«Βροχές και καταιγίδες» κυβερνητικών τροπολογιών στο παρά πέντε των εκλογών

Τελευταία ημέρα νομοθετικού έργου σήμερα Πέμπτη για τη Βουλή λόγω των ευρωεκλογών της 26ης Μαΐου, και στην εθνική αντιπροσωπεία επικράτησε βαρομετρικό χαμηλό με «βροχές και καταιγίδες» τροπολογιών. Στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας ψηφίστηκαν συνολικά 16 τροπολογίες (10 υπουργικές και έξι βουλευτικές) και θεσπίζονται επιδόματα, μετατάξεις και άλλες ρουσφετολογικές ρυθμίσεις και διευκολύνσεις κάθε είδους.

Μεταξύ αυτών, αποσπάσεις νοσηλευτικού προσωπικού και χορήγηση έκτακτου επιδόματος στους υπαλλήλους φύλαξης και εξωτερικής φρούρησης των φυλακών. Οι τροπολογίες προβλέπουν από βελτίωση των ρυθμίσεων του εξωδικαστικού μηχανισμού μέχρι αποσπάσεις νοσηλευτικού προσωπικού και μέτρα επιτάχυνσης έκδοσης οικοδομικών αδειών ανακατασκευής στις πυρόπληκτες περιοχές σε Αττική και Πελοπόννησο.

Για ρουσφέτια της τελευταίας στιγμής καταγγέλλει η αντιπολίτευση την κυβέρνηση. Στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας κατατέθηκε και τροπολογία τεσσάρων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που αφορά τα ανώτατα ωράρια λειτουργίας των φαρμακείων η οποία έγινε δεκτή από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Με άλλη τροπολογία δύο βουλευτών που έγινε και αυτή δεκτή απαλλάσσονται από τα τέλη διέλευσης πλοία που μεταφέρουν πόσιμα νερό σε άνυδρα νησιά.

«Όλο το βράδυ έρχονταν τροπολογίες, άσχετες που δεν έχουν να κάνουν καν με το υπουργείο Υγείας», ανέφερε ο Ιάσονας Φωτήλας από τη Νέα Δημοκρατία. «Κοντά στις σχετικές κι αναγκαίες τροπολογίες παρεισφρέουν και οι ρουσφετολογικές»  σχολίασε ο Βασίλης Κεγκέρογλου από το Κίνημα Αλλαγής.

Τη σιγουριά ότι στο τέλος του χρόνου θα υπάρχει το περιθώριο να σχεδιάσει και νέα μέτρα ελάφρυνσης των πολλών, εφόσον συνεχίζονται και θα συνεχίζονται τα θετικά βήματα στην οικονομία, επανέλαβε δε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από την Άρτα, ξεκαθαρίζοντας ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει με ασφάλεια, χωρίς να θέλει να δημιουργήσει προϋποθέσεις δημοσιονομικού εκτροχιασμού.

Κατά τη συνάντησή του με εκπροσώπους των καθαριστριών, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την αύξηση κατά 10% του μισθού τους αλλά και την ένταξη τους στα βαρέα και ανθυγιεινά. 

Ελεγκτική αποζημίωση ύψους 50 ευρώ ανά ημέρα και έως 300 ευρώ το μήνα, προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών οριζόντια για τους επιθεωρητές, ελεγκτές και εμπειρογνώμονες των Σωμάτων και Υπηρεσιών Επιθεώρησης και Ελέγχου, οι επικεφαλής των οποίων συμμετέχουν στο ΣΟΕΕ.

Έκτακτο επίδομα ύψους 120 ευρώ για το 2019 σε φύλακες και εξωτερικούς φρουρούς των φυλακών για την προμήθεια στολών, και μάλιστα κατά παρέκκλιση κάθε γενικής και ειδικής διάταξης, αποφάσισε να διανείμει το υπουργείο Δικαιοσύνης. Ο υπουργός Μιχάλης Καλογήρου κατέθεσε συνολικά τέσσερις τροπολογίες. 

