Τσατάνη: Έχω αντίγραφο της εταιρίας κινητής τηλεφωνίας για τα τηλεφωνήματα Παπαγγελόπουλου (upd)

Τσατάνη: Έχω αντίγραφο της εταιρίας κινητής τηλεφωνίας για τα τηλεφωνήματα Παπαγγελόπουλου (upd)

Της Ναντίν Χαρδαλιά


Αποδεικτικά στοιχεία για τις καταγγελίες της περί πιέσεων κι εκβιασμού του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου αναφορικά με την υπόθεση Ανδρέα Βγενόπουλου, φέρεται να υποστηρίζει ότι διαθέτει η πρώην Εισαγγελέας Εφετών, Γεωργία Τσατάνη, δηλώνοντας πρόθυμη να τα καταθέσει.

«Έχω το αντίγραφο της εταιρίας κινητής τηλεφωνίας που αποδεικνύει τις κλήσεις Παπαγγελόπουλου»

Συγκεκριμένα, κατά τη δεύτερη ημέρα κατάθεσή της σήμερα στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής, σύμφωνα με πληροφορίες είπε τα εξής:

Γιάννης Μπούγας (ΝΔ): Είχατε πει ότι «έχετε όλα τα στοιχεία για τις πιέσεις που δεχθήκατε από τον κ. Παπαγγελόπουλο».

Γ. Τσατάνη: Έχω αντίγραφο από την εταιρεία κινητής τηλεφωνίας που θα αποδείξει τα τηλεφωνήματα με τον κ. Παπαγγελόπουλο. Θα σας το προσκομίσω.

Το επίμαχο τηλεφώνημα

Το θέμα αφορά κυρίως την καταγγελία της ότι στις 22 Νοεμβρίου 2015 ο πρώην αναπληρωτής Υπουργός Δικαιοσύνης, υπό την «απειλή» ότι θα ξεσπάσει «άγριος πόλεμος» εναντίον της, την εκβίασε τηλεφωνικά προκειμένου να επιστρέψει τη δικογραφία Βγενόπουλου στην Εισαγγελία Διαφθοράς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην προηγούμενη κατάθεσή της στην Προανακριτική Επιτροπή, η κ. Τσατάνη είχε αναφέρει ότι: «Στις 22 Νοεμβρίου 2015 και ενώ επιστρέφω με το αυτοκίνητο από το γραφείο στο σπίτι με καλεί ο Παπαγγελόπουλος στο τηλέφωνο και του είπα θα σε καλέσω μόλις φτάσω σπίτι. Όταν έφτασα επικοινώνησα μαζί του κι εκείνος μου είπε: “Γιατί δεν έχεις επιστρέψει τη δικογραφία; Θα ακολουθήσει άγριος πόλεμος εις βάρος σου και πρέπει να κάνεις Χριστούγεννα με την οικογένεια σου».

Τσατάνη: «Δεν υπέκυψα στον βρώμικο πόλεμο»

Σε άλλο σημείο της κατάθεσής της, η πρώην Εισαγγελέας Εφετών, κληθείσα να σχολιάσει τη συμπεριφορά Παπαγγελόπουλου, την αφαίρεση της επίμαχης δικογραφίας από την ίδια και τη στοχοποίηση για την οποία έχει μιλήσει η ίδια, φέρεται να την περιέγραψε ως πρωτοφανή στα δικαστικά χρονικά, επιμένοντας στις καταγγελίες της για «βρώμικο πόλεμο» και εκτιμώντας ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος πίστευε ότι θα ενέδιδε στις πιέσεις τους, αλλά η ίδια δεν υπέκυψε.

Ο διάλογος που διημείφθη κατά πληροφορίες έχει ως εξής:

Ζωή Ράπτη (ΝΔ): Στην αναφορά σας στον Άρειο Πάγο υποστηρίζετε ότι παρανόμως ο κ. Παπαγγελόπουλος σας αφαίρεσε την δικογραφία Βγενόπουλου.

Γ. Τσατάνη: Κάθε μου παραγγελία την κοινοποιούσα στην Εισαγγελέα του Αρείου  Πάγου. Όμως από πλευράς του κ. Παπαγγελόπουλου έχω να πω ότι, εδώ έχει λάβει χώρα ειδική καθορισμένη συμπεριφορά του. Δηλαδή «διώξτε την δικογραφία και να παραδοθεί αλλού».

