Τσίπρας για κορωνοϊό: Προσλήψεις, έκτακτα κονδύλια, μείωση πλεονασμάτων

Η προστασία του ευάλωτου στον κορωνοϊό πληθυσμού είναι ζήτημα κοινωνικής ευθύνης, ανθρωπιάς και αλληλεγγύης τονίζει ο Αλέξης Τσίπρας πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε δήλωσή του για τον φονικό ιό. Εγκαλεί την παγκόσμια κοινότητα και ιδιαίτερα την ΕΕ ότι δίστασαν και καθυστέρησαν να λάβουν μέτρα για να αναστείλουν την εξάπλωσή του από τον φόβο των αγορών, του οικονομικού και πολιτικού κόστους.

«Ως συνήθως, σκέφτηκαν πρώτα τα οικονομικά συμφέροντά και μετά τους ανθρώπους. Ωστόσο αυτή η λογική είναι εξαιρετικά κοντόφθαλμη, αφού η ολιγωρία οδηγεί τελικά σε αποφάσεις εκ των υστέρων, που έχουν ακόμη μεγαλύτερο κόστος», τονίζει ο κ. Τσίπρας.

Καλεί την κυβέρνηση να πάρει άμεσα γενναία μέτρα για τη στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας, τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε υλικοτεχνική υποδομή.

Προσλήψεις στο ΕΣΥ, επιτάξεις ιδιωτικών μονάδων

Ειδικότερα προτείνει τη δημιουργία διακομματικής επιτροπής μέσω της οποίας θα προκηρυχθούν 4.000 νέες θέσεις μόνιμων γιατρών και νοσηλευτών, με ετήσιες ή διετείς συμβάσεις και ανανέωση όλων των συμβάσεων για οποιαδήποτε κατηγορία προσωπικού του ΕΣΥ, που λήγουν τους επόμενους μήνες.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προτείνει να εγκριθεί έκτακτο κονδύλι για το υπουργείου Υγείας ύψους τουλάχιστον 150 εκατ. ευρώ «ώστε να μπορεί να αντιμετωπιστεί τόσο η μετατροπή μεγάλων νοσοκομειακών μονάδων σε ειδικές μονάδες νοσηλείας, όσο και η αγορά εξοπλισμού ΜΕθ, για τη στελέχωσή τους».

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα πρέπει να προβλεφθεί επίταξη μονάδων από ιδιωτικά νοσηλευτήρια, προκειμένου να ενταχθούν στον εθνικό σχεδιασμό αντιμετώπισης της νόσου.

Οι προτάσεις για την οικονομία

Για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωνοϊού στην οικονομία, ο Αλέξης Τσίπρας καλεί την κυβέρνηση να φέρει άμεσα προς ψήφιση στη Βουλή συμπληρωματικό προϋπολογισμό με επαναπροσδιορισμό του ύψους της προβλεπόμενης ανάπτυξης αλλά και με νέα αναπτυξιακά μέτρα για την θωράκιση της οικονομίας.

«Αυτό βεβαίως προϋποθέτει άμεση διεκδίκηση μείωσης του στόχου του τρέχοντος έτους για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Ώστε να δημιουργηθεί ο απαραίτητος δημοσιονομικός χώρος τόσο για δαπάνες ενίσχυσης του ΕΣΥ όσο και για μέτρα ενίσχυσης εργαζομένων και επιχειρήσεων που ενδεχομένως πληγούν», τονίζει ο κ. Τσίπρας.

Να συνεχιστεί η προστασία της πρώτης κατοικίας

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει επίσης ότι η κυβέρνηση «οφείλει να αναστείλει τώρα τον σχεδιασμό της για κατάργηση της προστασίας της πρώτης κατοικίας, που ξεκινά από 1η Μαίου».

«Μου είναι αδιανόητο την ώρα που θα πρέπει συμπολίτες μας να μπαίνουν σε κατ’ οίκον περιορισμό, η κυβέρνηση να επιτρέπει στα funds να βγάζουν ολόκληρες οικογένειες έξω από τα σπίτια τους», τονίζει χαρακτηριστικά.

Ευθύνη έχουν όλοι: κόμματα, εκκλησία φορείς

Παρεμβαίνοντας εμμέσως στη συζήτηση για την θεία κοινωνία, ο Αλέξης Τσίπρας τονίζει ότι όλοι έχουν ευθύνη στην προσπάθεια για τον περιορισμό του κορωνοϊού.

«Όλοι έχουμε ευθύνη. Τα κόμματα, η εκκλησία, οι συλλογικοί φορείς της κοινωνίας μας. Όλοι μαζί, με τη συμπεριφορά μας, μπορούμε να δείξουμε ότι νοιαζόμαστε για τον διπλανό, για τον ευάλωτο συνάνθρωπό μας. Δεν είναι ζήτημα αυταρχισμού και πειθαρχίας. Είναι ζήτημα κοινής λογικής. Κοινής λογικής και ανθρωπιάς», σημειώνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Πηγή: skai.gr