Τσίπρας: Πατριωτική και για τις δύο πλευρές η Συμφωνία των Πρεσπών

«Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι πατριωτική και για τις δύο πλευρές» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στο πρώτο επιχειρηματικό φόρουμ Ελλάδας - Βόρειας Μακεδονίας.

«Ακυρώσαμε μια ιστορία υποκρισίας και πατριδοκαπηλίας και από τις δύο πλευρές... Είναι μια συμφωνία εθνικά ωφέλιμη για τους λαούς και για τις δυο πλευρές. Είναι μια πατριωτική συμφωνία και για τις δυο πλευρές» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. 

«Ήρθαμε εδώ για να αδράξουμε ευκαιρίες και στις δύο πλευρές… Οι συμφωνίες που υπογράψαμε και οι συζητήσεις έχουν ως στόχο να αδράξουμε τις ευκαιρίες και να υπερβούμε εμπόδια» σημείωσε.

Ο κ. Τσίπρας χαιρέτισε τη συμμετοχή του επιχειρηματικού κόσμου της Ελλάδας αλλά και της Βόρειας Μακεδονίας στο φόρουμ. Όπως παρατήρησε, «στον κόσμο της πραγματικής οικονομίας υπάρχει δίψα για να έρθουμε πιο κοντά για να λειτουργήσουμε ως δύο φυσιολογικές γειτονικές χώρες».
 
Ο πρωθυπουργός μίλησε για αποφασιστικότητα και των δύο χωρών «που μας οδήγησε να αποδείξουμε ότι τα Βαλκάνια δεν παράγουν μόνο αδιέξοδα, αρκεί να υπάρχει αμοιβαία αποφασιστικότητα για κοινά επωφελή λύση, με σκληρή δουλειά για την υπέρβαση των στερεοτύπων». 


Επανέλαβε την απόφαση Αθήνας – Σκοπίων για σύσταση διεθνούς ομάδας ειδικών για τη διευθέτηση του ζητήματος των εμπορικών σημάτων, εντός του 2019, βάσει της σχετικής πρόνοιας του άρθρου 1 της Συμφωνίας των Πρεσπών με βάση τους υφιστάμενους διεθνούς ενωσιακούς κανόνες για την προέλευση των σημάτων. 

Αποδείξαμε, σημείωσε ο κ. Τσίπρας, ότι μπορούμε να πηγαίνουμε κόντρα στο ρεύμα, κόντρα στα στερεότυπα, προς όφελος της ανάπτυξης και της οικονομικής προόδου. Έχουμε τη δυνατότητα τα Βαλκάνια να είναι στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος, με την προώθηση ευρωπαϊκής προοπτικής των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.  

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι σημαντική, καθώς; έρχεται σε μια στιγμή που εκπέμπονται ανησυχητικά μηνύματα στην Ευρώπη, με αναζωπύρωση εθνικισμών, εθνικές αναδιπλώσεις από τη Βρετάνια του Brexit ώς τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης που ανεβαίνουν ανησυχητικά ακροδεξιές δυνάμεις, και βεβαίως στα Βαλκάνια. 

Επανέλαβε ακόμα τις μεσημεριανές του δηλώσεις για σιδηροδρομική σύνδεση Πειραιά- Θεσσαλονίκης- Σκοπίων- Βελιγραδίου και τη διασύνδεση των λιμανιών Πειραιά και Θεσσαλονίκης με τις αγορές της Κεντρικής Ευρώπης, μέσω της Βόρειας Μακεδονίας. 

Aίσθηση προκάλεσε στο μεταξύ η αποστροφή του κ. Τσίπρα για ραντάρ που υπάρχει στο «αεροδρόμιο της Μίκρας» κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που είχε νωρίτερα με τον σκοπιανό ομόλογό του. 

Το επίμαχο σημείο 5:23 πριν το τέλος:



Ζόραν Ζάεφ 

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ,  κατά τον χαιρετισμό του στο φόρουμ ανέφερε ότι η σημερινή ημέρα είναι ξεχωριστή και θα είναι ξεχωριστή για τις επόμενες γενιές επισημαίνοντας ότι «η εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών δείχνει την θέληση να χτίσουμε καλές σχέσεις γειτονίας».

Είπε ότι ο ίδιος και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, προχώρησαν στη Συμφωνία των Πρεσπών χωρίς να υπολογίζουν το πολιτικό κόστος και ζήτησε από τους επιχειρηματίες να αναλογιστούν πώς είναι σήμερα τα πράγματα και πώς θα μπορούσαν να είναι, καθώς και να εργαστούν για να κερδίσουν τον χαμένο χρόνο και να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που δημιουργούνται.

Ο Ζόραν Ζάεφ σχολίασε ακόμα ότι «η Ελλάδα είναι ο τρίτος μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στην Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» και πρόσθεσε: «Η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας απέκτησε έναν πιστό φίλο στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ».

Πηγή: skai.gr