Βαρουφάκης: Να μπει λουκέτο στο ΚΥΤ της Μόριας

Ρεπορτάζ: Ναντίν Χαρδαλιά

Το κλείσιμο του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης προσφύγων και μεταναστών στη Μόρια στον απόχη των θλιβερών γεγονότων, ζητά ο Γραμματέας του Μέρα25, Γιάνης Βαρουφάκης, με επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε στον πρωθυπουργό.

Ο κ. Βαρουφάκης επισημαίνει ότι πυρκαγιές σαν αυτή που στοίχισε ανθρώπινες ζωές είναι αναπόφευκτες «όταν χιλιάδες άνθρωποι ζουν συνωστισμένοι και σε συνθήκες εξαθλίωσης», υπογραμμίζοντας πως τέτοιοι καταυλισμοί δεν συνάδουν με τις αρχές και τις αξίες ευρωπαϊκής χώρας και ζητά να ξεκαθαρίσει η κυβέρνηση τις προθέσεις της ως προς το ενδεχόμενο κλείσιμο της δομής, καθώς και ενημέρωση σχετικά με τη διαφορά της μεταναστευτικής πολιτικής της ΝΔ σε σχέση με εκείνη του ΣΥΡΙΖΑ τον οποίο «καρφώνει» ότι «ενέδωσε στη συμφωνία Μέρκελ-Ερντογάν χρησιμοποιώντας τις κακουχίες των μεταναστών στη Μόρια ως μέσο σηματοδότησης σε εν δυνάμει μετανάστες να μην έρθουν στη χώρα».

Ο Γραμματέας του Μέρα25 κάνει λόγο για ιδιότυπα εσωτερικά σύνορα στη χώρα, τα οποία ζητά επίσης να καταργηθούν, καθώς όπως υποστηρίζει αφαιρούν από μετανάστες το δικαίωμα της ελεύθερης διακίνησης εντός της χώρας και εγκλωβίζουν τους κατοίκους των νησιών και ερωτά τέλος πότε θα δημιουργηθούν πολλές μικρές δομές ανά την επικράτεια για τη μεταφορά προσφύγων από τη Μόρια.  

Η ερώτηση του Γιάνη Βαρουφάκη είναι πιθανό να απαντηθεί την προσεχή Παρασκευή, καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι θα ενεργοποιηθεί πιθανότατα η Ώρα του Πρωθυπουργού.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επίκαιρης ερώτησης:

Επίκαιρη Ερώτηση

Προς τον Πρωθυπουργό

Θέμα: «Κατάργηση καταυλισμού Μόριας και εσωτερικών συνόρων»

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Είμαι σίγουρος πως συμφωνείτε ότι:

·         Πυρκαγιές σαν αυτή που στοίχισε ζωές συνανθρώπων μας στη Μόρια είναι αναπόφευκτες όταν χιλιάδες άνθρωποι ζουν συνωστισμένοι και σε συνθήκες εξαθλίωσης.

·         Καταυλισμοί όπως εκείνος στη Μόρια της Λέσβου δεν συνάδουν με τις αρχές και αξίες ευρωπαϊκής χώρας.

·         Καμιά πολιτισμένη κοινωνία δεν μπορεί να κάθεται με σταυρωμένα χέρια όταν χιλιάδες συνάνθρωποι μας ετοιμάζονται θα αντιμετωπίσουν τον πέμπτο σκληρό χειμώνα ανοχύρωτοι μπροστά στο κρύο και τη βροχή.

·         Οι κάτοικοι της Λέσβου συνεχίζουν να υπομένουν την γειτνίαση, καθώς και την ταύτιση του τόπου τους στα μάτια της διεθνούς κοινής γνώμης, με καταυλισμούς-στρατόπεδα που καταστρατηγούν βασικά ανθρώπινα δικαιώματα.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Επειδή πιστεύω ότι συμφωνείτε με τα πιο πάνω, σας ερωτώ:

Προτίθεστε να κλείσετε τη Μόρια και ποια η διαφορά της δικής σας πολιτικής από εκείνη της προηγούμενης κυβέρνησης που ενέδωσε στη συμφωνία Μέρκελ-Ερντογάν χρησιμοποιώντας τις κακουχίες των μεταναστών στη Μόρια ως μέσο σηματοδότησης σε εν δυνάμει μετανάστες να μην έρθουν στη χώρα; Θα καταργήσετε τα ιδιότυπα εσωτερικά σύνορα στη χώρα, που αφαιρούν από μετανάστες το δικαίωμα της ελεύθερης διακίνησης εντός της χώρας και εγκλωβίζουν κατοίκους των νησιών μας (Έλληνες και μετανάστες); Πότε θα προβεί η Πολιτεία στο αυτονόητο βήμα της δημιουργίας πολλών μικρών δομών ανά την επικράτεια ώστε οικογένειες μεταναστών που σήμερα βρίσκονται στη Μόρια να ενταχθούν στις ανά την χώρα τοπικές κοινωνίες με τρόπο που να ωφελεί τόσο τις τοπικές κοινωνίες όσο και τους κατατρεγμένους που βρήκαν καταφύγιο στη χώρα μας;

Ο ερωτών Βουλευτής

Γιάνης Βαρουφάκης