Βουλή: Καταδίκη της αντιεμβολιαστικής ρητορικής Βελόπουλου

Τη σφοδρή αντίδραση και τη δημόσια καταδίκη των παριστάμενων κυβερνητικών στελεχών και του ΣΥΡΙΖΑ, πυροδότησε η επιμονή του Προέδρου της Ελληνικής Λύσης στην αντιεμβολιαστική ρητορική και η νέα επίθεση κατά των επιστημόνων και μάλιστα από το βήμα της Βουλής.

Ο Κυριάκος Βελόπουλος ήγειρε εκ νέου ζητήματα σημαντικών παρενεργειών και αμφισβήτησης της αποτελεσματικότητας του εμβολίου για τον κορωνοϊό, απορρίπτοντας με λεκτικές ακρότητες το προσκλητήριο του Πρωθυπουργού να βρεθούν οι πολιτικοί αρχηγοί στην πρώτη γραμμή της εκστρατείας για τον εμβολιασμό του πληθυσμού. «Περιμένει ο Πρωθυπουργός να πάω να εμβολιαστώ μαζί του και να πάρω το κόστος - ενώ έχω επιφυλάξεις - της επιλογής προς το θάνατο. Τον δικό μου πατέρα πειραματόζωο δεν θα τον κάνω», είπε χαρακτηριστικά.

Με πρωτοβουλία του πρώην Προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, διαμόρφωσαν άμεσα κοινό μέτωπο απέναντι στην αντιεπιστημονική ρητορική για τον κορωνοϊό, καταδικάζοντας απερίφραστα τις δηλώσεις του Κυριάκου Βελόπουλου και κατηγορώντας τον για απαράδεκτη και επικίνδυνη καλλιέργεια κλίματος φόβου στην ελληνική κοινωνία.

«Εκτιμώ πως η ρητορική του κ. Βελόπουλου ήταν ευθεία και συνειδητή τροφοδότηση του πνεύματος φοβίας ενόψει των εμβολιασμώνμ όποτε γίνουνμ μέσα σε μια κοινωνία, που έχει τα ερωτηματικά της, αλλά έχει μεγάλο φόβο και πρέπει να βοηθήσουμε όλοι μας να συντείνουμε σε ό,τι οι επιστήμονες της παγκόσμιας κοινότητας προτείνουν για να ξεπεράσουμε τον εφιάλτη του κορωνοϊου. Ελπίζω η κυβέρνηση και τα αρμόδια τμήματα των κομμάτων γιατί μιλάμε για θέματα υγείας να έχουν την ευαισθησία και το χρέος άμεσα να υπάρξει μία αντίθεση σε αυτή τη ρητορική», σημείωσε ο κ. Βούτσης.  

Ως τεράστιο πρόβλημα σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία για την παγκόσμια κοινότητα, χαρακτήρισε τη στάση του κ. Βελόπουλου, η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, καταλογίζοντάς του παρακίνηση των πολιτών σε κινήσεις που θέτουν σε κίνδυνο της υγεία τους. «Ας είμαστε πιο προσεκτικοί  στο τι λέμε και πώς μπορούμε να παρασύρουμε τον κόσμο σε κάτι που είναι εντελώς αντίθετο από την προστασία της υγείας του

Λάβρος εμφανίστηκε και ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτη τη χρήση του βήματος της Βουλής για διατύπωση αντιεπιστημονικών απόψεων και πρόκληση φόβου. 

«Το δικαίωμα της επιλογής το έχει ο καθένας. Το είπε η κυβέρνηση πρώτη,  αλλά η συντριπτική πλειοψηφία της επιστημονικής κοινότητας είναι υπέρ των εμβολιασμών κι αυτό πρέπει να ακουστεί. Όποιος έχει μια άλλη άποψη ελαχιστότατη έως ανύπαρκτη δεν πρέπει να χρησιμοποιεί ένα τέτοιο βήμα για την εκφράζει και μάλιστα με αυτό τον τρόπο», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Κυριάκος Βελόπουλος αν και παρών στην αίθουσα δεν απάντησε στις κατηγορίες. Νωρίτερα ο ίδιος είχε επιτεθεί στους επιστήμονες κατηγορώντας τους για τρομολαγνεία, αμφισβήτησε το κύρος τους, άφησε υπαινιγμούς περί χρηματισμού τους και μίλησε απαξιωτικά για τον διευθύνοντα σύμβουλος της Phizer, Αλβέρτο Μπουρλά, σχολιάζοντας πως «κάναμε μεγάλο επιστήμονα τον κτηνίατρο». Απάντησε, δε, και στις βολές περί ψεκασμένου, δηλώνοντας ότ «προτιμώ να είμαι ψεκασμένος. Μπολιασμένος με κάθε Χασάν δεν θέλω να είμαι».

Απάντηση Ελληνικής Λύσης

Σε επιστολή  που απέστειλε στο skai.gr το γραφείο τύπου της Ελληνικής Λύσης στις 16 Δεκέμβριου, επισημαίνονται τα εξής:

«Στην από 10/12/2020 ανάρτηση σας αναφορικά με την ομιλία του Προέδρου της Ελληνικής Λύσης Κυριάκου Βελόπουλου στην Βουλή, περιέχονται ψεύδη αλλά και αποσπασματική παρουσίαση των δηλώσεων του Κυριάκου Βελόπουλου με αποτέλεσμα να αλλοιώνεται το νόημα της παρέμβασης του μέσω διαστρέβλωσης των λεγόμενων του.
Συγκεκριμένα ισχυρίζεστε ότι «ο Κυριάκος Βελόπουλος αν και παρών στην αίθουσα δεν απάντησε στις κατηγορίες». Αυτό είναι απολύτως ψευδές, διότι ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος είχε ήδη αποχωρήσει από την αίθουσα, όπως προκύπτει και από το οπτικό υλικό του τηλεοπτικού διαύλου της Βουλής.
Επιπλέον όπως προκύπτει και από τα πρακτικά της Βουλής, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος δεν απαξίωσε την επιστήμη της Κτηνιατρικής (όπως κάποιος μέσω της αποσπασματικής παράθεσης του επίμαχου σημείου που παραπέμπει σε δόλο δύναται να συμπεράνει), δεν αναφέρθηκε αποσπασματικά στην επαγγελματική ιδιότητα του κυρίου Μπουρλά, αλλά συγκριτικά με τον τακτικό καθηγητή Παθολογίας, Έρευνας, Πολιτικής Υγείας και Στατιστικής στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ και διευθυντή του Κέντρου Έρευνας Πρόληψης του ίδιου πανεπιστημίου, Δόκτωρα Ιωάννη Ιωαννίδη.»

Πηγή: skai.gr