Βασική συμφωνία επί των μέτρων

Συμφώνησαν στους βασικούς άξονες των μέτρων οι κυβερνητικοί εταίροι.

Για επιμήκυνση, δύο ετών, μέχρι το 2016, έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και μίλησε για συμμετρική ρήτρα επίτευξης στόχων και προς τα πάνω και προς τα κάτω, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Άφησε ανοιχτή την ημερομηνία ψήφισης των μέτρων και πρόσθεσε ότι πιθανότατα θα υπάρξει και νέα συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, αλλά όχι για το πακέτο μέτρων.

Ο κ. Στουρνάρας επεσήμανε ότι η δέσμη περικοπών πρέπει να συμφωνηθεί «πρώτα με την τρόικα» και στη συνέχεια να επικυρωθεί από τους κυβερνητικούς εταίρους, προτού σταλεί στη Βουλή. Διαβάστε αναλυτικά τις δηλώσεις Στουρνάρα ΕΔΩ.

Τα μέτρα θα συζητηθούν αύριο (Παρασκευή 19.00) στις Βρυξέλλες, στο Euroworking Group, παρουσία των επικεφαλής της τρόικας.

Σύμφωνα με πληροφορίες θα υπάρξει συνάντηση Στουρνάρα - τρόικας τη Δευτέρα.

Στο μεταξύ, σήμερα το απόγευμα συναντήθηκαν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιώργο Προβόπουλο, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνάντησης των αρχηγών, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, είπε ότι τα μέτρα θα πρέπει να εφαρμοστούν μέχρι το 2016 προκειμένου να είναι πιο ήπια και να υπάρξει ρήτρα αντικατάστασης.

«Η επιμήκυνση είναι αυτή που μας επιτρέπει να έχουμε ένα [θετικό] αποτέλεσμα για την ανάπτυξη», συμπλήρωσε ο κ. Βενιζέλος, προειδοποιώντας όμως πως «ο χρόνος τρέχει σε βάρος μας». Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ άσκησε κριτική και στους Ευρωπαίους εταίρους της Αθήνας, σημειώνοντας πως παρά την υποστήριξη που προσφέρουν δε βοηθούν «όπως και όσο θα έπρεπε να βοηθήσουν». Διαβάστε αναλυτικά τις δηλώσεις Βενιζέλου ΕΔΩ.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης ανέφερε πως επιμένει στη «ρήτρα αντικατάστασης» μέτρων και όχι σε ρήτρα δημοσιονομικής απόκλισης, όπως προτείνει η τρόικα.

«Υπήρξε συμφωνία σε βασικούς άξονες, υπάρχουν ζητήματα ακόμη σε εκκρεμότητα, θα αναζητηθεί η τετραετής επιμήκυνση, μένουν ελάχιστα ανοιχτά ζητήματα» δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ. Διαβάστε αναλυτικά τις δηλώσεις ΕΔΩ.
Πηγή: skai.gr