Κλείσιμο

Πρεμιέρα την Παρασκευή για την Επιτροπή Συνταγματικής Αναθεώρησης

Ναντίν Χαρδαλιά

Αντεγκλήσεις και πολιτικά «καρφιά» πυροδότησε η επικείμενη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος, πριν καν την έναρξη των εργασιών της αρμόδιας Επιτροπής, που σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Βουλής θα γίνει την προσεχή Παρασκευή.

Αφορμή για την αντιπαράθεση συμπολίτευσης -  αντιπολίτευσης στην Ολομέλεια  στάθηκε η σύντομη προθεσμία 1 μήνα και συγκεκριμένα έως τις 22 Οκτωβρίου, που αποφάσισε η Διάσκεψη των Προέδρων κατόπιν προτάσεως του Κώστα Τασούλα, προκειμένου η Επιτροπή να καταθέσει την έκθεσή της για το περιεχόμενο των προς αναθεώρηση διατάξεων, καθώς ούτε η επιφύλαξη που διατηρήθηκε για τυχόν ανάγκη μικρής παράτασης φάνηκε επαρκής για την αντιπολίτευση, που ζήτησε επέκταση της προθεσμίας στους 2 μήνες.

Πέραν της βραχείας προθεσμίας η αξιωματική αντιπολίτευση δια του Δημήτρη Τζανακόπουλου, ενέπλεξε στην αντιπαράθεση και το ζήτημα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, κατηγορώντας την κυβέρνηση για τακτικισμούς και μεθοδεύσεις επίσπευσης της διαδικασίας με στόχο να προλάβει να αλλάξει  το Σύνταγμα για να εκλέξει Πρόεδρο Δημοκρατίας με απλή πλειοψηφία 151 ψήφων.  

«Πρόκειται για καίρια, αντιθεσμική πολιτική συμπεριφορά.  Οδηγεί σε κατάσταση νομική στο εσωτερικό του Συντάγματος που δημιουργεί εύλογες ανησυχίες», σημείωσε ο κ. Τζανακόπουλος.

Παρελκυστική πολιτική και προσκόμματα με στόχο να μην προχωρήσουν οι διαδικασίες, καταλόγισε εκ μέρους της ΝΔ στον ΣΥΡΙΖΑ, ο Σπήλιος Λιβανός, υπενθυμίζοντας ότι η προηγούμενη Βουλή είχε συμφωνήσει στην αλλαγή του άρθρου 32 για να μπει τέλος στην εργαλειοποίηση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.

Δίμηνη προθεσμία για τις εργασίες της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος ζήτησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέας Λοβέρδος, ενώ σχολιάζοντας τις αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ και τις αναφορές του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είπε: «ασίστ έδωσε στη ΝΔ ο κ. Τζανακόπουλος να τα κάνει όλα μόνη της και τώρα διαμαρτύρεται γιατί θα τα κάνει; Λευκή επιταγή έδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί εμείς λέγαμε μη δώσετε με την ψήφο σας στην επόμενη Βουλή στο πρώτο κόμμα τη δυνατότητα να τα κάνει όλα μόνο του».

Υπέρ της δίμηνης προθεσμίας της Επιτροπής τάχθηκε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, ζητώντας να μπει τέλος στην ανούσια αντιπαράθεση για το χρόνο των εργασιών της, ενώ  βολές εναντίον αμφότερων ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για απαξίωση του θεσμού του Προέδρου της Δημοκρατίας και εμπλοκή του σε «μικροκομματικά παιχνίδια», εξαπέλυσε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, ζητώντας επίσης επέκταση της προθεσμίας ενός μήνα.

Με την απόφαση της Διάσκεψης για «παράθυρο» μικρής παράτασης των εργασιών της Επιτροπής εφόσον κριθεί αναγκαίο, απάντησε στις διαφωνίες ο Πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, τονίζοντας παράλληλα ότι το προεδρείο ακολουθεί την «πεπατημένη» σε αυτές τις περιπτώσεις κι όχι κάποια κυβερνητική εντολή.