Βουλή: Ξεκίνησε η διαδικασία συνταγματικής αναθεώρησης

Με την συζήτηση των άρθρων 62 και 86 που αφορούν την βουλευτική ασυλία και την ευθύνη υπουργών, άνοιξε η αυλαία της συνταγματικής αναθεώρησης στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. 

Στο επίκεντρο της επιτροπής Αναθεώρησης βρέθηκε και το άρθρο 3 που εντάσσεται στην ενότητα των υπό αναθεώρηση άρθρων του Συντάγματος και αφορά τις σχέσεις Κράτους - Εκκλησίας.

Από τις τοποθετήσεις των γενικών εισηγητών των κομμάτων, διαπιστώθηκε ότι υπάρχει συναίνεση ως προς την αναγκαιότητα αλλαγών στα άρθρα 62 και 86, παρά τις διαφορετικές προσεγγίσεις ως προς το περιεχόμενο τους, ενώ σε ό,τι αφορά το άρθρο 3 για τις σχέσεις κράτους-εκκλησίας, ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ κινήθηκαν σε εντελώς διαφορετικές γραμμές και κατευθύνσεις ενώ το ΚΚΕ ζήτησε πλήρη διαχωρισμό των λειτουργιών τους.

Ειδικότερα για τα άρθρα 62 και 86, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, έκανε λόγο για καλό κλίμα που ανέδειξε η συζήτηση για την αναθεώρηση. «Επιβεβαιώθηκε η ανάγκη κατάργησης της σύντομης αποσβεστικής προθεσμίας στα αδικήματα που συνδέονται με την άσκηση των υπουργικών καθηκόντων», τόνισε ο κ. Κατρούγκαλος.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Κουρουμπλής, τόνισε ότι η αναθεώρηση πρέπει να βρει τον τρόπο να απαντήσει στα μεγάλα και κρίσιμα ζητήματα της εποχής που απασχολούν την ελληνική κοινωνία, γιατί ακρωτηριάζουν τη δημοκρατία. «Σε κρίσιμα ζητήματα πρέπει με πνεύμα ευρύτερης συνεννόησης να προχωρήσουμε», τόνισε ο κ. Κουρουμπλής.

Ο γενικός εισηγητής της Ν.Δ. Κώστας Τασούλας, άφησε ανοιχτό να υπάρξουν προσθήκες και βελτιωτικές αλλαγές πάνω στο κυρίως σώμα των προτάσεων της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Όπως είπε, το κόμμα του «συμφωνεί στο να υπάρξει δραστική μείωση αυτών που θεωρούνται προνόμια του πολιτικού προσωπικού, χωρίς όμως η αναθεώρηση να φθάσει στο άλλο άκρο και να ριφθεί η υπουργική ιδιότητα βορρά στην επιπολάζουσα δικομανία».

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος είπε ότι «έχει οργανωθεί και αναπαράγεται τελευταία το μεγαλύτερο fake news της χώρας, που το καλλιέργησε συστηματικά λέγοντας ενσυνείδητα ψέματα ο ίδιος ο πρωθυπουργός και ο κυβερνητικός του εταίρος, για το άρθρο 86 περί ευθύνης υπουργών». Παράλληλα, υπεραμύνθηκε της προηγούμενης αναθεώρησης του άρθρου 86, τονίζοντας ότι επί 6 χρόνια, από το 1995 έως το 2001, συζητήθηκε και έγιναν δεκτές όλες οι παρεμβάσεις της αντιπολίτευσης - για αυτό και το συγκεκριμένο άρθρο ψηφίστηκε με 268 ψήφους, ενώ όταν ήρθε ο εκτελεστικός νόμος το 2003, ψηφίστηκε ομόφωνα, και από το ΚΚΕ και από τον Συνασπισμό.

Για το άρθρο 3 για τις σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας, ο κ. Κατρούγκαλος από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για αναγκαία τομή και τόνισε ότι η πρόταση του κυβερνώντος κόμματος δεν καταργεί το προοίμιο του Συντάγματος που αναφέρεται στο όνομα της Αγίας και Ομοουσίου και Αδιαιρέτου Τριάδος.

Ο κ. Τασούλας επέμεινε ότι δεν χρειάζεται Συνταγματική Αναθεώρηση επί του άρθρου 3 για τον διαχωρισμό Κράτους - Εκκλησίας, αλλά ανάγκη εξορθολογισμού των λειτουργιών τους, που μπορεί να γίνει με νομοθετική παρέμβαση.

Ο γενικός εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για υποκρισία και ατελέσφορη πρόταση.