Κλείσιμο

Βελτιώσεις Θεοδωρικάκου στην ψήφο των αποδήμων - Κοντά σε πλειοψηφία 291

Της Ναντίν Χαρδαλιά

Ως σοβαρό διαφαίνεται πλέον το ενδεχόμενο υπερψήφισης του νομοσχέδιου για την ψήφο των αποδήμων με την ιστορική ευρεία πλειοψηφία 291 βουλευτών, καθώς οι νομοτεχνικές βελτιώσεις που κατάθεσε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών, φέρνουν τον ΣΥΡΙΖΑ ένα βήμα πιο κοντά στο «ΝΑΙ» όπως παραδέχτηκε κι ο εισηγητής του κόμματος, Γιώργος Κατρούγκαλος.

Οι αλλαγές στο νομοσχέδιο

Οι αλλαγές που επέφερε ο Τάκης Θεοδωρικάκος κατόπιν αιτημάτων του ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ, αφορούν συγκεκριμένα:

1. Οι 3 από τους 15 υποψηφίους του ψηφοδελτίου Επικρατείας

μπορούν να προέρχονται από την ομογένεια. Εφόσον γίνει αυτή η επιλογή τουλάχιστον ο ένας εξ αυτών θα πρέπει υποχρεωτικά να τοποθετείται στις 3 πρώτες θέσεις.

2. Ειδική Διακομματική Επιτροπή που συγκροτείται

θα εξετάζει τις ενστάσεις επί απορριπτικών αποφάσεων εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους

ενώ θα διεξάγει -εφόσον μέλος της το ζητήσει- και δειγματοληπτικό έλεγχο των αιτήσεων που έγιναν αποδεκτές.

Στην Επιτροπή θα προεδρεύει ο Υπουργός Εσωτερικών ή οριζόμενο από τον ίδιο πρόσωπο και σε αυτή θα συμμετέχουν ένας εκπρόσωπος  από κάθε κόμμα της Βουλής και εκπρόσωπος  του Συνηγόρου του Πολίτη.

Πρακτικά, αυτό ικανοποιεί αφενός το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για ουσιαστική εκπροσώπηση των Ελλήνων του Εξωτερικού στην ελληνική Βουλή, αφού τουλάχιστον δύο βουλευτές από τα δύο πρώτα σε δύναμη κόμματα θα προέρχονται από την ομογένεια, ενώ τα μικρότερα κόμματα έχουν τη δυνατότητα να τοποθετήσουν επικεφαλής του Επικρατείας, άτομο προερχόμενο από την Ομογένεια, αφετέρου το κοινό αίτημα με τον ΣΥΡΙΖΑ για διαφάνεια και έλεγχο στις αποφάσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης.

Θεοδωρικάκος: Κανένα ίχνος επιχειρήματος πλέον για «ΟΧΙ» από τον ΣΥΡΙΖΑ

Στόχος των περαιτέρω αλλαγών εκ μέρους του Υπουργού Εσωτερικών είναι να ξεπεραστεί κατά πολύ ο συνταγματικός πήχης των 200 ψήφων για την εφαρμογή του νόμου και η επίτευξη υπερψήφισης του νομοσχεδίου σχεδόν ομόφωνα, με μοναδική εξαίρεση το ΜέΡΑ25 που έχει ξεκαθαρίσει ότι καταψηφίζει επειδή δεν προβλέπονται υποχρεωτικά εκλογικές περιφέρειες εξωτερικού.

Ο ίδιος συνομιλώντας με κοινοβουλευτικούς συντάκτες, άλλωστε, χαρακτήρισε την ενότητα σε αυτή την κρίσιμη περίοδο για τη χώρα εν μέσω κλιμάκωσης των απειλών της Τουρκίας ως «στοιχειώδη υποχρέωση» των πολιτικών δυνάμεων, τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση έκανε τα πάντα για να βρεθεί κοινός τόπος».

Αναφερόμενος, δε,  στις ενστάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τη στάση αναμονής που διατηρεί, σχολίασε πως: «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ίχνος επιχειρήματος πια για να μην το ψηφίσει».

Κατρούγκαλος: «Είμαστε σαφώς πιο κοντά στο ΝΑΙ»

Θετική χαρακτήρισε την κίνηση των επίμαχων αλλαγών, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος αν και επανέλαβε τη στάση αναμονής της Κουμουνδούρου -  ερωτηθείς από τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες - αποκάλυψε πως υπό αυτή την εξέλιξη η αξιωματική αντιπολίτευση βρίσκεται πλέον ένα βήμα πιο κοντά στο «ΝΑΙ».

«Αν και επιμένουμε σε κάποια ζητήματα, είμαστε σαφώς πιο κοντά στο ΝΑΙ, αφού ικανοποίησε ο υπουργός 2 από τα 4 πράγματα που ζητούσαμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κατρούγκαλος, παραπέμποντας στα αιτήματα για το δικαίωμα του εκλέγεσθαι των Ελλήνων του εξωτερικού και το αδιάβλητο της διαδικασίας.

Ως δύο εκκρεμότητες πλέον, ο ίδιος ανέφερε την επικαιροποίηση των ειδικών εκλογικών καταλόγων κατ' έτος και τη λήψη αποφάσεων στη Διακομματική Επιτροπή από αυξημένη πλειοψηφία 2/3.

Οι ακριβείς νομοτεχνικές βελτιώσεις έχουν ως εξής:

1.  Μετά την παράγραφο 5 του άρθρου 2 προστίθεται νέα παράγραφος 6, ως εξής : «Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, συγκροτείται Ειδική Διακομματική Επιτροπή, στην οποία μετέχει ο παραπάνω Υπουργός ή ο οριζόμενος από αυτόν ως Πρόεδρος και ένας εκπρόσωπος κάθε κόμματος ή συνασπισμού που εκπροσωπείται στη Βουλή ή εκπροσωπείτο στη Βουλή που διαλύθηκε και ένας εκπρόσωπος της ανεξάρτητης αρχής του Συνηγόρου του Πολίτη. Έργο της Επιτροπής είναι η εξέταση ενστάσεων επί απορριπτικών αποφάσεων εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους του παρόντος, για τις οποίες δεν ακολουθήθηκε η διαδικασία της παραγράφου 5, ο έλεγχος συγκεκριμένων αιτήσεων κατόπιν αιτήματος μέλους ή μελών της Επιτροπής, καθώς και ο δειγματοληπτικός έλεγχος των αιτήσεων που έγιναν αποδεκτές κατά την παράγραφο 3. Αν ένα ή περισσότερα κόμματα ή συνδυασμοί κομμάτων δεν υποδείξουν εκπρόσωπο εντός δύο (2) ημερών από τη λήψη του ερωτήματος, η Επιτροπή συγκροτείται νομίμως χωρίς τη συμμετοχή τους.». Οι επόμενες παράγραφοι του ίδιου άρθρου αναριθμούνται αναλόγως.

2. Στην παράγραφο 2 του άρθρου 34Α του π.δ. 26/2012, όπως τροποποιείται με το άρθρο 32, προστίθεται εδάφιο ως εξής : «Το ένα πέμπτο (1/5) των υποψηφίων προέρχεται από εγγεγραμμένους των ειδικών εκλογικών καταλόγων εξωτερικού, εφόσον υπάρχουν, εκ των οποίων τουλάχιστον ένας τοποθετείται υποχρεωτικά στις τρεις (3) πρώτες θέσεις».

Την Τετάρτη η κρίσιμη ψηφοφορία

Το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής την επόμενη Τετάρτη.