Βουλή: Τριήμερη μάχη «χαρακωμάτων» για τα ΑΕΙ - ΣΥΡΙΖΑ: Αντιδημοκρατική εκτροπή το ν/σ

Της Ναντίν Χαρδαλιά

Με σφοδρούς διαξιφισμούς κυβέρνησης - αντιπολίτευσης και δη της αξιωματικής συνοδευόμενες ενίοτε με βαριές αλληλοκατηγορίες, ξεκίνησε η τριήμερη «μάχη» στη Βουλή επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας για τις αλλαγές στον τρόπο εισαγωγής (ελάχιστη βάση/μηχανογραφικό δύο φάσεων) στα Πανεπιστήμια, το όριο φοίτησης και την ίδρυση ειδικών Ομάδων προστασίας πανεπιστημιακών ιδρυμάτων (ΟΠΠΙ), η οποία  αναμένεται να κορυφωθεί την προσεχή Πέμπτη με την ψήφισή του και τη σύγκρουση των πολιτικών αρχηγών.  

Η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας έγινε αποδέκτης του ομαδικού σφυροκοπήματος της αντιπολίτευσης (πλην Ελληνικής Λύσης), με κοινό παρανομαστή της οξύτατης κριτικής τα πυρά περί αυταρχισμού και την πρόβλεψη ότι ο υπό ψήφιση νόμος θα μείνει στα χαρτιά.

Ζ. Μακρή: Να τελειώνουμε με την παρανομία

Το γάντι σήκωσε η Υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή, διαμηνύοντας την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης και του υπουργείου να βάλουν τέλος στην ανομία και την παραβατικότητα εντός των ΑΕΙ, επικρίνοντας σφόδρα την αξιωματική αντιπολίτευση.

«Εμείς θέλουμε να τελειώνουμε με την παρανομία με τρόπο αποτελεσματικό και απολύτως συμβατό με τη φύση των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και θα τελειώσουμε  ψηφίζοντας και εφαρμόζοντας αυτό το νομοσχέδιο», σημείωσε η Υφυπουργός αναφορικά με τη λεγόμενη πανεπιστημιακή αστυνομία, σχολιάζοντας δηκτικά και με αποδέκτη τον ΣΥΡΙΖΑ πως η επιτήρηση της τάξης στα ΑΕΙ μπορεί να μην ενδιαφέρει όσους υπερασπίζονται τον Κουφοντίνα, αλλά ενδιαφέρει την ακαδημαϊκή και φοιτητική κοινότητα, ενώ έκανε λόγο για προσπάθειες παρεμπόδισης της μεταρρύθμισης από δυνάμεις που εμμένουν στην Ελλάδα της ήσσονος προσπάθειας και της ανοχής στην παρανομία.

Υπεραμυνόμενη των λοιπών διατάξεων του νομοσχεδίου, που εγείρουν αντιδράσεις, όπως η ελάχιστη βάση εισαγωγής, το διπλό μηχανογραφικό και το όριο φοίτησης, η ίδια υποστήριξε ότι επιδιώκεται η θωράκιση της νέας γενιάς μέσω της αναβάθμισης του κύρους των πτυχίων και των πανεπιστημιακών δομών.

Της συνταγματικότητας των ρυθμίσεων είχε υπεραμυνθεί νωρίτερα η Υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, αποκρούοντας μία προς μία τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης. Ειδική μνεία έκανε στο ζήτημα ορίου φοίτησης για την αντιμετώπιση του φαινομένου των λεγόμενων  αιώνιων φοιτητών, σημειώνοντας πως αποτελούν το 40% των ελληνικών πανεπιστήμιων κόντρα σε κάθε ευρωπαϊκό πρότυπο. «Αντιβαίνει σε κάθε λογική της ύπαρξης εκπαιδευτικού πλαισίου», ανέφερε.

Φίλης (ΣΥΡΙΖΑ): Αντιδημοκρατική εκτροπή

Μύδρους κατά της κυβέρνησης και της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας εξαπέλυσε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, απευθύνοντας βαρύτατη μομφή για «αντιδημοκρατική και αντισυνταγματική εκτροπή». Άφησε αλλεπάλληλους υπαινιγμούς περί «χουντικής» εμπνεύσεως ρυθμίσεις, μιλώντας για επαναφορά στο Πανεπιστήμιο «της αρβύλας, του κλομπ και του χαφιεδισμού. Στο Σπουδαστικό της ασφάλειας». Επανέλαβε τη δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ να καταργήσει το νόμο, καθώς και τις αιχμές για αποκλεισμό τουλάχιστον 14.000 εισακτέων και κλείσιμο δεκάδων τμημάτων στα περιφερειακά πανεπιστήμια μέσω της ελάχιστης βάσης εισαγωγής, ενώ άνοιξε εμμέσως ζήτημα πρόωρων εκλογών, υποστηρίζοντας ότι «κάτι αλλάζει στην κοινωνία και θα σας αναγκάσει να κάνετε πολιτικές κινήσεις για να επιβιώσετε».

