Βενιζέλος: Ο Τσίπρας πρέπει να ακυρώσει το δημοψήφισμα

Την ώρα που ο κ. Τσίπρας ζητά από τους πολίτες να ψηφίσουν «όχι» στο τρέχον πρόγραμμα και τους όρους της παράτασής του, υποβάλει ο ίδιος αίτηση για να ανοίξει το μνημόνιο 3 με όρους σκληρούς, αν όχι σκληρότερους του προηγούμενου, είπε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στο βραδινό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ.

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε «άδοξη» τη λήξη του προγράμματος του EFSF, καθώς, σύμφωνα και με την αποχαιρετιστήρια επιστολή του κ. Ρέγκλινγκ, μένουν ανεκμετάλλευτα τα 15 δισεκατομμύρια ευρώ που ήταν στην διάθεση της Ελλάδας, μαζί με τα 15 δις. του ΔΝΤ. Εκτός από τα χαμένα κονδύλια, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, χρέωσε στον Αλέξη Τσίπρα, ότι εκθέτει την χώρα στον κίνδυνο μιας επιθετικής αντίδρασης των αγορών.

Ακόμη κι αν η μη πληρωμή των συσσωρευμένων δόσεων του Ιουνίου δε σημαίνει αυτομάτως χρεοκοπία, «η αγορά μπορεί να θεωρήσει ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις του πιστωτικού γεγονότος ανεξαρτήτως του τι λένε οι θεσμοί», διευκρίνισε.

Να αλλάξει στάση ο Τσίπρας για το δημοψήφισμα

Ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε την αναγκαιότητα ενός συμβιβασμού, στο πλαίσιο μιας ακύρωσης του δημοψηφίσματος, ή έστω, στροφής της κυβέρνησης ως προς αυτο: «Ο κ. Τσίπρας πρέπει να πιει το πικρό ποτήρι της ακύρωσης του δημοψηφίσματος ή έστω της μεταστροφής του προς το «ναι» ώστε να αποσπάσει την έγκριση του λαού για τα σκληρά μέτρα που ο ίδιος πρότεινε στην τρόικα».

Χαρακτηρίζοντας το δημοψήφισμα ένα «δημοκρατικό εργαλείο που δεν είναι πάντα πρόσφορο», εκτίμησε πως όλες οι αποφάσεις που πάρθηκαν στην Ευρώπη με δημοψηφίσματα ήταν πάντα «υπερσυντηριτικές».

Μάλιστα διεμήνυσε ότι σε περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος την Κυριακή, «θα κληθούμε να επιβιώσουμε σε ένα διαφορετικό πλαίσιο» ενώ θα τεθεί και πρόβλημα δημοκρατίας. «Κανείς δεν έδωσε την εντολή σε αυτή την κυβέρνηση να κάνει αυτά τα πράγματα», πρόσθεσε, κάνοντας λόγο για μία «εγκληματική επιλογή σε βάρος του γενικού συμφέροντος».

«Έχει πολύ μεγάλη διαφορά να είσαι φτωχός μέσα σε μία ευρωπαϊκή χώρα, μέλος της ευρωζώνης (...) τώρα δεν θα πάμε στο 1974, η Ελλάδα φλερτάρει με την ιδέα να ζήσει εμπειρίες άλλων χωρών του 1949. Γυρίζουμε σε μία εφιαλτική ιστορική αναδρομή», παρατήρησε.

Δεν είναι εύκολη η άρση του capital control

Ο πρώην υπουργός τόνισε πως ο έλεγχος των κεφαλαίων και το bank holiday δεν είναι τόσο εύκολο να αρθούν, ακόμη και σε περίπτωση επανεκκίνησης του ELA, κατόπιν συμφωνίας. Μάλιστα εξέφρασε φόβους ότι ακόμη και η ίδια η Τράπεζα της Ελλάδος ίσως στο μέλλον αναγκαστεί να ανακεφαλαιοποιηθεί.

«Σκληροί» οι θεσμοί με την προηγούμενη συγκυβέρνηση

Ο κ. Βενιζέλος κατηγόρησε τους θεσμούς ότι δημιούργησαν τις προϋποθέσεις για να υποστεί η κυβέρνηση Σαμαρά μία «μεγάλη πολιτική ήττα»: «Κρατούσαν την διαπραγμάτευση και τις παροχές, τα μπόνους, για τον ερχόμενο νυμφίο, ο οποίος ήταν ο κ. Τσίπρας».

Μάλιστα ο πρώην υπουργός αποκάλυψε ότι είχε υποστεί πιέσεις και από τον γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βολφγκανγκ Σόιμπλε, για «συναινετικό διαζύγιο» ώστε να φύγει η Ελλάδα από την ευρωζώνη: «Αν έβγαινα να πω τί πιέσεις είχα υποστεί θα έκανα σίριαλ!» αλλά «εμείς δεν κάναμε ποτέ επικοινωνιακό παιχνίδι, ποτέ δεν μεταφέραμε την ευθύνη μας στον κόσμο, ποτέ δεν προτάξαμε το κομματικό συμφέρον», σχολίασε.

Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι στις μεταξύ τους προεκλογικές συναντήσεις, ο κ. Τσίπρας είχε τη «βαθιά πεποίθηση ότι θα υποχωρήσει η Ευρώπη». Όμως για να αλλάξει η Ευρώπη, που είναι συντηρητική, πρέπει να φτιάξουμε συσχετισμούς διακρατικούς – «τα κράτη και όχι τα κόμματα οικοδομούν αυτές τις σχέσεις», παρατήρησε κλείνοντας. «Ο Τσίπρας βρέθηκε σε μία κατάσταση, lose-lose».

Πηγή: skai.gr - Πάνος Σάκκας