Βελτιώσεις Σταϊκούρα στη ρύθμιση για μεταφορά φορολογικής έδρας στην Ελλάδα

Της Ναντίν Χαρδαλιά

Σε βελτιώσεις της ρύθμισης για τη μεταφορά φορολογικής έδρας στην Ελλάδας, με στόχο αυτή να γίνει πιο ελκυστική, προχώρησε ο Υπουργός Οικονομικών λίγο πριν την ψήφισή της, καθώς η ρύθμιση αποσκοπεί αφενός στην προσέλκυση επενδύσεων στη χώρα μας και αφετέρου στην αναστροφή του brain drain και τον επαναπατρισμό Ελλήνων που έφυγαν στο εξωτερικό τα χρόνια της κρίσης.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας, μείωσε τα έτη που απαιτείται να μην είναι κανείς φορολογικός κάτοικος Ελλάδας, προκειμένου να απολαύσει την προβλεπόμενη απαλλαγή από το φόρο εισοδήματος και την ειδική εισφορά αλληλεγγύης για το 50% του εισοδήματος εργασίας που αποκτά στη χώρα μας.

Συγκεκριμένα, μειώθηκαν στα 5 και 6 αντίστοιχα τα 7 προηγούμενα έτη από τα 8 πριν τη μεταφορά της φορολογικής κατοικίας στη χώρα μας, που τίθενται ως προϋπόθεση για τις φοροαπαλλαγές.

Η ρύθμιση αφορά σε μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους σε κράτος μέλος της Ε.Ε ή του ΕΟΧ ή κράτος με το οποίο είναι σε ισχύ συμφωνία διοικητικής συνεργασίας στον τομέα της φορολογίας με την Ελλάδα και περιγράφεται αναλυτικά στο άρθρο 40 του νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών για την περιστολή του λαθρεμπορίου, που ψηφίστηκε το βράδυ της Τετάρτης από την Ολομέλεια της Βουλής.   

Ο Υπουργός Οικονομικών, υπογραμμίζοντας την προσήλωση της κυβέρνησης στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, αναφέρθηκε και στην πορεία υλοποίησης ανάλογων νομοθετικών παρεμβάσεων παροχής κινήτρων κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων

Ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε πως το ελληνικό δημόσιο έχει εισπράξει ήδη 2 εκατομμύρια ευρώ από επενδύσεις που έγιναν στην Ελλάδα μέσω του θεσμού του διαμένοντος μη κατοίκου του λεγόμενου  non dom, οι ωφελούμενοι του οποίου απολαμβάνουν ειδικού καθεστώτος φορολόγησης του παγκόσμιου εισοδήματός τους. Σύμφωνα με τον ίδιο κατά την περίοδο της πανδημίας ολοκληρώθηκε η αποδοχή 20 αιτήσεων που με όλα τα μέλη οικογένειας ανέρχονται στις 27 και προέρχονται κυρίως από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ελβετία, αλλά και από ΗΠΑ, Αυστραλία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Ρωσία.

Θετικά αποτίμησε και το μέτρο μεταφοράς της φορολογικής κατοικίας συνταξιούχων του εξωτερικού στην Ελλάδα με κίνητρο την εναλλακτική φορολόγηση του εισοδήματός τους.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών μέσα σε ελάχιστο διάστημα ολοκληρώθηκε ήδη η επεξεργασία 7 αιτήσεων. «Το ενδιαφέρον είναι έντονο και εκτιμάται ότι σύντομα θα ακολουθήσουν πολλές αιτήσεις. Θεωρώ ότι θα είναι αρκετές δεκάδες και και εκατοντάδες το επόμενο διάστημα», σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας.