Βουλή: Προσκλητήριο Θεοδωρικάκου για ομοφωνία στην ψήφο των αποδήμων

Της Ναντίν Χαρδαλιά 

Προσκλητήριο ευθύνης και ομόφωνης ψήφισης της προσθήκης στο άρθρο 54 του Συντάγματος και το επικείμενο νομοσχέδιο για το δικαίωμα ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού από τον τόπο διαμονής τους, απηύθυνε προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις από τη Βουλή ο Υπουργός Εσωτερικών, ώστε όπως επισήμανε να κάνουν όλοι μαζί το πρώτο σημαντικό βήμα, αποδεικνύοντας εμπράκτως όπως είπε ότι: «η Ελλάδα επιθυμεί τη συμβολή των Ελλήνων του εξωτερικού στην προσπάθεια αναγέννησης που κάνει η χώρα».

«Θα είναι ένα ισχυρό μήνυμα ευθύνης για όλες τις πολιτικές δυνάμεις, ένα μήνυμα της αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος και ένα μήνυμα προς τους συμπατριώτες μας ότι η πατρίδα θέλει να κρατήσει ισχυρούς δεσμούς μαζί τους», τόνισε ο ίδιος.

Ο ισχυρότερος δεσμός με τη δημοκρατία είναι η ψήφος του κάθε πολίτη

«Ο ισχυρότερος δεσμός σε μια δημοκρατία είναι η ψήφος του κάθε πολίτη», επισήμανε ο Τάκης Θεοδωρικάκος, εκτιμώντας σχεδόν μετά βεβαιότητας, ότι οι βελτιώσεις που επέφερε το Υπουργείο και η κυβέρνηση στο νομοσχέδιο - που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή την επόμενη Τρίτη - και οι οποίες λαμβάνουν υπόψη τις παρατηρήσεις και ενστάσεις κομμάτων της αντιπολίτευσης, θα καταστήσουν εφικτή τη συγκέντρωση των 200 ψήφων για να τεθεί σε ισχύ.

Έχουμε ευθύνη να δημιουργήσουμε συγκλίσεις για τις 200 ψήφους

«Όταν οι πολιτικές αποφάσεις αφορούν βασικά δημοκρατικά δικαιώματα των πολιτών με εθνικό χαρακτήρα,  τότε η συναίνεση αποτελεί αυτονόητο καθήκον και δείχνει το μέγεθος της ευθύνης καθενός εξ ημών. Σε εμάς ανήκει η ευθύνη να δημιουργήσουμε εκείνες τις συγκλίσεις ώστε να υπάρξει η πλειοψηφία των 200 εδρών. Σήμερα, πριν από λίγες ώρες, δώσαμε στη δημοσιότητα το τελικό κείμενο με βελτιώσεις και αποσαφηνίσεις που εκτιμώ ότι θα διευκολύνουν να ψηφιστεί αυτό το νομοσχέδιο από το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων», ανέφερε ο Υπουργός Εσωτερικών.

«Συνθήκη συμβιβασμού» αλλά απαραίτητη για το πρώτο σημαντικό βήμα

Ο κ. Θεοδωρικάκος επανέλαβε ότι σταθερή θέση της ΝΔ ήταν η δυνατότητα άσκησης του εκλογικού δικαιώματος των ελλήνων του εξωτερικού με επιστολική ψήφο και η δυνατότητα συμμετοχής περισσότερων, παραδέχτηκε ότι η προωθούμενη λύση συνιστά «συνθήκη συμβιβασμού», τονίζοντας, ωστόσο, ότι ήταν αναγκαία προκειμένου να γίνει το πρώτο σημαντικό βήμα και να καθιερωθεί το δικαίωμά τους και να λάβουν το μήνυμα ότι η Ελλάδα θέλει να διατηρήσει ισχυρούς δεσμούς μαζί τους.

«Δεν έχει καμία σημασία ποιος έκανε περισσότερους συμβιβασμούς. Αλλά ποιος είχε τη βούληση να το κάνει πράξη», τόνισε ο Υπουργός Εσωτερικών, «καρφώνοντας» τον ΣΥΡΙΖΑ πως αν ήθελε να προχωρήσει στη σχετική νομοθέτηση θα μπορούσε να το έχει πράξει ως κυβέρνηση.

