Βουλή: Διαξιφισμοί για τις διαδικασίες express στις 120 δόσεις

Με διαξιφισμούς για την επείγουσα διαδικασία συζήτησης και ψήφισης του νομοσχεδίου για τις 120 δόσεις, που επέλεξε η κυβέρνηση, καθώς και την παράλληλη συζήτησή του με την ψήφο εμπιστοσύνης, άρχισε η συνεδρίαση των αρμόδιων επιτροπών στη Βουλή.
 
Η ατμόσφαιρα ηλεκτρίστηκε περισσότερο όταν ο πρόεδρος Μάκης Μπαλαούρας, πρότεινε η δεύτερη συνεδρίαση των Επιτροπών για την ακρόαση φορέων να γίνει σήμερα στις 3 το μεσημέρι, πυροδοτώντας τα πυρά σύσσωμης της αντιπολίτευσης.
 
Ως απαράδεκτη κατήγγειλε τη διαδικασία ο εισηγητής της ΝΔ, Γιάννης Βρούτσης, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Γιάννης Κουτσούκος από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη.
 
«Θα έχουμε μια κορυφαία συζήτηση που πολύ φοβάμαι ότι θα μετατραπεί σε κοτερολογία και η μισή Βουλή να συνεδριάζει χώρια. Είναι απαράδεκτο να είναι εδώ η μισή Βουλή όταν έχει συνεδρίαση κορυφαία. Είναι μείζον θέμα δημοκρατικό», τόνισε φανερά εξοργισμένος ο κ. Κουτσούκος.
 
Προσπάθεια αλλαγής του κλίματος καταλόγισε στην κυβέρνηση ο Χρήστος Κατσώτης από το ΚΚΕ, τονίζοντας πως αν και τα μέτρα ανακούφισης των πολιτών επείγουν, η fast track διαδικασία δεν συμβάλλει στη βελτίωση των ρυθμίσεων και τον ουσιαστικό διάλογο. 
 
Απαράδεκτη χαρακτήρισε τη διαδικασία και ο Γιάννης Σαχινίδης από τη Χρυσή Αυγή. Ως ένδειξη «αμεριμνησίας» παρά πιεστικής ανάγκης επίλυσης ζητημάτων, ερμήνευσε τη fast trackδιαδικασία, η Αντιγόνη Λυμπεράκη εκ μέρους του Ποταμιού, υπογραμμίζοντας ότι απαιτείται περισσότερος χρόνος για ουσιαστικό διάλογο, ενώ την αναβολή της συνεδρίασης με τους φορείς για αύριο ζήτησε και ο Δημήτρης Καβαδέλλας από την Ένωση Κεντρώων προς αποφυγή ελλιπούς προσέλευσης.
 
«Η διαδικασία του επείγοντος δικαιολογείται κι από μία σειρά ρυθμίσεων που πρέπει να επιλυθούν άμεσα.

Για παράδειγμα στις 12 του μήνα είναι η ημέρα έναρξης του περιορισμού ηλικιακών ορίων για τις συντάξεις χηρείας», σημείωσε από την πλευρά του ο Υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Τάσος Πετρόπουλος, επιχειρώντας να δικαιολογήσει την επείγουσα διαδικασία.
 
Με απόφαση της πλειοψηφίας πάντως η ακρόαση των φορέων θα γίνει τελικά σήμερα το μεσημέρι.
 
Υπενθυμίζεται ότι το νομοσχέδιο έχει προγραμματιστεί να ψηφιστεί στην Ολομέλεια το αργότερο έως την επόμενη Τετάρτη.

Πηγή: Ναντίν Χαρδαλιά