Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Βγάζετε χρήματα από το δημόσιο ταμείο για να επιδοτείτε την αισχροκέρδεια

Επίθεση στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, για τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης τονίζοντας ότι μέλημά του είναι να μην υπερφορολογήσει τα κέρδη των ιδιωτών. 

Σημείωσε δε ότι το «αντίδοτο» της κυβέρνησης είναι «να βγάζετε κάποια χρήματα από το δημόσιο ταμείο για να επιδοτείτε την αισχροκέρδεια και να δίνετε ανεπαρκέστατες ενισχύσεις για τον καταναλωτή στις υπέρογκες αυξήσεις που έχουν εγγραφεί στα τιμολόγια».

«Η βασική σας σκέψη είναι μην τυχόν και παρέμβουμε στην εσωτερική αγορά και μην αγγίξουμε τα ουρανοκατέβατα κέρδη των ηλεκτροπαραγωγών εταιρειών, μεταξύ των οποίων και η ΔΕΗ, την οποία σπεύσατε εν μέσω ενεργειακής κρίσης να ιδιωτικοποιήσετε.  Ενώ βρισκόμαστε σε πρωτοφανείς συνθήκες ακρίβειας, η σκέψη είναι να μη διαταράξατε τα κέρδη των νέων μετόχων της ΔΕΗ ή την τιμή της στο ταμπλό του χρηματιστηρίου. Μια λογική παρωχημένη, αποτελεσματική κι επικίνδυνη για μια περίοδο κρίσης. Μην τυχόν υπερφορολογήσετε τα υπερκέρδη ολίγων ιδιωτών», δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Στην έναρξη της ομιλίας του, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι αρχικά το βασικό του συναίσθημα ήταν η ανησυχία και τώρα είναι ο φόβος για αυτά που έρχονται. «Συνεχίζετε να μην καταλαβαίνετε πού πατάμε και πού βρισκόμαστε σαν χώρα. Τι έχει συμβεί από τον Σεπτέμβρη στα ελληνικά νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και δεν συνειδητοποιείτε τι θα συμβεί τους επόμενους μήνες που η ενεργειακή κρίση θα επιδεινωθεί λόγω του πολέμου», επισήμανε. 

«Δίνετε την αίσθηση να μην καταλαβαίνετε τι συμβαίνει στην κοινωνία, ειδικά για αυτούς που είναι εξαρτημένοι από τον μισθό τους ή το πενιχρό εισόδημα της επιχείρησής τους. Τους πολύ κρύους μήνες του χειμώνα δεν μπορούν ν’ ανάψουν το καλοριφέρ τους για να ζεσταθούν, επειδή τους τελειώνει ο μισθός τη 19η μέρα του μήνα, σύμφωνα με έρευνες.
Η ανησυχία μου γίνεται φόβος κι απελπισία όταν γνωρίζω όταν τα χειρότερα είναι μπροστά. Να πηγαίνετε με τις νόρμες, τις σκέψεις της φιλελεύθερης ορθοδοξίας. Η κρίση δεν αντιμετωπίζεται με λίγα περισσότερα από το δημόσιο ταμείο. Η κρίση μπορεί να γιατρευτεί με διαφορετικό υπόδειγμα πολιτικής. Δεν είναι ζήτημα δημοσιονομικής ευστάθειας», πρόσθεσε. 

Υπερκέρδη 1,4 δισ. ευρώ στο οκτάμηνο για τις ηλεκτροπαραγωγούς εταιρείες 

Αναφορικά με την πρωτοβουλία που ανακοίνωσε νωρίτερα ο πρωθυπουργός για έκτακτη εισφορά σε εταιρείες που καταγράφουν υπερκέδρδη, σημείωσε: «Μας είπατε ότι οφείλουν όσοι έχουν υπερκέρδη να καταθέσουν μερίδιο. Οικειοθελώς; Δε νομοθετείτε εσείς; Δεν είστε κυβερνήτης; Δεν τα βλέπετε αυτά τόσους μήνες; Γιατί έχετε αφήσει αλώβητο αυτόν τον μηχανισμό της αισχροκέρδειας των ηλεκτροπαραγωγών εταιρειών, μεταξύ των οποίων η ΔΕΗ έχει τη μερίδα του λέοντος; Γιατί δε βάζετε φραγμό στα υπερκέρδη είτε με πλαφόν είτε με φορολόγηση. Μας είπατε ότι δεν έχετε κάνει την άσκηση. Με βάση τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας από τον Ιούλιο του 2021 μέχρι το Φεβρουάριο το 2022 το μέσο κόστος παραγωγής στις μονάδες φυσικού αερίου ήταν 153 ευρώ η μεγαβατώρα. Η μέση τιμή της χρονδρικής αγοράς ήταν στα 202 ευρώ και το τελευταίο διάστημα έχει εκτοξευθεί. Υπήρξαν μέρες που έφτανε τα 300 και τα 350 ευρώ ανά μεγαβατώρα». 

