Τσίπρας για απολυμένους του Ταμείου Αλληλοβοήθειας ΥΠΠΟ: Εκδικητική η Μενδώνη - H απάντηση του ΥΠΠΟ

Κόντρα Αλέξη Τσίπρα - υπουργείου Πολιτισμού για απολυμένους του Ταμείου Αλληλοβοήθειας του υπουργείου. 

Για «εκδικητική» συμπεριφορά απέναντι σε εργαζόμενους του υπουργείου Πολιτισμού που συνέβαλαν στην «κάθαρση» του Ταμείου Αλληλοβοήθειας του ΥΠΠΟ, κατηγόρησε τη νυν υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ,, σε συνάντηση που είχε σήμερα Τρίτη με απολυμένους υπαλλήλους του Ταμείου.

   Ο Αλ. Τσίπρας έκανε λόγο για μια υπόθεση που έχει «αμαρτωλό παρελθόν», τονίζοντας ότι από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θέλησε να υπάρξει «κάθαρση».

   Ωστόσο, όπως είπε, δεν φανταζόταν ότι «η σημερινή κυβέρνηση» θα λειτουργούσε «εκδικητικά» απέναντι στους υπαλλήλους που συνέβαλαν στην «κάθαρση» αυτή, ενώ πρόσθεσε ότι «διώκονται επιλεκτικά».

   Επίσης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ χαρακτήρισε την υπόθεση «μείζον πολιτικό ζήτημα», καθώς αυτές τις μέρες συζητιέται το νέο εργασιακό πλαίσιο, το οποίο «διευκολύνει τις απολύσεις, αυξάνει τον χρόνο εργασίας και μειώνει τις αμοιβές» και την ίδια στιγμή προχωράει σε «εκδικητικές απολύσεις» στο Δημόσιο. 

   Ο Αλ. Τσίπρας εξέφρασε τον «αποτροπιασμό» του γι' αυτήν την «εκδικητική λογική» που, όπως ανέφερε, «δείχνει μάλλον ότι κάποιοι έχουν πολλούς σκελετούς στις ντουλάπες τους για να αντιδρούν με αυτόν τον τρόπο», επισημαίνοντας ότι υπήρξε η μέριμνα να συνεχιστεί το κοινωνικό έργο του Ταμείου, ενώ «σταμάτησε να ρέει "μαύρο" χρήμα στο καθεστώς που είχε στηθεί τα προηγούμενα χρόνια».

   Τέλος, σημείωσε ότι η μάχη είναι «διπλή» για τους εργαζόμενους, αφενός, η δικαστική, για να ανακληθούν οι απολύσεις και αφετέρου η πολιτική, στην οποία, ανέφερε, ότι η δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι ότι θα εφαρμοστεί ο νόμος που έχει ψηφίσει για την «εξυγίανση του Ταμείου» και ταυτόχρονα τη μεταφορά των υπαλλήλων σε άλλες υπηρεσίες του ΥΠΠΟ, ώστε «να μην χάσουν τη δουλειά τους» αλλά να υπάρξει «κάθαρση και αξιοποίηση των χρημάτων για σκοπούς κοινωνικής ανταποδοτικότητας και στήριξης των εργαζομένων».

   Εκ μέρους των απολυμένων εργαζόμενων του βρεφονηπιακού σταθμού και Ταμείου Αλληλοβοήθειας του ΥΠΠΟ, μίλησε η Κατερίνα Αθανασοπούλου, η οποία υπογράμμισε πως μετά από 25 χρόνια εργασίας στον συγκεκριμένο φορέα, απολύθηκαν «αιφνιδιαστικά» από τον εκκαθαριστή του Ταμείου καθ' υπόδειξη της υπουργού. Όπως είπε, ενώ υπάρχει ο νόμος που εξυγίανε τον φορέα, η υπουργός «αρνείται πεισματικά να τον εφαρμόσει».

   Πρόσθεσε, δε, ότι πριν την απόλυσή τους, οι εν λόγω εργαζόμενοι ήταν σε καθεστώς αναστολής για δέκα μήνες, χωρίς αμοιβή, κάτι που όπως κατήγγειλε «δεν συνέβη σε κανένα» και κατέληξε κάνοντας λόγο για «πολιτική δίωξη».

