Βουλή: Ψηφίστηκε το ν/σ για την ολοκληρωμένη στρατηγική νησιωτικής πολιτικής

Κατά πλειοψηφία ψηφίσθηκε το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για την «Ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική στον νησιωτικό χώρο, διατάξεις για συμμόρφωση με υποχρεώσεις διεθνούς ναυσιπλοΐας και την αναβάθμιση Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και ειδικές ρυθμίσεις για την ψηφιοποίηση και εν γένει ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής ναυτιλίας στη μετά-COVID εποχή».

Επί της Αρχής του νομοσχεδίου θετικά ψήφισε η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης το καταψήφισαν.

Κατά πλειοψηφία, ψηφίσθηκαν τα τρία άρθρα του νομοσχεδίου και οι δύο υπουργικές τροπολογίες που έθεσε σε ονομαστική ψηφοφορία ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ειδικότερα το άρθρο 22 που αφορά την διαδικασία εξαίρεσης πλοίων από την πλοήγηση σε λιμένες και χορήγησης πιστοποιητικού εξαίρεσης έλαβε 158 θετικές ψήφους, 120 «κατά» και 22 «παρών»

Το άρθρο 25 για την ανανέωση συμβάσεων λιμενικών υπηρεσιών παραλαβής και διαχείρισης απόβλητων πλοίων και καταλοίπων φορτίου ψηφίσθηκε από 158 βουλευτές, ενώ 142 το καταψήφισαν

Το άρθρο 30 για την εξαίρεση συγκεκριμένων έργων ναυσιπλοΐας και θαλάσσιας επιτήρησης από τις διαδικασίες περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων, δεσμεύσεων και μελετών επιπτώσεων ψηφίσθηκε από 158 βουλευτές, 132 το καταψήφισαν και 10 τάχθηκαν με το «παρών»

Οι δύο υπουργικές τροπολογίες που αφορούν τον επανακαθορισμό των προστίμων για παραβάσεις των ορίων εργασίας και ανάπαυσης των ναυτικών καθώς και τον επαναπροσδιορισμό των αρμοδιοτήτων της Ρυθμιστικής Αρχής Λιμένων ψηφίσθηκαν από 158 βουλευτές, ενώ τις 142 τις καταψήφισαν.

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης κλείνοντας τη συζήτηση, εξέφρασε τα θερμά του συλλυπητήρια για τον θάνατο του πρώην υπουργού και πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Σήφη Βαλυράκη και πρόσθεσε ότι «όπως είπα σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχα με την κυρία Βαλυράκη, τα έμπειρα στελέχη του ΛΣ δεν θα αφήσουν καμία "σκιά" και θα διερευνηθούν όλα»

Σχετικά με το νομοσχέδιο, ο υπουργός το χαρακτήρισε «μεταρρυθμιστική τομή στην αναπτυξιακή πορεία των νησιών μας» που «αλλάζει τα δεδομένα στον αποσπασματικό τρόπο που το Ελληνικό Κράτος προσέγγιζε τη νησιωτικότητα». Τώρα, είπε, «αυτό γίνεται με ένα ολιστικό, συνεκτικό και αποτελεσματικό τρόπο, με μετρήσιμους δείκτες και έλεγχο». Εξέφρασε πάντως την λύπη του «που ο ΣΥΡΙΖΑ έδειξε να είναι προσκολλημένος στο παρελθόν και δεν ψήφισε το νομοσχέδιο».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