Κεφαλίδου (ΚΙΝΑΛ): Νομοσχέδιο παρωδία προστασίας της ακαδημαϊκής ελευθερίας

Για νομοσχέδιο «παρωδία προστασίας της ακαδημαϊκής ελευθερίας και υποβάθμισης του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος», έκανε λόγο η ειδική αγορήτρια του Κινήματος Αλλαγής, Χαρά Κεφαλίδου, χαρακτηρίζοντας τις μείζονες ρυθμίσεις του ανεφάρμοστες, αναποτελεσματικές και ανόητες.

«Για μας απαξίωση της έννοιας και του χώρου των πανεπιστημίων δεν επιφέρουν μόνο οι μπαχαλάκηδες, αλλά και η εκχώρηση τη φύλαξης σε αστυνομικό σώμα που λογοδοτεί σε ξένο σώμα από τα πανεπιστήμια, δηλαδή, στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη», ανέφερε σχετικά με την ίδρυση ειδικού σώματος προστασίας πανεπιστημιακού ιδρύματος, ενώ καταλόγισε στην κυβέρνηση προσπάθεια μείωσης του αριθμού των εισακτέων με τεχνάσματα.

ΚΚΕ: Κρεσέντο κυβερνητικού αυταρχισμού

Κρεσέντο αυταρχισμού, με μοναδικό στόχο την προάσπιση των «πανεπιστημίων επιχείρηση Α.Ε»,  καταλόγισε στην κυβέρνηση ο Γιάννης Δελής εκ μέρους του ΚΚΕ, σχολιάζοντας καυστικά πως «καταψηφίζουμε με χέρια και με πόδια». Ως νομοσχέδιο «ζόμπι» το απέρριψε και ο Γιάννης Γκιόκας (ΚΚΕ), ενώ η πρώην Γ.Γ. του κόμματος, Αλέκα Παπαρήγα, υποστήριξε ότι επανέρχεται το Σπουδαστικό της Ασφάλειας με καταστολή πλέον μέσα στα Πανεπιστήμια.

Ελληνική Λύση: Άσυλο ιδεών κι όχι παρανομιών

Στην πρόταση της Ελληνικής Λύσης για ίδρυση ειδικού σώματος προστασίας των ΑΕΙ με προσωπικό που έχει ολοκληρώσει τη θητεία του στις ειδικές δυνάμεις, επανέλαβε ο Κωνσταντίνος Χήτας, επιμένοντας και στην πληρωμή των ζημιών απ' όσους τις προκαλούν όπως και την αποπομπή φοιτητών που συμμετέχουν σε έκτροπα εντός του πανεπιστημιακού χώρου. «Θέλουμε άσυλο ιδεών κι όχι άσυλο παρανομιών», είπε.

Σακοράφα (ΜέΡΑ25): Αντιγραφή του Όρμπαν

Επίδειξη καθολικού αυταρχισμού και διολίσθηση σε αντιδημοκρατικές πολιτικές, απέδωσε στην κυβέρνηση και η Σοφία Σακοράφα από το ΜέΡΑ25, χαρακτηρίζοντας τις διατάξεις για τη λεγόμενη πανεπιστημιακή αστυνομία «εξοργιστικές» και σχολιάζοντας πως: «Η Ελλάδα ζηλεύει την αντιδραστική πολιτική του Όρμπαν».

Στον «αστερισμό» του νέου lockdown στην Αττική

Αύριο Τετάρτη πάντως θεωρείται βέβαιο ότι η πολιτική αντιπαράθεση θα επεκταθεί στην απόφαση της κυβέρνησης για την επιβολή νέου καθολικού lockdown στην Αττική και το σχετικό διάγγελμα του Πρωθυπουργού. Ήδη άλλωστε ο ΣΥΡΙΖΑ δια του Νίκου Φίλη ζήτησε εκ νέου το «πάγωμα» της συζήτησης και ψήφισης του νομοσχεδίου με αφορμή τα νέα αυστηρότερα απαγορευτικά μέτρα στο λεκανοπέδιο, κατηγορώντας την κυβέρνηση για ρητορική εμφυλιοπολεμικού κλίματος.

Πηγή: skai.gr