Βουλή: Κόντρα Βορίδη-Βελόπουλου για τα ελληνοτουρκικά - τον «λύκο» και το «πρόβατο» 

Της Ναντίν Χαρδαλιά

Σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση Μάκη Βορίδη και Κυριάκου Βελόπουλου, με αναφορές σε λύκους και πρόβατα, πυροδότησε στη Βουλή η επικείμενη επανεκκίνηση των διερευνητικών συνομιλιών Ελλάδας - Τουρκίας.

Αφορμή αποτέλεσε μία αναφορά του Προέδρου της Ελληνικής Λύσης, που ερμηνεύθηκε ως παρομοίωση της χώρας μας με πρόβατο, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο οποίος τον κατηγόρησε για ηττοπάθεια, ψευδο-εθνικιστική κριτική και αναπαραγωγή της τουρκικής ρητορικής, υπογραμμίζοντας την αυτοπεποίθηση και την ισχυρή θέση της Ελλάδας διεθνώς.

«Πάμε να διαπραγματευτούμε με την Τουρκία χωρίς να ξέρουμε τι δίνουμε. Στην παλαίστρα δεν ανεβαίνεις όταν ξέρεις ότι θα είσαι ηττημένος. Όταν συζητάει ο λύκος με το πρόβατο δεν αναρωτιέσαι αν θα το φάει αλλά από πού θα ξεκινήσει. Η Τουρκία είναι ο ταραχοποιός και εσείς πάτε να κάνετε διάλογο με τον Ερντογάν και να νομιμοποιήσετε τις διεκδικήσεις του;», σχολίασε μεταξύ άλλων ο κ. Βελόπουλος, ασκώντας δριμεία κριτική στην κυβερνητική πολιτική.

«Άκουσα ότι λύκος είναι η Τουρκία και πρόβατο η Ελλάδα. Δεν ξέρω αν αισθάνεται πρόβατο ο κ. Βελόπουλος. Εμείς πάντως ως Έλληνες αισθανόμαστε πολύ ισχυροί και ικανοί να αντιμετωπίσουμε οποιονδήποτε λύκο», αντέτεινε σε έντονο ύφος ο Μάκης Βορίδης.

Ο ίδιος, αναφερόμενος στην ατζέντα του επικείμενου διαλόγου με την Άγκυρα, ξεκαθάρισε για άλλη μία φορά ότι αυτή δεν θα είναι ευρεία αλλά αποκλειστικά για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, ενώ πρόσθεσε ότι η προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας την οδήγησε σε απομόνωση.

«Ο διάλογος νομίζετε ήταν το αίτημα του Ερντογάν; Γιατί κατέληξε να εκλιπαρεί για τον διάλογο αφού απέτυχε οικτρά σε όλες τις απόπειρές του (σ.σ. εργαλειοποίηση μεταναστευτικού – παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων - παράνομο μνημόνιο με Λιβύη). Έρχεστε να συνομολογήσετε σε αυτά που λέει ο Ερντογάν;  Που κατέληξε από το ότι δεν θα έχουμε πού να κρυφτούμε να κάνουμε διάλογο με τους δικούς μας όρους;», σημείωσε ο κ. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

«Είπα ότι η δική σας πολιτική είναι πολιτική προβάτου», αναδιπλώθηκε λίγο αργότερα ο Κυριάκος Βελόπουλος, επιχειρώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις.

Η αντιπαράθεση περιλάμβανε και αναφορές στο ρόλο της Ελλάδας στα Δυτικά Βαλκάνια, με αφορμή την κύρωση μνημονίου συνεργασίας με την Αλβανία στον τομέα της γεωργίας.  

«Η Ελλάδα θέλει να έχει έναν ενεργό ρόλο στα Δυτικά Βαλκάνια, στηριγμένο στην αυτοπεποίθησή της. Χωρίς να μηδενίζουμε τα προβλήματα, τις δυσκολίες κι ότι βεβαίως υπάρχουν παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που οφείλουμε να αναδεικνύουμε και πιέζουμε για άρση τους,  αλλά αυτό το κάνουμε με την ισχυρή μας παρουσία όχι με την απόσυρσή μας και να αφήνουμε ελεύθερο το πεδίο. Με την ενεργή μας παρουσία και σεβασμό των άλλων χτίζουμε σχέσεις πολιτικές. Δεν πάμε να τους καθυποτάξουμε, πάμε να συνεργαστούμε σε ένα κοινό ευρωπαϊκό μέλλον και το μέλλον αυτό εμείς είμαστε εκείνοι που είμαστε ικανοί να το εξασφαλίσουμε σε όλες αυτές τις χώρες, που μας έχει ενώσει και μας έχει χωρίσει με σκληρό τρόπο συχνά η ιστορία», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Μάκης Βορίδης, αναφερόμενος εμμέσως όπως ερμηνεύθηκε και στην ασκούμενη κριτική για τη Βόρεια Μακεδονία.

Πηγή: skai.gr