Κλείσιμο

Τσίπρας: Στοίχημα για τον ΣΥΡΙΖΑ η ανατροπή της τάσης του brain drain

Το πρόβλημα του brain drain υπογράμμισε την Τρίτη από το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» ο πρωθυπουργός, ο οποίος νωρίτερα επισκέφθηκε και το Τεχνολογικό Πάρκο «Λεύκιππος». 

«Προφανώς δεν μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι, ωστόσο δώσαμε από την πρώτη στιγμή μια μάχη για να αυξήσουμε το ποσοστό του δημόσιου προϋπολογισμού που κατευθύνεται στην έρευνα», τόνισε κατά τον χαιρετισμό του στην εκδήλωση με θέμα «Το μέλλον είναι εδώ: Από το brain drain στο brain gain».

«Η κυβέρνηση κατάφερε αυτά τα τέσσερα χρόνια να αυξήσει σε ποσοστό και σε απόλυτους αριθμούς τα κονδύλια που διατίθενται για την έρευνα και έκανε προσπάθειες για να αντιστρέψει το brain drain» σημείωσε ο κ. Τσίπρας. 

Ανέφερε είχε επισκεφθεί τον «Δημόκριτο» πριν πέντε χρόνια, το 2014, θέλοντας να αναδείξει το πρόβλημα του «brain drain». Ο ίδιος τόνισε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε από την πρώτη στιγμή ως ένα από τα σημαντικότερα στοιχήματα να αντιστρέψει αυτή την τάση και σημείωσε πως για την αντιμετώπιση του χρειάζονται πολιτική βούληση και κονδύλια και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έκανε πολλά σε αυτόν τον τομέα, χωρίς να παραγνωρίζει ότι έχουν να γίνουν πολύ περισσότερα πράγματα ακόμα.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν πρέπει να δαιμονοποιείται η επιλογή των νέων να αποκτήσουν περισσότερες γνώσεις και όταν μιλάμε για «brain drain», εννοούμε όσους έφυγαν από ανάγκη και όσους έφυγαν από επιλογή και δεν έχουν ευκαιρίες μπορούν να επιστρέψουν, να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην πατρίδα και να συμβάλλουν στην προσπάθεια για την ανασυγκρότηση της παραγωγικής βάσης της Ελλάδας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