Τσιάρας: Τροπολογία για ενεργοποίηση περαιτέρω λειτουργιών της δικαιοσύνης

Της Ναντίν Χαρδαλιά

Τροπολογία για την ενεργοποίηση περαιτέρω διαδικασιών και λειτουργιών των δικαστηρίων, πέραν των υφιστάμενων δικών για υποθέσεις που κινδυνεύουν με παραγραφή, προανήγγειλε από τη Βουλή, ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας απαντώντας και στο αίτημα επαναλειτουργίας που έθεσε μετ' επιτάσεως ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.

Σύμφωνα με τον Υπουργό, καταβάλλεται προσπάθεια ώστε η τροπολογία να κατατεθεί αν είναι δυνατόν μέχρι την Πέμπτη, οπότε και ψηφίζεται το νομοσχέδιο για την ευρωπαϊκή εισαγγελία και με στόχο αφενός να διασφαλιστούν νομοθετικά τα συνταγματικά δικαιώματα των πολιτών αφετέρου να μην χαθούν προβλεπόμενες προθεσμίες για τη διεκπεραίωση σημαντικών διαδικασιών.

Ο ίδιος πάντως υπογράμμισε ότι κάθε απόφαση εξαρτάται από τις αποφάσεις της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων και  την προστασία της ανθρώπινης ζωής και της δημόσιας υγείας, που έχει τεθεί ως προτεραιότητα.

«Στην πραγματικότητα δίνουν έναν οδικό χάρτη χωρίς περαιτέρω εξειδίκευση. Ερχόμαστε να προτείνουμε άνοιγμα διαδικασιών, αλλά μπαίνει στη διελκυστίνδα του πόσο μπαίνει σε κίνδυνο η ανθρώπινη ζωή», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Κώστας Τσιάρας.

Την ανάγκη επαναλειτουργίας των δικαστηρίων με την τήρηση όλων των απαραίτητων μέτρων προστασίας και τη διενέργεια τεστ κορωνοϊού, ζήτησε εκ μέρους των δικηγόρων ο Πρόεδρος του ΔΣΑ, Δημήτρης Βερβεσός κατά τη διάρκεια της ακρόασης φορέων για το νομοσχέδιο αναφορικά με την ευρωπαϊκή εισαγγελία.

«Δεν μπορεί σε μια ευνομούμενη πολιτεία να λειτουργεί η εφορία και όχι το υποθηκοφυλακείο», σημείωσε ο κ. Βερβεσός και πρόσθεσε: «Δεν μπορεί να συνεχίσει να μην απονέμεται δικαιοσύνη και να μη δίνεται στους πολίτες δικαίωμα δικαστικής προστασίας ούτε καν προσωρινής, γιατί εκδίδονται μεν αποφάσεις, αλλά δεν εκτελούνται».

Πηγή: skai.gr