Ζ. Ράπτη: Έχει ξαναγίνει ποτέ κάτι τέτοιο;

Γ. Τσατάνη: Από το 1981 μέχρι το 2019 προσωπικά εγώ δεν γνωρίζω να έχει γίνει κάτι τέτοιο. Οπωσδήποτε βρέθηκα σε πολύ δύσκολη θέση. Ίσως ο κ. Παπαγγελόπουλος πίστευε ότι ήμουν ένα διαβλητό άτομο και ότι θα ενδώσω. Παρά την στοχοποίηση εγώ δεν ενέδωσα. Δεν μπορούσα να δεχθώ ότι θα ερχόμουν αντιμέτωπη με όλο αυτό τον βρώμικο πόλεμο που είχε προεκτάσεις και σε μέλη της οικογενείας μου.

«Ήμουν στόχος αλλά μου αφαίρεσαν τη φρούρηση» - «Υπουργέ μου την ανάψατε»

Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, η Γεωργία Τσατάνη φέρεται να δήλωσε επίσης εκ νέου, ότι λίγες ημέρες πριν από την τρομοκρατική επίθεση που δέχτηκε από την οργάνωση  «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς»  της είχε αφαιρεθεί η αστυνομική προστασία, ζήτημα το οποίο υπογράμμισε σε τυχαία συνάντησή της με τον τότε Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα.

Ο διάλογος που έγινε φέρεται να  έχει ως εξής:

Γ. Τσατάνη: Δεν μπορώ ακόμη να εξηγήσω γιατί αμέλησαν για την ασφάλειά μου. Η στοχοποίησή μου ήταν μεγάλη και όμως μου αφαίρεσαν τη φύλαξη που είχα από το 2011.

Ζωή Ράπτη (ΝΔ): Απευθυνθήκατε γι' αυτό σε κάποιον αρμόδιο;

Γ. Τσατάνη: Έκανα την αναφορά μου. Αργότερα συνάντησα τυχαίως στο αεροδρόμιο τον τότε Υπουργό Προστασίας και του είπα «Υπουργέ, μου την ανάψατε». Εκείνος είπε για τη φύλαξη: «Ε, σου την επαναφέραμε». Αυτά, και ο νοών νοείτω... Εγώ πάντως πήγα το 2018 και κατέθεσα αυτοβούλως. Θα μπορούσα να αναγνωρίσω και πρόσωπα που με παρακολουθούσαν. Όμως ούτε φωτογραφία ούτε τίποτε άλλο μου επεδείχθη. Και μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για επίθεση που θα μπορούσαν να τραυματισθούν πολλά άτομα.

Παπαγγελόπουλο «φωτογράφιζε» (;) η Ε. Κοτζαμάνη για παρεμβάσεις

Η πρώην Εισαγγελέας Εφετών φέρεται επίσης να εκτίμησε πως οι υπαινιγμοί της πρώην Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Ευτέρπης Κοτζαμάνη, για εξωδικαστικές παρεμβάσεις, αφορούσαν στον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.  

Γ. Τσατάνη: Στη δήλωση της κας Κοτζαμάνη Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου το 2016 το συμπέρασμα είναι σαφές: Υπονοούσε την ύπαρξη εξωδικαστικών παρεμβάσεων.

Γιάννης Μπούγας (ΝΔ): Αφορούσε και τη δική σας υπόθεση αυτό που λέτε;

Γ. Τσατάνη: Ναι. Αυτό το έχω αντιληφθεί.

Γ. Μπούγας: Πιστεύετε ότι η κα Κοτζαμάνη αναφερόταν σε ποιους για αυτές τις εξωδικαστικές παρεμβάσεις;

Γ. Τσατάνη: Μόνο στον κ. Παπαγγελόπουλο. Κανέναν άλλο.

