Βαρύ το κλίμα για Τουρκία στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ - Τι θα γίνει με κυρώσεις

Την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου, δεύτερη μέρα της Συνόδου Κορυφής αναμένεται να γίνει η συζήτηση για τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο με τις τελευταίες μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας και ειδικότερα την έξοδο του ερευνητικού σκάφους Ορούτς Ρέις πλησίον ελληνικών νησιών και το άνοιγμα της παραλίας στα Βαρώσια.

Στην επιστολή με τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, που έστειλε χθες το βράδυ στους Ευρωπαίους ηγέτες ενόψει της συνόδου ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ δεν κάνει ειδική ονομαστική αναφορά στην Τουρκία, αλλά επισημαίνει ότι τη δεύτερη μέρα της συνόδου θα συζητηθούν θέματα εξωτερικής πολιτικής που απαιτούν την προσοχή μας.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων

Το ζήτημα της Τουρκίας είχε συζητηθεί διεξοδικά στην προηγούμενη Σύνοδο, στις 1 και 2 Οκτωβρίου, όπου οι ηγέτες είχαν ουσιαστικά δώσει μια άτυπη διορία στην Άγκυρα μέχρι το Δεκέμβριο για αποκλιμάκωση της έντασης και επίλυση των διαφορών με Ελλάδα και Κύπρου μέσω διαλόγου, αφήνοντας ανοιχτό και το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων.

Ωστόσο, οι τελευταίες εξελίξεις όπου η Τουρκία εξέδωσε νέα NAVTEX και έστειλε ξανά το ερευνητικό σκάφος νοτίως του Καστελόριζου στην ουσία δυναμίτισε τις προσπάθειες για την έναρξη των διερευνητικών συνομιλίων. Επίσης το άνοιγμα της παραλίας στα Βαρώσια της Αμμοχώστου βάρυνε ακόμη περισσότερο το κλίμα για την Άγκυρα τις τελευταίες μέρες, τόσο στις Βρυξέλλες όσο και σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και για το λόγο αυτό θα γίνει συζήτηση σε επίπεδο ηγετών.

Από την εξέλιξη της συζήτησης την Παρασκευή θα εξαρτηθεί και η συνέχεια, με πιθανότερο σενάριο τη διατήρηση του ραντεβού του Δεκεμβρίου για την λήψη αποφάσεων αναφορικά με τις σχέσεις της ΕΕ και της Τουρκίας. Ωστόσο θεωρείται πολύ πιθανό ότι οι Ευρωπαίοι θα επικρίνουν έντονα τις νέες μονομερείς ενέργειες της Άγκυρας.

Πηγή: DW / Nίκος Μπέλλος, Βρυξέλλες