Κλείσιμο

Τσίπρας: Εάν δεν πάρω ψήφο εμπιστοσύνης που ζήτησα όλα είναι ανοιχτά (vid)

Το σενάριο των πρόωρων εκλογών τον Ιούνιο επιβεβαίωσε το πρωί της Παρασκευής ο πρωθυπουργός. "Εάν δεν πάρω την ψήφο εμπιστοσύνης που ζήτησα, όλα είναι ανοιχτά" δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ για την ετυμηγορία της κάλπης στις ευρωεκλογές. 



Όπως επισήμανε ο κ. Τσίπρας στην κάλπη "κρίνεται ένα πολιτικό σχέδιο". "Στον βαθμό που εγώ ζήτησα την ψήφο εμπιστοσύνης στα μέτρα, εάν την πάρω θα είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι θα μπορώ να την εφαρμόσω...  Αν πάρω την εμπιστοσύνη του λαού θα μπορέσω να εφαρμόσω τα θετικά μέτρα. Αν αποδοκιμαστούν όλα είναι ανοιχτά" σημείωσε. 

"Την Κυριακή δεν ψηφίζουμε για κυβέρνηση, αλλά φανερό ότι δεν είναι μια χαλαρή ψήφος. Ο λαός ψηφίζει για το πολιτικό σχέδιο που θα ακολουθήσει η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια".

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, ενώ "η νομιμοποίηση της λαϊκής ετυμηγορίας θα μας δώσει περιθώρια και δύναμη να αποτρέψουμε την εκλογή Βέμπερ στην ηγεσία της Κομισιόν, με οποιοδήποτε ποσοστό ήττας του ΣΥΡΙΖΑ μπαίνουμε σε μια περιπέτεια".

‘’Ο Βέμπερ είναι πολιτικό τέκνο του Σόιμπλε, και θεωρώ ότι είναι μια επιλογή αρνητική για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Θα είναι αρνητική εξέλιξη να εκλεγεί στην Κομισιόν. Μου κάνει εντύπωση που τον αγκάλιασε ο Μητσοτάκης. Τα μέτρα που ανακοίνωσα θα προσπαθήσει να τα μπλοκάρει. Θα προσπαθήσει να επιβάλει πολιτικές πειθαρχίας. Ψήφος στη ΝΔ είναι ψήφος ακύρωσης των μέτρων ελάφρυνσης της κυβέρνησης. Αν έχω πολιτική νομιμοποίηση τη Δευτέρα, θα έχω μεγαλύτερο πολιτικό εκτόπισμα και να πάω να πω στο Συμβούλιο Κορυφής, μαζί με άλλους, 'ως εδώ'. Δεν μπορούμε να έχουμε πρόεδρο της Κομισιόν έναν που κοιτά μόνο τις χώρες του βορρά. Υπάρχει και ο νότος’’ δήλωσε.

Σχολιάζοντας εξάλλου τις βολές της αντιπολίτευσης για ‘’προεκλογικά δώρα’’ που του καταλογίζει η αντιπολίτευση, είπε ότι τώρα τα στοιχεία έδειξαν ότι υπάρχει δημοσιονομικός χώρος. ‘’Για το 2020, το 2021 και το 2022 φέρνουμε μέτρα ελάφρυνσης, κυρίως φορολογικής. Είναι φιλοαναπτυξιακά υπέρ της μεσαίας τάξης και των λαϊκών στρωμάτων... Λέμε στον ελληνικό λαό, ότι όποιος δημοσιονομικός χώρος δημιουργηθεί θα μοιραστεί με δικαιοσύνη για να επουλώσει τις πληγές’’. 

Παράλληλα, χαρακτήρισε ως μια νέα μορφή ΕΚΑΣ για την ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων την αύξηση 50 ευρώ στην εθνική σύνταξη, που προανήγγειλε την Πέμπτη για τη νέα χρόνια. Ο κ. Τσίπρας εξήγησε ότι το ΕΚΑΣ δε θα επανέλθει ως κοινωνικό επίδομα άλλα πρόσθεσε οι αδικίες θα αποκατασταθούν μέσα από την αύξηση της εθνικής σύνταξης, ένα μηχανισμό διόρθωσης των αδικιών. 

Για τη θετική στάση του Άρη Σπηλιωτόπουλου στη συμπόρευση με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι «δεν έχω συναντήσει τον κ. Σπηλιωτόπουλο και βρίσκω τολμηρό αυτό που έκανε. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αγκαλιάσει όλο τον κόσμο που στήριζε το ΠΑΣΟΚ άλλα βλέπω και ένα κομμάτι συντηρητικών δημοκρατικών ψηφοφόρων, και δεν θέλουμε να τούς κλείσουμε  την πόρτα». 

Για την προκλητική στάση της Άγκυρας σχολίασε ότι "ο κίνδυνος με την Τουρκία είναι διαρκής. Λογικό είναι να βρισκόμαστε διαρκώς σε εγρήγορση, να χτίζουμε τις συμμαχίες μας. Αλλά ίσως είναι υπερβολή να ανησυχούμε υπερβολικά. Έχουμε καταφέρει να έχουμε δημιουργήσει ένα πλέγμα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή". Εκτίμησε δε ότι "στο τέλος της ημέρας θα αναγκαστεί ο κ. Ερντογάν να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων". "Αν χρειαστεί, θα επικοινωνήσω με τον Ερντογάν" δήλωσε ο κ. Τσίπρας, επικρίνοντας όσους διαφωνούσαν με την επίσκεψη του τούρκου προέδρου στη χώρα μας. 

To ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών τον Ιούνιο άφησε όμως ανοιχτό και ο Υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης σε συνέντευξή το στο κανάλι ITV των Ιωαννίνων.