Τσαβούσογλου: Ο Ερντογάν πρότεινε τη διεξαγωγή συνόδου με θέμα την ανατολική Μεσόγειο

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρ.Τ. Ερντογάν πρότεινε τη διεξαγωγή συνόδου με θέμα την ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μ.Τσαβούσογλου μετά τη συνάντηση με τον Ν.Δένδια στην Αγκυρα.

Την άποψη ότι υπάρχουν διαφορές σε θέματα όπως το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο με την Ελλάδα, αλλά και σε ζητήματα όπως αντιμετώπισης της τρομοκρατίας και του μεταναστευτικού, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκία Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μετά τη συνάντηση του με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια.

Ο κ. Τσαβούσογλου εξέφρασε την άποψη ότι θα υπάρχει μια συνάντηση κορυφής για ανατολική Μεσόγειο και αιγαίο χωρίς όρους και προϋποθέσεις, ενώ έθεσε θέμα μειονοτήτων σε Ελλάδα και  ενέμεινε στην τουρκική θέση αλλά και το Κυπριακό.

Όπως είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ,  στο κλίμα μετά τη συνάντηση με το Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν:«Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένη που έγινε σήμερα η συνάντηση μετά τον 62ο γύρο διαβουλεύσεων του περασμένου μήνα στην Αθήνα, ευχαριστώ όλους τους συνεργάτες μας που στήριξαν τις προσπάθειες μας. Πιστεύουμε, φρονούμε ότι τα μεταξύ μας ζητήματα μπορούν να επιλυθούν με εποικοδομητικό διάλογο. Θεωρούμε ότι τα τετελεσμένα και οι προκλητικές δηλώσεις θα πρέπει να αποφευχθούν. Εξετάσαμε διεξοδικά όλα τα προβλήματα που απασχολούν τις δυο πλευρές και συζητήσαμε και τα προβλήματα που έχουμε σε Αιγαίο και Ανατολική μεσόγειο»

Όπως είπε ο κ. Τσαβούσογλου: «Πράγματι υπάρχει διαφορά απόψεων στο θέμα του Αιγαίου και στο παρελθόν τα θέματα αυτά ενσκύπταμε σε αυτά κατά τη διάρκεια των συμβουλευτικών συνομιλιών. Είναι πάρα πολύ σημαντική η επανέναρξη αυτής της διαδικασίας. Ο πρόεδρος  Ερντογάν προτείνει να πραγματοποιηθεί μια σύνοδος για το θέμα της Ανατολικής Μεσογείου.» 

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, είπε ότι τις  προσεχείς ημέρες θα γίνει στη Γενεύη η άτυπη 5μερής για το κυπριακό  και  κάλεσε όλες  τις πλευρές να λάβουν μέρος σε αυτή τη συνάντηση με τον πλέον θετικό και εποικοδομητικό τρόπο.

Θα πρέπει να συνεχίσουμε και να διευρύνουμε τις μεταξύ μας εμπορικές και οικονομικές σχέσεις, εργαζόμαστε για την διαμόρφωση ενός οδικού χάρτη, είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞκαι χαρακτήρισε πολύ σημαντική την επανέναρξη των αεροπορικών δρομολογίων που ξεκίνησε τον περασμένο μήνα.

Ο Τσαβούσογλου ζήτησε να συνεχίσουμε τον αντιτρομοκρατικό μας αγώνα με οργανώσεις τύπου FETO και PKK» και η αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης να γίνει με αντίληψη συνεργασίας και όχι ανταγωνισμού.

«Μιλήσαμε για την “τουρκική μειονότητα” που ζει στην Θράκη» είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, προσθέτοντας ότι «για την ελληνική μειονότητα που ζει εδώ, από την πρώτη στιγμή μπορέσαμε να υλοποιήσουμε βέλτιστες πρακτικές». «Και οι δύο μειονοτικές ομάδες πρέπει να αντιμετωπίζονται με τρόπο που θα οδηγεί σε ευημερία και ειρήνη» συμπλήρωσε.

Ο ίδιος δήλωσε ότι η «είμαστε έτοιμοι να παρέχουμε κάθε στήριξη για να προστατευθεί η πολιτιστική κληρονομιά για τα οθωμανικά μνημεία στην Ελλάδα, το ίδιο για χριστιανικά μνημεία στην Τουρκία με αμοιβαία συνεργασία.»

Ο κ. Τσαβούσογλου αναφέρθηκε και στην ανάγκη ενίσχυσης των εμπορικών σχέσεων μεταξύ των δύο χώρων: «Είμαστε δύο γειτονικές χώρες και θα πρέπει να μπορούμε να συνεχίσουμε να διευρύνουμε τις μεταξύ μας οικονομικές-εμπορικές σχέσεις και ως προς αυτό εργαζόμαστε για τη διαμόρφωση ενός οδικού χάρτη. Η επανέναρξη αεροπορικών πτήσεων η οποία ξεκίνησε τον περασμένο μήνα είναι πολύ σημαντική πιστεύουμε και θέλουμε να υπάρξει επαναλειτουργία συνοριακών πυλών.Η χερσαίες μεταφορές είναι ένα σημαντικό θέμα στις διμερείς μας σχέσεις και πιστεύουμε ότι θα πρέπει να κάνουμε κάθε τι για να διευρύνουμε τη βάση αυτών των σχέσεων».
 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