«Δάκτυλος» Παπαγγελόπουλου η ερώτηση 10 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ κατά την Γ. Τσατάνη

Σε άλλο σημείο της κατάθεσής της η κ. Τσατάνη φέρεται να χαρακτήρισε «ευθεία παρέμβαση» ερώτηση 10 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ την εποχή της δικής της αναφοράς

Γ. Μπούγας: Δέκα Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σε κοινοβουλευτική τους ερώτηση ανέφεραν στοιχεία από την δική σας αναφορά. Πώς γίνεται αυτό;

Γ. Τσατάνη: Δεν ξέρω. Πάντως δεν θα μπορούσαν να έχουν γνώση. Αυτό το χαρακτηρίζω ευθεία παρέμβαση.

Γ. Μπούγας: Η ερώτηση απαντήθηκε από τον κ. Παπαγγελόπουλο που επικαλείται την διάταξη του κ. Παντελή σύμφωνα με την οποία ήταν όλα νόμιμα. Λίγο μετά όμως έγινε η δίωξή σας.

Γ. Τσατάνη: Η κα Θάνου μου ζητούσε επιμόνως το πόρισμά μου. Εγώ της είπα ότι το πόρισμα πήρε το δρόμο της. Είμαστε και οι δύο από την Χαλκίδα, έχουμε κοινή καταγωγή και της είπα «Κυρία Πρόεδρε θέλετε να δείτε που έχω καταλήξει». Είχα καταλάβει από το ύφος της τί ζητούσε. Της είπα ότι θα τις δώσω σημειώσεις μου για να καταλάβει πώς είχα καταλήξει. Και μετά ακολούθησε η δίωξή μου.

Γ. Μπούγας: Δίνετε κάποια εξήγηση για τη σειρά των γεγονότων;

Γ. Τσατάνη: Έπρεπε πάση θυσία να γίνουν διώξεις. Υπήρχε αφόρητη πίεση. Αυτή η πίεση πέρα από τα δημοσιεύματα προερχόταν από τον Αναπληρωτή Υπουργού Παπαγγελόπουλο. Σε καμία περίπτωση αυτά που υπέστην δεν ταιριάζουν σε κράτος δικαίου. Όσα υπέστην ήταν πρωτόγνωρα.

Βασίλης Κεγκέρογλου (ΚΙΝΑΛ): Ποιος μπορούσε να ενημερώσει για τόσα στοιχεία τους Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ;

Γ. Τσατάνη: Δεν νομίζω ότι οι δέκα Βουλευτές είχαν ενημέρωση μόνο από τα δημοσιεύματα. Δεν μπορώ να πω 100%, αλλά από ενημέρωση του κ. Παπαγγελόπουλου μπορεί να τα ήξεραν. Σε ό,τι αφορά τη δική μου υπόθεση εγώ κατάλαβα ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος ήθελε να ασκηθούν πάση θυσία διώξεις. Είχε θα έλεγα εμμονή με την υπόθεση Βγενόπουλου.

Β. Κεγκέρογλου: Η πρωτόγνωρη συμπεριφορά του κ. Παπαγγελόπουλου για την οποία μιλήσατε ήταν θεσμική ή όχι;

Γ. Τσατάνη: Ήταν αντιθεσμική.

«Αμφισβητώ τη σοβαρότητα Παπαγγελόπουλου»

Ολοκληρώνοντας την κατάθεσή της ενώπιον της ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης γα ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες, του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, η Γεωργία Τσατάνη φέρεται να έκανε την εξής δήλωση: «Η σοβαρότητα ενός ανθρώπου κρίνεται από την σχέση της λογικής με τα έργα του. Στον κ. Παπαγγελόπουλο αμφισβητώ αυτή την σοβαρότητα. Την αμφισβητώ γιατί, με την εξουσία που είχε, πίστευε ότι μπορούσε να επέμβει στην εισαγγελική μου κρίση. Νόμιζα ότι ήμουν διαβλητή. Δεν ήμουν».

Η κατάθεση της πρώην Εισαγγελέως Εφετών ολοκληρώθηκε. Αύριο Τρίτη αναμένεται να «κλειδώσει» ο κατάλογος μαρτύρων ως προς τα επόμενα πρόσωπα που θα κληθούν μέχρι τη λήξη των εργασιών της Επιτροπής, ενώ κατά πληροφορίες το κατώφλι της θα περάσει την επόμενη Τετάρτη 12/2 η Αντεισαγγελέα Εφετών, Ευγενία Κυβέλου.

Πηγή: skai.gr