Βλάσης: Πράξη αναγνώρισης της τεράστιας προσφοράς τους στη πατρίδα, η ψήφος των αποδήμων

«Πράξη δικαιοσύνης, ισονομίας και ουσιαστικής αναγνώρισης της τεράστιας προσφοράς των Ελλήνων κατοίκων του εξωτερικού στη πατρίδα», χαρακτήρισε το νομοσχέδιο για την άρση των περιορισμών στο εκλογικό δικαίωμα των ομογενών, ο αρμόδιος υφυπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Βλάσης.

Παράλληλα υποστήριξε ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την ίδρυση 4 εκλογικών περιφερειών των αποδήμων, τους αντιμετωπίζει ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας.

«Στόχος της ΝΔ ήταν πάντα, και είναι, η χωρίς περιορισμούς ψήφος των Ελλήνων κατοίκων του εξωτερικού από τον τόπο κατοικίας τους», ανέφερε ο κ. Βλάσης και αιτιολόγησε τη θέση του κόμματός του για αλλαγή του ισχύοντος νόμου που ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο του 2019 με 288 ψήφους, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Πάντα η θέση μας ήταν ψήφος των ομογενών χωρίς κανένα εμπόδιο. Όση όμως προσπάθεια καταβάλαμε για να εξασφαλίσουμε τη συναίνεση, δυστυχώς δεν τα καταφέραμε. Οι αντιστάσεις κάποιων κομμάτων δεν κάμφθηκαν, όσο και αν αυτή η εισήγηση μας ήταν αυτονόητη και δικαιολογημένη. Εμείς, προχωρήσαμε τότε σε συμβιβασμό για να γίνει ένα βήμα προς τα εμπρός. Αυτό το βήμα που έγινε τον Δεκέμβριο του 2019 δεν ήταν διόλου ευκαταφρόνητο».

Ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον απόδημο ελληνισμό, χαρακτήρισε «ορόσημο την πλειοψηφία των 288 βουλευτών» συμπληρώνοντας ωστόσο ότι για «την ΝΔ αποτέλεσε βεβαίως ένα σημαντικό βήμα για τη διευκόλυνση των ομογενών, όχι όμως για την τελική διευθέτηση του ζητήματος».

«Η σημερινή πρότασή μας αφορά το χρώμα όλης της Ελλάδος, εντός και εκτός. Είναι μια πράξη δικαιοσύνης και ισονομίας, μια ουσιαστική αναγνώριση της τεράστιας προσφοράς των ομογενών μας στην πατρίδα. Προσωπικά, γνωρίζω το ρόλο που διαδραμάτισαν και διαδραματίζουν πάντα με ανιδιοτέλεια οι Έλληνες του εξωτερικού για τη διασφάλιση των εθνικών συμφερόντων της πατρίδας και το ρόλο που έχει στην καρδιά τους. Και είναι ειρωνικό να αναγνωρίζουμε από τη μια ότι αποτελούν σπουδαίο κεφάλαιο για την Ελλάδα και από την άλλη να τους στερούμε το αυτονόητο δικαίωμά τους που είναι, χωρίς κόπο, κόστος και ταλαιπωρία να συμμετέχουν στις εκλογές της πατρίδας τους», επεσήμανε ο κ. Βλάσης και κάλεσε όλα τα κόμματα να δείξουν πνεύμα ομοψυχίας και να ικανοποιήσουν ένα πάγιο και δίκαιο αίτημα των ομογενών.

Ακόμα, υποστήριξε ότι «η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για τις τέσσερις έδρες γεωγραφικά κατανεμημένες, αντιμετωπίζει τους απόδημους ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας».

«Τι φοβάστε στον ΣΥΡΙΖΑ; Ποιο είναι το μεμπτό και μας κατηγορείτε εμάς για κομματική σκοπιμότητα όταν εσείς είστε που βάζετε προσχώματα προφανώς επειδή φοβάστε την κάλπη. Σας καλώ όλους να λειτουργήσει η λογική και η ευαισθησία και να στηρίξετε την άρση των αδικιών και των περιορισμών. Ας δείξουμε αυτή την ομοψυχία στην πράξη, για να αποδείξουμε ότι κάτι αλλάζει και όλοι προχωράμε μαζί σε ένα μέλλον πιο σίγουρο και σταθερό για την πατρίδα», κατέληξε ο κ. Βλάσης.

Πηγή: skai.gr