Βουλή: Αντεγκλήσεις για την απαγόρευση συναθροίσεων

Της Ναντίν Χαρδαλιά

Στη Βουλή μεταφέρθηκε η πολιτική αντιπαράθεση κυβέρνησης κι αντιπολίτευσης με επίδικο την απόφαση της Ελληνικής Αστυνομίας για απαγόρευση συναθροίσεων άνω των 100 ατόμων έως την 1η Φεβρουαρίου 2021.

Αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις, κατήγγειλε εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο Σωκράτης Φάμελλος,  υποστηρίζοντας ότι οι επιδημιολόγοι διαφώνησαν με την απόφαση της ΕΛΑΣ. Είναι μια ξεκάθαρη μεθόδευση που έχει στόχο μόνο και μόνο τον περιορισμό της λειτουργίας της δημοκρατίας να αντιδράσει κάποιος στα μέτρα της κυβέρνησης. Έχουμε μια κυβέρνηση που βάζει στόχο τη Δημοκρατία», σημείωσε.  

«Ο ΣΥΡΙΖΑ κόπτεται για τη Δημοκρατία αλλά δεν κόπτεται να επικρίνει τα μέλη του που κλείνουν το μάτι σε έναν κατά συρροή δολοφόνο, σε έναν τρομοκράτη», αντέτεινε δηκτικά ο βουλευτής της ΝΔ, Φίλιππος Φόρτωμας, ενώ και η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της ΝΔ, Μαριλένα Σούκουλη Βιλιάλη, διαβεβαίωσε ότι «δεν πρόκειται για θέμα δημοκρατίας αλλά για θέμα δημόσιας υγείας και μόνον».

Στο δριμύ «κατηγορώ» επέμεινε, ωστόσο, ο ΣΥΡΙΖΑ και δια στόματος Γιώργου Κατρούγκαλου, ο οποίος μίλησε για «κίνηση πανικού», που δεν σχετίζεται με την προστασία της δημόσιας υγείας, επικαλούμενος μάλιστα σχετικές όπως είπε δηλώσεις της καθηγήτριας Αθηνάς Λινού.  

«Η κυβέρνηση με μία αντισυνταγματική απόφαση προσπαθεί να προστατευθεί από μία άλλη αντισυνταγματική απόφαση που προσβάλλει το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων», ανέφερε ο ίδιος.

Απαράδεκτη χαρακτήρισε την απόφαση, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, υποστηρίζοντας πως αυτή θα παραμείνει στα χαρτιά. «Τα συλλαλητήρια που έχουν εξαγγελθεί για την 28η Ιανουαρίου θα γίνουν. Η απαράδεκτη απόφαση για την απαγόρευση των συναθροίσεων θα γίνει κουρελόχαρτο. Καλούμε την κυβέρνηση να την πάρει πίσω, αλλιώς της το λέμε καθαρά, σπέρνει ανέμους και θα θερίσει θύελλες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αυταρχική τακτική του «αποφασίζομεν και διατάσσομεν», καταλόγισε στην κυβέρνηση, ο βουλευτής του ΜέΡΑ25, Γιώργος Λογιάδης. Την ανάγκη σεβασμού του πόνου των ανθρώπων που εν μέσω πανδημίας είναι κλεισμένοι στο σπίτι τους, επισήμανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης, Κωνσταντίνος Χήτας.

Σημειώνεται, πάντως, πως σύμφωνα με διευκρινίσεις του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη,  Λευτέρη Οικονόμου, η νέα απόφαση «χαλαρώνει» κατ' ουσίαν τους σχετικούς περιορισμούς καθώς μέχρι σήμερα απαγορεύονταν οι συναθροίσεις άνω των 9 ατόμων. Ο ίδιος, δε, αρνήθηκε ότι η επίμαχη απόφαση συνδέεται με το προγραμματισμένο για την Πέμπτη πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο.

Πηγή: skai.gr