Βαρβιτσιώτης: H Πορτογαλική Προεδρία συνέβαλε στην ενδυνάμωση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης

Στον ρόλο και τα αποτελέσματα της πορτογαλικής προεδρίας αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τα Ευρωπαϊκά Θέματα, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης σε σημερινή εκδήλωση της πρεσβείας της Πορτογαλίας.

Με αφορμή τη λήξη της πορτογαλικής προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο κ. Βαρβιτσιώτης σημείωσε ότι «έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια της ανάκαμψης από μια παρατεταμένη κρίση και απέδειξε ότι η Ευρώπη μπορεί να βρίσκει καινοτόμες λύσεις. Συνέβαλε στην ενδυνάμωση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και του συντονισμού».

Αναφορικά με τις πρόσφατες ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες απέναντι στην πανδημία και τις επιπτώσεις της στην οικονομία, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του αναπληρωτή υπουργού, ο κ. Βαρβιτσιώτης υπογράμμισε την κομβική απόφαση για το Πράσινο Ψηφιακό Πιστοποιητικό εμβολιασμού μετά από πρόταση του πρωθυπουργού. Αναφέρθηκε ακόμα, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης (Next Generation EU) και ειδικότερα στο ελληνικό σχέδιο το οποίο έχει λάβει τα εύσημα από τους εταίρους μας, ενώ μέσα στο καλοκαίρι αναμένονται και οι πρώτες εκταμιεύσεις.

Επιπλέον, επισημαίνεται πως ο κ. Βαρβιτσιώτης έκανε ειδική μνεία στην Κοινωνική Ατζέντα της πορτογαλικής προεδρίας η οποία αποτυπώθηκε στη Διακήρυξη της Κοινωνικής Συνόδου του Πόρτο, στην οποία συμμετείχε μαζί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, η τελική διακήρυξη απεικόνιζε σε μεγάλο βαθμό τις ελληνικές προτάσεις τις οποίες κατέθεσε στην πορτογαλική προεδρία.


Έδωσε ακόμη έμφαση στη σημασία της έναρξης της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης, σημειώνοντας ότι η ελληνική τελετή στο Ζάππειο για τα 40 χρόνια Ελλάδας - ΕΕ, «άγγιξε το ευρύτερο ευρωπαϊκό κοινό».


Δεν παρέλειψε, τέλος, να σημειώσει την ιδιαίτερη συμβολή της πορτογαλίδας ομολόγου του, Ανα Πάουλα Ζακαρίας (Αna Paula Zacarias), την οποία μάλιστα, όπως είπε, θα έχει τη χαρά να υποδεχθεί στην Υπουργική Σύνοδο των χωρών EUMed7, οι εργασίες της οποίας θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή στην Αθήνα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