Κλείσιμο

Τροπολογία Σταϊκούρα για το ξήλωμα της Διοίκησης της Folli Follie

Της Ναντίν Χαρδαλιά

Τροπολογία που θεσπίζει τη δυνατότητα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς να «ξηλώνει» Διοικήσεις εισηγμένων εταιρειών, που παραβιάζουν τους κανόνες αγοράς, κατέθεσε ο Υπουργός Οικονομικών στη Βουλή με ειδικό στόχο την καθαίρεση του Δ.Σ. της εταιρίας Folli Follie.

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΕΔΩ

Όπως εξήγησε ο Χρήστος Σταϊκούρας, η τροπολογία παρέχει στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ένα θεσμικό εργαλείο αντιμετώπισης περιπτώσεων «διαστρέβλωσης και εμπαιγμού του θεσμικού πλαισίου όπως στην περίπτωση της Folli Follie», με στόχο την εύρυθμη λειτουργία και την αξιοπιστία της ελληνικής κεφαλαιαγοράς, για την προάσπισης των συμφερόντων των επενδυτών και την ενίσχυση της οικονομίας.

Ποιο είναι το νέο θεσμικό εργαλείο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς

Ειδικότερα η τροπολογία δίνει στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς τη δυνατότητα, σε έκτακτες περιπτώσεις με φαινόμενα σημαντικής δυσλειτουργίας εταιριών εισηγμένων στο ελληνικό χρηματιστήριο, να ζητάει από την εταιρία όπως η Folli Follie, τη σύγκλιση έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων της με όρους που γίνονται σήμερα για μετόχους μειοψηφίας, ώστε να ζητά από  το δικαστήριο το διορισμό προσωρινής διοίκησης όταν αυτή βρίσκεται ουσιαστικά σε έλλειψη διοίκησης.

Σταϊκούρας: Ενεργούμε αποφασιστικά και τολμηρά

 «Οι προβλέψεις περιορίζονται στο βαθμό του απολύτως αναγκαίου, για την προάσπιση της  εύρυθμης λειτουργίας της ελληνικής κεφαλαιαγοράς.  Ενεργούμε αποφασιστικά, τολμηρά και αποτελεσματικά. Οι προβλέψεις δεν αποτελούν παρέμβαση στην λειτουργία των εταιριών, αλλά αποσκοπούν στην αντιμετώπιση ειδικών περιστάσεων όπως είναι η Follie Folli για την προστασία της αγοράς και για λόγους δημοσίου συμφέροντος», επισήμανε ο Υπουργός Οικονομικών.

Εκτός πεδίο εφαρμογής οι τράπεζες

Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι από το πεδίο εφαρμογής της εν λόγω ρύθμισης εξαιρούνται ρητά οι τράπεζες, που εποπτεύονται από τον SSM και την ΤτΕ.

Σε ποιες περιπτώσεις παρεμβαίνει για παύση Διοίκησης η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους το δικαίωμα  παύσης διοικήσεων εισηγμένων εταιριών από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, προβλέπεται στις εξής περιπτώσεις:

- Έλλειψη διοίκησης, εταιρίας με μετοχές εισηγμένες προς διαπραγμάτευση σε ρυθμιζόμενη αγορά ή με μετοχές που έχουν ενταχθεί προς διαπραγμάτευση σε πολυμερή μηχανισμό ή

- Παρακώλυση από μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας διενεργούμενου διαχειριστικού ή άλλου ελέγχου ή

- Βάσιμες υπόνοιες ότι η παραμονή μέλους διοικητικού συμβουλίου στην εταιρεία θα συνιστούσε απειλή για την ομαλή λειτουργία και αξιοπιστία της αγοράς ή και τα συμφέροντα των επενδυτών».

Ο Χρήστος Σταϊκούρας υπογράμμισε ότι η ρύθμιση στοχεύει στην αντιμετώπιση διαπίστωσης συστηματικής μη συμμόρφωσης με τις υποχρεώσεις του Κανονισμού Κεφαλαιαγοράς. «Δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανείς την αναγκαιότητα και την αμεσότητα με την οποία πρέπει κινηθούμε στην περίπτωση της Folli Follie, που βρήκαμε από την προηγούμενη κυβέρνηση», κατέληξε ο ίδιος, εισηγούμενος την τροπολογία στη Βουλή.

Η επίμαχη τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης για τη διαμεσολάβηση, το οποίο ψηφίζεται απόψε.

Πηγή: skai.gr