Η απάντηση του ΥΠΠΟΑ: Με νόμο ΣΥΡΙΖΑ

Κατά την προσφιλή τακτική του, ο ΣΥΡΙΖΑ, αφού προσπάθησε αρχικά να εμφανιστεί ως προστάτης των εργαζόμενων, με έναν νόμο που αντίκειται στο Σύνταγμα και στην πάγια νομολογία του Ανωτάτου Ελληνικού Δικαστηρίου, τώρα μέσω του προέδρου του, μιλάει για εκδίκηση προς τους εργαζόμενους του Ταμείου Αλληλοβοηθείας.

Αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, τον Ιούλιο του 2019, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού έθεσε σε εκκαθάριση το Ταμείο Αλληλοβοηθείας Υπαλλήλων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού με το ν. 4639/2019.

Η διάλυση του Ταμείου κρίθηκε αναγκαία, καθώς το κύριο αντικείμενο του Ταμείου, που ήταν η λειτουργία του παιδικού σταθμού για τα παιδιά των υπαλλήλων του ΥΠΠΟΑ είχε ήδη, με το νόμο ΣΥΡΙΖΑ, μεταφερθεί στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού (ν.4598/2019). Με τον ίδιο νόμο ο ΣΥΡΙΖΑ προέβλεψε την ένταξη του προσωπικού του Ταμείου σε οργανικές θέσεις στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Κατ’ εξουσιοδότηση του νόμου, περί λύσης του Ταμείου, εκδόθηκε τον Ιανουάριο 2020 κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Πολιτισμού και Αθλητισμού, με την οποία εισήχθησαν οι απαιτούμενες ειδικότερες ρυθμίσεις για τη λύση και εκκαθάριση του Ταμείου και προβλέφθηκε ότι οι συμβάσεις των εργαζομένων του Ταμείου, που είχαν υποβάλλει αίτηση για να μεταφερθούν στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, αναστέλλονται κατά την διάρκεια της εκκαθάρισης, εφόσον αυτό το προσωπικό δεν είναι αναγκαίο για την λειτουργία του Παιδικού Σταθμού ή για την διαδικασία της εκκαθάρισης.

Εν τω μεταξύ, τον Ιανουάριο του 2020, η Ολομέλεια του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους γνωμοδότησε ότι η μεταφορά των υπαλλήλων του Ταμείου στο Υπουργείο Πολιτισμού δεν ήταν νόμιμη, διότι αντέβαινε στο άρθρο 103 παρ. 7 και 8 του Συντάγματος, το οποίο επιβάλλει συγκεκριμένη και ειδική διαδικασία στελέχωσης του Δημοσίου. Η ίδια Γνωμοδότηση έκρινε ότι η ρύθμιση του νόμου ΣΥΡΙΖΑ ήταν αντίθετη και προς την πάγια νομολογία του Αρείου Πάγου.

Λόγω της πανδημίας, η διαδικασία εκκαθάρισης του Ταμείου σε λειτουργία παρατάθηκε μέχρι τις 31-8-2021. Έτσι, εκδόθηκε νέα Κοινή Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Πολιτισμού (Β’945/10-03-2021) με την οποία προβλέφθηκε ότι οι συμβάσεις εργασίας του συνόλου του προσωπικού του Ταμείου καταγγέλλονται μέχρι την 31-08-2021, ημερομηνία λήξης της εκκαθάρισης με την καταβολή της νόμιμης αποζημίωσης και την δυνατότητα επιδότησης της ανεργίας.

Επειδή ο κ. Τσίπρας αναφέρεται σε «εκδικητική λογική», επισημαίνεται ότι είναι οι νόμοι της διακυβέρνησής του που εκδικούνται τους εργαζόμενους, που όχι μόνο δεν υλοποιήθηκαν, αλλά και που άφησαν τους εργαζόμενους έκθετους, λόγω της αντισυνταγματικότητάς τους.

Αντιθέτως ο ν.4639/2019 και οι κατ’ εξουσιοδότηση αποφάσεις αυτού προβλέπουν εκτός από λύση και εκκαθάριση του ταμείου και τη νόμιμη αποζημίωση για όλους τους εργαζομένους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