Επίσης υπερψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για τις 120 δόσεις το οποίο περιλαμβάνει τις τροπολογίες για το επίδομα σύνταξης και τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, τα τυποποιημένα τρόφιμα και την ενέργεια. Στο επίμαχο ν/σ ψηφίστηκε και τροπολογία του υπουργού Ναυτιλίας Φώτη Κουβέλη για τα τουριστικά πλοία και μικρά σκάφη. 

Είχε προηγηθεί η πρόταση του προέδρου της Βουλής, για ανανέωση του συνόλου των 210 συμβάσεων ορισμένου χρόνου των υπαλλήλων της Βουλής για τρία χρόνια, έναντι δύο που συνηθίζεται. Από ύποπτη λόγω χρονικής συγκυρίας έως επιχείρηση προώθησης προεκλογικού «ρουσφετιού» προς άγραν ψήφων, έκρινε η αντιπολίτευση, την πρόταση Βούτση.

Στο μεταξύ, για δεύτερη φόρα την Πέμπτη η κυβέρνηση εγκαινίασε και το μετρό Θεσσαλονίκης, το  οποίο αναμένεται να τεθεί πιλοτικά σε λειτουργία σε τέσσερις μήνες, στα τέλη Σεπτεμβρίου. Μάλιστα, κατά την εκδήλωση ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης ζήτησε από τον πρόεδρο του ΣΑΤΑ Λυμπερόπουλο να γίνουν τα ταξί «εκλογικά κέντρα» του ΣΥΡΙΖΑ.

Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση για «προεκλογικό κρεσέντο»

Προεκλογικό κρεσέντο καταλόγισε στην κυβέρνηση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Γιάννης Κεφαλογιάννης, κατηγορώντας την ότι έχασε κάθε μέτρο δημοσιονομικής ευθύνης σε μια απέλπιδα όπως είπε προσπάθεια αναστροφής του δημοσκοπικού κλίματος, ενώ με ειρωνική διάθεση σχολίασε το μπαράζ τροπολογιών κι ο Ιάσων Φωτήλας (ΝΔ) αναφέροντας ότι ως «φρέσκο» ο ΣΥΡΙΖΑ επιστρατεύει όλες τις παλαιοκομματικές πρακτικές που κατακεραύνωνε. 

Εξίσου επικριτικός εμφανίστηκε κι ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, 
Κώστας Μπαργιώτας,χαρακτηρίζοντας την κυβερνητική πρακτική ως την «επιτομή του παλαιοκομματισμού» και καταγγέλλοντας διευθέτηση "ρουσφετιών". «Την επικυρώνεται και γίνεται η κύρια πρακτική μιας κυβέρνησης που βγήκε ως κυβέρνηση ανανέωσης και γίνεται μία από τα ίδια αν όχι χειρότερη», ανέφερε ο ίδιος.

«Βιομηχανία» τροπολογιών, κατήγγειλε και ο Γιώργος Λαμπρούλης από το ΚΚΕ, ενώ ο Γιώργος Μαυρωτάς από το Ποτάμι απέδωσε στην κυβέρνηση «απαξίωση της Βουλής» την οποία όπως κατήγγειλε μετατρέπει σε «διακοσμητική». «Όταν τα έκαναν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ εσείς ως αντιπολίτευση κάνατε τη Βουλή Ροντέο», σχολίασε δηκτικά και ο Γιώργος Γερμενής από τη Χρυσή Αυγή. 
 
Να δικαιολογήσει τη μετατροπή του νομοσχεδίου του σε «Δούρειο Ίππο», επιχείρησε ο Υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, αποδίδοντας εν μέρει δίκιο στην αντιπολίτευση για τις επικρίσεις της, αλλά αποδίδοντάς τις σε ένα βαθμό στην προσπάθεια να ανέβουν οι τόνοι λόγω προεκλογικής περιόδου και υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν ζητήματα που έπρεπε να αντιμετωπιστούν άμεσα.  
Πηγή: skai.gr - Ναντίν Χαρδαλιά