Βασικός στόχος η εξομάλυνση των σχέσεων

Η εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων αποτελεί βασικό μας στόχο τόνισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής μετά τη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην Κωνσταντινούπολη, στο περιθώριο της Συνόδου του ΟΣΕΠ.

Στη διάρκεια της συνάντησής τους, που διήρκησε περίπου μια ώρα, οι δύο άνδρες είχαν τη δυνατότητα να συζητήσουν εκτενώς για διάφορα διμερή θέματα με έμφαση στην οικονομική συνεργασία των δυο χωρών ιδιαίτερα στον τομέα του τουρισμού και του εμπορίου, αλλά και στα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι πρέπει να αποφεύγονται ενέργειες που αντιβαίνουν στο διεθνές δίκαιο ή που προκαλούν εντάσεις.

Παράλληλα, στο επίκεντρο των συνομιλιών βρέθηκαν όπως άλλωστε αναμενόταν και οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης Τουρκίας.

Η θέση της Ελλάδας είναι πάγια και σταθερή στο θέμα αυτό, τόνισε ο Κώστας Καραμανλής, στηρίζουμε την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας εφ' όσον πληροί όλες τις προϋποθέσεις.

Αναφορικά με το Κυπριακό, ο Έλληνας πρωθυπουργός επεσήμανε ότι αυτό που χρειάζεται είναι μια βιώσιμη και δίκαιη λύση στο πλαίσιο του οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, τέλος, ευχήθηκε καλή επιτυχία στον τούρκο ομόλογό του ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 22ας Ιουλίου.

Από την πλευρά του ο κ. Ερντογάν ευχαρίστησε τον κ. Καραμανλή για τη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας του.

Οι δυο άνδρες μίλησαν και για την προεκλογική περίοδο που διανύει η Τουρκία. Ο Ταγίπ Ερντογάν ρώτησε τον Έλληνα πρωθυπουργό ποτέ θα γίνουν εκλογές στην Ελλάδα.

Ο κ. Καραμανλής απάντησε ότι στην Ελλάδα έχουμε εκλογές κάθε τέσσερα χρόνια. Το τέλος της τετραετίας είναι τον Μάρτιο του 2008 ...

Πηγή: skai.gr