Τσίπρας σε Μέρκελ: Κλείνετε έναν δύσκολο κύκλο στις σχέσεις των δύο χωρών

«Πιστεύω ότι σήμερα έρχεστε σε μία διαφορετική Eλλάδα που μετά από πολύ μεγάλες δυσκολίες κατάφερε να ξεπεράσει την κρίση και να μπει στο δρόμο της ανάπτυξης και της κοινωνικής ανασυγκρότησης. Αυτό το διάστημα περάσαμε δυσκολίες και από κοινού δύσκολες στιγμές και αντιθέσεις. Πιστεύω ότι σήμερα είμαστε σε θέση να πιστεύουμε ότι η Ελλάδα μετατρέπεται από μέρος του προβλήματος, μέρος της κρίσης, σε μέρος της λύσης. Αποτελεί μία σημαντική χώρα στον πυρήνα της ΕΕ και ένας πυλώνας σταθερότητας σε μία ευρύτερα αποσταθεροποιημένη περιοχή», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας στη δήλωσή του με την οποία καλωσόρισε την Άνγκελα Μέρκελ στο Μέγαρο Μαξίμου λίγο μετά τις 18.00 το απόγευμα της Πέμπτης.

Ο έλληνας πρωθυπυργός στη συνέχεια, απευθυνόμενος στη γερμανίδα Καγκελάριο, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για «την άνοδο της αντιευρωπαϊκής λαϊκιστικής ακροδεξιάς και άλλων αντιευρωπαϊκών δυνάμεων που απειλούν το ευρωπαϊκό μας οικοδόμημα», όπως είπε χαρακτηριστικά.
 
Σημείωσε δε ότι «απέναντι σε αυτή την κοινή πρόκληση πιστεύω ότι πάλι όλοι όσοι πιστεύουμε στην ευρωπαϊκή ιδέα θα βρούμε λύση» και εμφανίστηκε βέβαιος ότι η επίσκεψή της γερμανίδας Καγκελαρίου κλείνει έναν κύκλο δύσκολο στις σχέσεις των δύο χωρών και ανοίγει μία πιο αισιόδοξη προοπτική.

Από την πλευρά της η γερμανίδα Καγκελάριος παραδέχτηκε ότι ο ελληνικός λαός πέρασε από μία δύσκολη φάση και ευχαρίστησε την Ελλάδα για τον ρόλο που διαδραματίζει στα Βαλκάνια, παρά τη σκληρότητα των μέτρων που της επιβλήθηκαν.

Σημείωσε μάλιστα ότι οι Έλληνες «πέρασαν δύσκολα χρόνια, αλλά ενισχύσαμε το ευρωπαϊκό πνεύμα»