Στο πλαίσιο αυτό, εξήγησε ότι ότι οι ηλεκτροπαραγωγές εταιρείες στο οχτάμηνο είχαν υπερκέδρος 49 ευρώ ανά μεγαβατώρα. «Πέρυσι, το αντίστοιχο κέρδος ήταν 2-3 ευρώ και τώρα πήγε στα 50 ευρώ. Αυτά τα 49 ευρώ δημιουργούν ένα υπερκέρδος στο οκτάμηνο ύψους 1,7 δισ. ευρώ. Αν αφαιρέσουμε τις εκπτώσεις, προκύπτει το ιλιγγιώδες ποσό των 1,4 δισ. ευρώ κι εσείς δίνετε 600 εκατ. ευρώ για να επιδοτείτε την αισχροκέρδεια κι εσείς μας μιλάτε για λεφτόδεντρα και που θα βρείτε τα λεφτά να δώσετε στα νοικοκυριά», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. 

«Η κοινωνία στενάζει. Από αυτά τα 1,4 δισ ευρώ στη ΔΕΗ των goldenboys που θέλουν να φτιάξουν βιογραφικά στις πλάτες του Έλληνα καταναλωτή και φορολογούμενου, το 1 δισ.  ευρώ αντιστοιχεί στη ΔΕΗ και τα υπόλοιπα τα μοιράζονται οι υπόλοιπες 3 ιδιωτικές εταιρείες. Σας ερωτώ λοιπόν. Τι περιμένετε για να πάρετε πίσω αυτά τα κέρδη; Να συνεδριάσει το συμβούλιο κορυφής την ερχόμενη Πέμπτη όπου εσείς κοροϊδεύετε τον ελληνικό λαό ότι ζητήσατε πλαφόν;», επισήμανε. 

Μάλιστα, χαρτακτήρισε τον κ. Μητσοτάκη επιταχυντή όλων των κρίσεων της χώρας μας εξαπολύοντας επίθεση για την πολιτική της κυβέρνησης για τους συνταξιούχους. «Οι πολίτες δεν εκλέγουν κυβερνήσεις για να τους λένε πόσο δύσκολα είναι τα πράγματα. Με το καλημέρα πήρατε 1 δισ. ευρώ από τους συνταξιούχους για να τα δώσετε στα funds για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής σύνταξης. Δε μιλάω εγώ για ψίχουλα. Εμείς δίναμε 600, 700, 800 ευρώ κοινωνικό μέρισμα και λέγατε ότι δίνουμε ψίχουλα. Από το 2019 μέχρι σήμερα δώσατε 3 δισ. ευρώ λιγότερα στους συνταξιούχους και τους δίνετε 135 ευρώ εκατ. στο 27% του συνόλου των συνταξιούχων της χώρας. Τους υποσχεθήκατε ότι θα αυξήσετε το εισόδημά τους. Δε ντρέπεστε λίγο;», υπογράμμισε.

Επιπλέον, έκανε λόγο για «πάρτι» απευθείας αναθέσεων που αγγίζουν τα 6,6 δισ. ευρώ από την έναρξη της πανδημίας μέχρι το τέλος του 2021. 

Σχετικά με το κύμα ακρίβειας που μαστίζει την αγορά, ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε την επιβολή πλαφόν. «Εσείς παριστάνετε τον τροχονόμο στα καρτέλ και στο κύμα της ακρίβειας. Δεν κυβερνάτε με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, αλλά για αυτούς που στα δύσκολα βρίσκουν την ευκαιρία να πλουτίσουν, να κερδοσκοπήσουν», σημείωσε.  

Τέλος, κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να απαντήσει αν θα αλλάξει και πάλι τον εκλογικό νόμο. «Εμείς ζητάμε εκλογές. Ποιος διακινεί όμως στο δημόσιο διάλογο τους τελευταίους δύο μήνες τα σενάρια εκλογών; Μήπως το Μέγαρο Μαξίμου; Έχετε πάρει την απόφαση να αυτοεξευτελιστείτε αλλάζοντας για δεύτερη φορά μέσα στην ίδια θητεία τον εκλογικό νόμο. Πόσο βαθιά απελπισμένος είστε; Περιμένω απάντηση για το αν θα αλλάξετε τον εκλογικό νόμο. Κάντε ό,τι καταλαβαίνετε μόνο τελειώστε γρήγορα», κατέληξε. 

Πηγή: skai.gr