Βουλή: Φραγμός σε διορισμό Ζαρούλια με αναδρομικό «κώλυμα» για συζύγους-συγγενείς α' βαθμού

Της Ναντίν Χαρδαλιά

Απαγόρευση διορισμού συζύγων και συγγενών α' βαθμού ως μετακλητών, με στόχο το οριστικό κλείσιμο του «παραθύρου» που επέτρεψε στην υπόδικη Ελένη Ζαρούλια να διεκδικήσει από τη Βουλή θέση μετακλητής υπαλλήλου του συζύγου της και αρχηγού της Χρυσής Αυγής, προανήγγειλε ο Πρόεδρος της Βουλής.

Μετά το «τσουνάμι» αντιδράσεων και σε συνέχεια της δήλωσης που είχε κάνει για «μπλόκο» στον διορισμό Ζαρούλια, ο Κωνσταντίνος Τασούλας, ενημέρωσε τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες σχετικά με τις αλλαγές που προτίθεται να προωθήσει στον Κανονισμό της Βουλής, ώστε να αποφευχθούν ανάλογα φαινόμενα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Κανονισμός θα συμπορευτεί με την πρόβλεψη του νόμου για το επιτελικό κράτος περί «κωλύματος» διορισμού ως μετακλητών για συζύγους, συμβίους και συγγενείς α' και β' βαθμού, αυτού που τους διορίζει. Πρόβλεψη η οποία μέχρι σήμερα δεν είχε ενσωματωθεί στον Κανονισμό της Βουλής. «Υπέθετα ότι υπάρχει γι' αυτό και πέρασαν περισσότερες από 20 μέρες για να το υπογράψω. Η πρώτη κίνηση είναι να προτείνω στην επιτροπή του Κανονισμού την καθιέρωση αυτού του κωλύματος», σημείωσε ο Πρόεδρος της Βουλής.

Ο ίδιος προανήγγειλε επίσης αλλαγές για την καθιέρωσης Κανονισμό του κωλύματος υποδικίας συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, το οποίο υπάρχει ως μία επιπλέον δικλείδα ασφαλείας στο δημόσιο μαζί με εκείνες για υποδικία για κάποια πολύ σοβαρά κακουργήματα (π.χ. δωροδοκία κλοπή απιστία συκοφαντική δυσφήμηση καθ' επανάληψη).

«Αυτά τα αδικήματα δεν περιλαμβάνουν το αδίκημα της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση. Αυτό θα προστεθεί. Θα υπάρξει καθιέρωση κωλυμάτων αυτής της μορφής με επέκταση του κωλύματος της υποδικίας σε εγκληματική οργάνωση», ανέφερε ο κ. Τασούλας.

Ο Πρόεδρος της Βουλής επισήμανε ότι στις αλλαγές του Κανονισμού θα υπάρξει μικρή αναδρομική ισχύς.  «Η καταδίκη της Χρυσής Αυγής δεν συνεπάγεται παρεπόμενες ποινές στέρησης πολιτικών δικαιωμάτων από το καλοκαίρι του 2019 (σ.σ. επι ΣΥΡΙΖΑ) που ψηφίστηκε ο νέος Ποινικός Κώδικας. Άρα ο μόνος τρόπος είναι η αλλαγή Κανονισμού με μία ανεκτή ελάχιστη αναδρομικότητα», εξήγησε.

Ο Κωνσταντίνος Τασούλας, υπογράμμισε πάντως ότι αυριανή απόφαση του Δικαστηρίου για τη Χρυσή Αυγή, μπορεί να καθοδηγήσει τη Βουλή σε άλλες αλλαγές τις οποίες δεν μπορεί να προκαταβάλει από τώρα. Υπενθύμισε, δε, την απόφαση της Βουλής σύμφωνα με την οποία χρειάζεται αμετάκλητη αθωωτική απόφαση ώστε να μπορούν μετά να πάρουν τα χρήματα όπως  βουλευτική αποζημίωση ή κρατική επιδότηση.

Πηγή: skai.gr