Τσίπρας: Δεν είναι μόνο ηθική η αλληλεγγύη κατά της Τουρκίας (video)

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και άλλοι ηγέτες δεν θα επιτρέψουν στην Τουρκία να εκτροχιάσει τα συμφέροντα ενεργειακών κολοσσών που έχουν νόμιμες δραστηριότητες στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, εκτίμησε ο Αλέξης Τσίπρας.

Στον απόηχο της δήλωσης του κ. Μακρόν κατά την Σύνοδο Κορυφής πως είναι διατεθειμένος να στείλει φρεγάτες στην ανατολική Μεσόγειο, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως η στάση του Παρισιού καταδεικνύει την πρακτική πτυχή της αλληλεγγύης, αφήνοντας να εννοηθεί πως ο παράγοντας υδρογονάνθρακες αποτελεί επιπλέον ασπίδα για την Λευκωσία.

«Με δεδομένο πως στις έρευνες συμμετέχουν πολυεθνικές εταιρείες ιταλικών, γαλλικών και αμερικανικών συμφερόντων η αλληλεγγύη δεν είναι μόνο ηθικού χαρακτήρα», σχολίασε ο πρωθυπουργός σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN Greece.

Σημείωσε πως ο κ. Μακρόν γνωρίζει ότι η γαλλική Total σχεδιάζει έρευνες και εξορύξεις και συνεπώς δεν πρόκειται να επιτρέψει στην κρατική εταιρεία πετρελαίου της Τουρκίας να εμποδίσει προγραμματισμένες δραστηριότητες. «Δεν πρόκειται ούτε η Γαλλία, ούτε καμιά άλλη χώρα να το αφήσει έτσι», είπε.

Στην Σύνοδο οι ευρωπαίοι ηγέτες ενστερνίστηκαν την κατάρτιση προτάσεων για κυρώσεις και στοχευμένα μέτρα κατά της Τουρκίας, με τον κ. Τσίπρα να σημειώνει πως η Αθήνα πέτυχε την μετάβαση από μία ρητορική καταδίκη σε μία απτή απόφαση.

Ξεκαθάρισε πως και η Ελλάδα είναι πάντα έτοιμη να υπερασπιστεί τα δικαιώματά της και διαθέτει ένοπλες δυνάμεις που έχουν σχέδια.

Όσον αφορά τις εκλογές του Ιουλίου ο κ. Τσίπρας εκτίμησε πως ο ΣΥΡΙΖΑ υπολείπεται κατά 500.000 ψήφους της Νέας Δημοκρατίας και ότι η ανατροπή είναι «απολύτως εφικτή».

Εκτίμησε ότι η εφαρμογή των φοροαπαλλαγών που υπόσχεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης προϋποθέτει περικοπές δαπανών ύψους 5,5 δισ. ευρώ. «Πίσω από τις μεταρρυθμίσεις του κ. Μητσοτάκη κρύβεται ανθρώπινο αίμα», είπε

Πηγή: skai.gr