Δευτερολογία Μητσοτάκη: Το 90% των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας θα επιστραφεί στο Δημόσιο

Αφού βαλάτε φωτιά στο σπίτι της πατρίδας ήρθατε μετά υπερήφανος να μας πείτε ότι σβήσατε την φωτιά που εσείς ο ίδιος είχατε βάλει, είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκινώντας την δευτερολογία του στην Βουλή.

Κάνοντας αναδρομή στο πώς ξεκίνησε ο ΕΝΦΙΑ ο πρωθυπουργός απάντησε στις αντιδράσεις από τα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας: «Ξεχάσατε τι λέγατε για τον ΕΝΦΙΑ προεκλογικά; Ξεχάσατε τα απίστευτα ψέματα που λέγατε προεκλογικά για να κερδίσετε τις εκλογές;».

Μιλώντας για τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας, ο κ. Μητσοτάκης είπε απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα: «Είπατε ότι υπάρχουν υπερκέρδη 1,4 δισ. ευρώ. Δεν ξέρω από που προήλθε αυτό το νούμερο.

Πολύ σύντομα θα δούμε ποιος είναι ο ισολογισμός της ΔΕΗ για το 2021. Αν υποθέταμε ότι τα υπερκέρδη είναι όντως 1,4 δισ ευρώ, έρχομαι και σας λέω ότι το 90% θα επιστραφεί στο ελληνικό δημόσιο. Θα μπει έκτακτη φορολόγηση. Πρώτα θα τα δούμε, θα τα βεβαιώσουμε και μετά θα τα φορολογήσουμε».

«Σταματήστε την συζήτηση για τα υπέρκέρδη, αφού σας λέμε ότι θα τα φορολογήσουμε εν τω συνόλω αφού τα υπολογίσουμε» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα και συμπλήρωσε: Μένω άφωνος με την άγνοιά σας και την ικανότητά σας να διαστρεβλώνετε μια κατάσταση και το τι πραγματικά συμβαίνει..

Απαντώντας στα περί νεοφιλελεύθερης πολιτκής που αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σήμείωσε πως είναι επικεφαλής μιας κυβέρνησης που έχει κάνει «την μεγαλύτερη κεϋνσιανή επέκταση που έχει γίνει ποτέ στην Ιστορία του τόπου. Πού είναι η νεοφιλελύθερη πολιτική» είπε ο πρωθυπουργός.

Εκλογές στο τέλος της τετραετίας

«Οι εκλογές θα γίνουν με τον υφιστάμενο νόμο, αλλά αφού είστε πρώτο κόμμα τι σας νοιάζει με ποιον νόμο θα γίνουν οι εκλογές;» είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα και συμπλήρωσε:

«Αυτή τη στιγμή, ο τρόπος με τον οποίο οδηγείται η χώρα σε διπλή αναμέτρηση φέρει τη δική σας ευθύνη. Αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι πολιτική σταθερότητα. Αυτή τη στρατηγική υπηρετεί ο δικός μας νόμος και με ανοιχτή συμπεριλητπική πολιτική θα πορευτούμε από δω και στο εξής. Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και συνέχισε:

«Έχουμε πόλεμο και ζητάτε εκλογές; Και πιθανώς η χώρα να χρειαστεί να περάσει τη βάσανο μιας υπηρεσιακής κυβέρνησης. Αναρωτιέμαι αν αυτό είναι υπέθυνση στάση» κατέληξε. 

Πηγή: skai.gr