συναγωνιστώ κάποιον ο οποίος έχει λεφτά και θα γυρίσει στους πολίτες οργανώνοντας ή ανασυντάσσοντας πελατειακές σχέσεις; Εγώ θέλω να είμαι ενδιαφερόμενος για τον πολίτη, για τα αιτήματά του σε μεγακλίμακα και ύστερα, στην ανάγκη να προστρέξω, όχι τώρα, στο τέλος του κύκλου, που τον έχουμε καταραστεί, τον κύκλο των πελατειακών σχέσεων, να ξανασυστηματοποιήσω τις σχέσεις αυτές».
«Δεν πέρασε το γερμανικό σύστημα, που ήτανε οι μισοί με κάλπη οι άλλοι χωρίς, δεν πέρασε η διοικητική διαίρεση της χώρας και τα λοιπά. Τώρα φέρνουν αυτό το πουκάμισο αδειανό, αυτό τον εκλογικό νόμο στον οποίο είναι αντίθετα και δικά τους στελέχη, όπως ο κ. Πάγκαλος- οπότε δεν είναι βέβαιο ότι θα εγκριθεί - μάλλον εκτίθενται».
Πηγή: skai.gr