Βουλή: Ψηφίστηκε το ν/σ για τον Σύμβουλο Ακεραιότητας στη Δημόσια Διοίκηση

Ολοκληρώθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, η συζήτηση και ψήφιση κατά πλειοψηφία, του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών για το «Σύστημα Εσωτερικού Ελέγχου του Δημοσίου Τομέα, Σύμβουλος Ακεραιότητας στη δημόσια διοίκηση και άλλες διατάξεις για τη δημόσια διοίκηση και την τοπική Αυτοδιοίκηση». Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκαν οι βουλευτές της ΝΔ, ενώ καταψήφισαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, ΕΛ.ΛΥ και ΜέΡΑ25.

Είχε προηγηθεί ονομαστική ψηφοφορία, που είχε ζητήσει το ΚΙΝΑΛ, για το επίμαχο άρθρο 54 που αφορά τις Ανεξάρτητες Αρχές. Το άρθρο υπερψηφίστηκε τελικά από 158 βουλευτές έναντι 55 που καταψήφισαν.

Κλείνοντας την συζήτηση, ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, απέρριψε κατηγορηματικά τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για «φωτογραφική διάταξη με στόχο τον διορισμό εκλεκτού της κυβέρνησης στη θέση του προέδρου του ΑΣΕΠ», ενώ προχώρησε σε νομοτεχνική βελτίωση για το χρονικό διάστημα της θητείας των μελών του, ορίζοντας ότι δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τα 12 έτη. «Θωρακίζουμε την λειτουργική και προσωπική ανεξαρτησία των ανεξάρτητων αρχών, διασφαλίζουμε την λογοδοσία, την αποτελεσματικότητα και τη διαφάνεια στο δημόσιο τομέα, καταπολεμούμε τη διαφθορά με αποτρεπτικά και προληπτικά εργαλεία και προστατεύουμε το ανθρώπινο δυναμικό απέναντι σε προβλήματα που αντιμετωπίζουν, θεσπίζοντας συγκεκριμένες και απόλυτα διαφανείς διαδικασίες», υπογράμμισε ο κ. Βορίδης.

Παράλληλα, επιτέθηκε στο ΣΥΡΙΖΑ, καταλογίζοντας του «έωλα επιχειρήματα και στείρα αντιπολίτευση, γεμάτη καχυποψία και φοβίες που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα αλλά και κανένα αντίκρισμα στη κοινωνία».

«Θέλει θράσος να μας κατηγορεί ο ΣΥΡΙΖΑ τη ΝΔ για διαφθορά. Το δικό σας κόμμα έχει ένα διωκόμενο υπουργό και έναν ελεγχόμενο από τη δικαιοσύνη στο όνομα της διαφθοράς. Εγώ δεν λέω είστε μια παράταξη που είναι όλοι διεφθαρμένοι. Εσείς παρουσιάζετε τη δική μου παράταξη ως καρικατούρα και θέλει θράσος να το λέτε την ώρα που έχετε αυτό το ιστορικό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βορίδης. Παράλληλα, τόνισε σε αυστηρό ύφος ότι ο ίδιος δεν δέχεται προσωπικές αιχμές για θέματα που θίγουν την ηθική του ακεραιότητα. «Έχω ακούσει προσωπικά τα μύρια όσα και ανέχομαι περίπου τα πάντα. Ένα δεν το έχω ανεχτεί και όποιος το έκανε πάει στο ταμείο και δεν το χαρίζω. 'Ακουσα από φασίστας, ακροδεξιός, μαύρος, κόκκινος, τα πάντα άκουσα. Ο καθένας κρίνεται πολιτικά. Έχω ανεχτεί βαρύτατες εκφράσεις, όμως για ζητήματα ηθικής μου ακεραιότητας δεν ανέχομαι κουβέντα», τόνισε ο κ. Βορίδης.

Εξάλλου, ο υπουργός Εσωτερικών, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ως «μεγάλη μεταρρυθμιστική τομή για τον έλεγχο, τη διαφάνεια, και τη λογοδοσία στη δημόσια διοίκηση, ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης τον κατηγόρησαν για προσπάθεια δημιουργίας κομματικού στρατού της δεξιάς με αδιαφανείς διαδικασίες.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ο εισηγητής του κόμματος, Μιλτιάδης Χατζηγιάννης κατηγόρησε, μεταξύ άλλων, τη ΝΔ ότι «αποψιλώνει ακόμα περισσότερο τα δημοτικά συμβούλια από αρμοδιότητες». Παράλληλα επέκρινε τη διαδικασία νομοθέτησης τονίζοντας ότι «με τη χρυσή εποχή της καλής νομοθέτησης επί κυβέρνησης ΝΔ το νομοσχέδιο για τον εσωτερικό έλεγχο στη δημόσια διοίκηση, μπήκε στη διαβούλευση με 34 άρθρα, έφτασε στη Βουλή με 62 και θα ψηφιστεί εντέλει με 84, μετά και την κατάθεση 4 υπουργικών τροπολογιών». Ακόμα, υποστήριξε ότι η νέα νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, «αφήνει ορθάνοιχτο το παράθυρο για την επιλογή και την ανάθεση του εσωτερικού ελέγχου σε ιδιώτες, ενώ παράλληλα δυσχεραίνει την απόκτηση της ιθαγένειας». Τέλος, έκανε λόγο για «κατά συρροή καταπάτηση του Συντάγματος και της Ευρωπαϊκής Χάρτας Τοπικής Αυτονομίας από την κυβέρνηση με τη διαδοχική νομοθέτηση μεταφοράς αρμοδιοτήτων στις οικονομικές επιτροπές των Δήμων καθιστώντας τα δημοτικά συμβούλια διακοσμητικά στοιχεία, χωρίς καμία πλέον αρμοδιότητα».

Στο νομοσχέδιο υπερψηφίστηκαν και υπουργικές τροπολογίες που προβλέπουν μεταξύ άλλων:

- Παράταση μέχρι 30/6/2021 της προθεσμίας σύστασης αναπτυξιακού οργανισμού των δήμων των περιφερειακών ενώσεων και των περιφερειών.

- Διαγραφή μικρών βεβαιωμένων οφειλών προς ΟΤΑ Α΄ και Β' βαθμού.

- Τη δυνατότητα της Οικονομικής Επιτροπής να μπορεί να αποφασίζει για τη σύναψη και ανάθεση δημόσιας σύμβασης για την παροχή υπηρεσιών καθαριότητας, συντήρησης χωρών πρασίνου, ηλεκτροφωτισμού, και ταφής και ανακομιδής νεκρών.

- Αναμόρφωση της διαδικασίας επιλογής και διορισμού καλλιτεχνικού διευθυντή στο Εθνικό Θέατρο και στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος.

- Ρυθμίσεις θεμάτων πυροσβεστικού προσωπικού εποχικής απασχόλησης

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