Το άρθρο 54 του Συντάγματος θωρακίζει συνταγματικά τις προϋποθέσεις

Αναφορικά με την αναθεώρηση του άρθρου 54 του Συντάγματος, ο Τάκης Θεοδωρικάκος, σημείωσε ότι η προσθήκη της παραγράφου 4, γίνεται για να θωρακισθούν συνταγματικά οι περιορισμοί που θέτουν ορισμένα κόμματα σε ότι αφορά τις διευκολύνσεις που θα γίνονται στους εκτός επικρατείας Έλληνες να ψηφίζουν από τον τόπο κατοικίας τους.

Δυνητικές κάποιες από τις προϋποθέσεις στο άρθρο 54 του Συντάγματος

«Πολλές εξ αυτών είναι δυνητικές και όχι υποχρεωτικές γιατί είναι κρίμα να γίνει το λάθος που έγινε σε προηγούμενη αναθεώρηση και να δεσμεύσουμε αμετάκλητα νέες κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες στο μέλλον», επισήμανε ο ίδιος, καλώντας τα κόμματα της αντιπολίτευσης να το υπερψηφίσουν.

Η αλλαγή στο άρθρο 54 παρ. 4  

Νωρίτερα, το κείμενο της παραγράφου 4 του άρθρου 54, όπως διαμορφώθηκε μετά τις διαβουλεύσεις με την αντιπολίτευση, παρουσίασε ο γενικός εισηγητής της ΝΔ, Ευριπίδης Στυλιανίδης και έχει ως εξής: 

«4. Με τον νόμο της παραγράφου 4 του άρθρου 51 μπορεί να τίθενται προϋποθέσεις στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος στον τόπο διαμονής τους από τους εκλογείς που κατοικούν έξω από την Επικράτεια, όπως αυτοπρόσωπη παρουσία σε εκλογικό τμήμα, χρόνος απουσίας από τη χώρα ή παρουσία στη χώρα για ορισμένο χρόνο στο παρελθόν. Με τον νόμο του προηγούμενου εδαφίου μπορεί να ορίζεται ότι ορισμένες θέσεις του ψηφοδελτίου επικρατείας κάθε κόμματος της παραγράφου 3 του παρόντος άρθρου καταλαμβάνονται υποχρεωτικά από απόδημους. Νόμος μπορεί να προβλέπει ότι η ψήφος των εκλογέων που ψηφίζουν σε εκλογικά τμήματα έξω από την Επικράτεια δεν προσμετράται σε συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια, αλλά μόνο σε επίπεδο επικρατείας. Με τον νόμο της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου μπορεί να καθιερώνονται μία ή περισσότερες εκλογικές περιφέρειες απόδημου Ελληνισμού, κατά παρέκκλιση της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου».

Κατ’ ουσίαν η διαφορά που έχει αυτή η πρόταση με την προηγούμενη που είχε κατατεθεί κατόπιν διαβουλεύσεων με την αντιπολίτευση, είναι η αφαίρεση της αναφοράς σε κατοχή αριθμού φορολογικού μητρώου ως προϋπόθεση και η πρόσθεση της αυτοπρόσωπης παρουσίας σε εκλογικό τμήμα. Σημειώνεται, ότι ως προς το ΑΦΜ είχε εκφράσει διαφωνίες το ΚΚΕ, υποστηρίζοντας ότι η απλή ύπαρξή του δεν συνιστά μέσο απόδειξης πραγματικού δεσμού του εκλογέα με τη χώρα.

Στόχος ένα αποτελεσματικό κράτος στην υπηρεσία των πολιτών

«Αναδεικνύεται ξανά η ανάγκη ύπαρξης ενός αποτελεσματικού εθνικού κράτους. Ενός κράτους που θα εκπροσωπεί τον πατριωτισμό αλλά και την εμπέδωση της ελευθερίας, της ασφάλειας και της κοινωνικής συνοχής. Γι’ αυτό ο δρόμος προς το αύριο δεν είναι μόνο αυτός της οικονομικής ανάπτυξης. Η Ελλάδα πρέπει να γίνει κράτος. Κι αυτό προϋποθέτει τον πατριωτισμό, την ενότητα των Ελλήνων και τη συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων σε θέματα που συγκροτούν τον πυρήνα ενός κράτους στην υπηρεσία των πολιτών», κατέληξε, ο Υπουργός Εσωτερικών, αναφερόμενος στα διακυβεύματα της εποχής.  

Πηγή: skai.gr