Κλείσιμο

Τσακαλώτος: Ο προϋπολογισμός του 2020 δεν θα συγκλονίσει τη μεσαία τάξη

Της Ναντίν Χαρδαλιά

Δηκτικά σχολίασε το σχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού του 2020, που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή από τον Υπουργό Οικονομικών, ο προκάτοχός του Ευκλείδης Τσακαλώτος, υποστηρίζοντας ότι «δεν θα συγκλονίσει τη μεσαία τάξη».

Ποικίλα σχόλια πάντως προκάλεσε στους διαδρόμους της Βουλής η αναφορά του κ. Τσακαλώτου ότι με τον νέο προϋπολογισμό «θα συνεχίσει η ανισότητα και οι κακοί μισθοί», καθώς ερμηνεύθηκε ως έμμεση ομολογία ότι κι εκείνοι που κατήρτισε ο ΣΥΡΙΖΑ ενείχαν ανισότητες.

Θα συνεχίσουν οι ανισότητα και οι χαμηλοί μισθοί

«Κατατέθηκε ο προϋπολογισμός του 2020. Ο κορμός των 157 σελίδων δεν θα συγκλονίσει τη μεσαία τάξη, να πει "πω, πω καταστραφήκαμε με τον ΣΥΡΙΖΑ,  αλλά τουλάχιστον τώρα έχει μια σειρά ζητημάτων που θα μας φέρουν στην ανάκαμψη. Θα συνεχίσει η ανισότητα, οι χαμηλοί μισθοί, οι κακές θέσεις εργασίας και με αυτό τον προϋπολογισμό», σημείωσε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, σκιαγραφώντας και τη ρητορική που θα υιοθετήσει η αξιωματική αντιπολίτευση στην επικείμενη συζήτηση του σχεδίου από τις 25 έως τις 28 Νοεμβρίου στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.

Τα κόμματα καρτέλ και η διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ

Μιλώντας στην Ολομέλεια για την Αναθεώρηση του Συντάγματος, ο πρώην Υπουργός επισήμανε επίσης πως κάποιοι  αποφάσισαν ότι «τα κοινωνικά συμβόλαια είναι τελευταία στη λίστα και οι πιστωτές πρώτοι», ασκώντας κριτική σε «κόμματα καρτέλ», τα οποία όπως είπε είναι τόσο συνδεδεμένα με το κράτος που έχουν ξεχάσει τις δημοκρατικές σχέσεις που πρέπει να έχει η κορυφή του κόμματος με τη βάση.

Ο ίδιος μάλιστα υποστήριξε ότι η προσπάθεια διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ στοχεύει στο να αποφύγει να  γίνει και η αξιωματική αντιπολίτευση «κόμμα καρτέλ», που εξαρτάται από το κράτος και δεν προέρχεται από κάτω με ρίζες στην κοινωνία.