Της Ναντίν Χαρδαλιά

Δέσμη πέντε επιπλέον μέτρων ενίσχυσης του ΕΣΥ για την αντιμετώπιση της πανδημίας, με κορωνίδα την άμεση ένταξη 300 επιπλέον μόνιμων γιατρών στη μάχη των ΜΕΘ, προβλέπει τροπολογία του Υπουργού Υγείας, που κατατέθηκε προ ολίγου στη Βουλή και ψηφίζεται απόψε. Σύμφωνα με τον Βασίλη Κικίλια, οι 200 εξ αυτών είναι επιτυχόντες τρέχοντος διαγωνισμοί και οι 100 επιλαχόντες και θα αναλάβουν υπηρεσία την προσεχή Δευτέρα.

Δείτε την τροπολογία εδώ: https://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/bbb19498-1ec8-431f-82e6-023bb91713a9/11426827.pdf

Η ίδια τροπολογία παρέχει επίσης κίνητρο για την παράταση παραμονής των ειδικευόμενων ιατρών στο ΕΣΥ με την προσμέτρηση του χρόνου αυτού στην υπηρεσία τους.

Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα επέκτασης της παραμονής υπό συνταξιοδότηση ιατρών του ΕΣΥ (στις 31/12/2020) για 6 επιπλέον μήνες μέχρι τις 31/6/2021, ενώ προβλέπεται και δυνατότητα υπηρέτησης ιδιωτών γιατρών στο ΕΣΥ με σύναψη σύμβασης με μπλοκάκι.

Στα νέα μέτρα περιλαμβάνεται επίσης η επέκταση της υφιστάμενης δυνατότητας αναγκαστικής διάθεσης ιδιωτικών κλινικών και θεραπευτηρίων υπό την εποπτεία του διοικητή της εκάστοτε υγειονομικής περιφέρειας.

«Ζούμε πρωτόγνωρες συνθήκες και είμαι πεπεισμένος ότι παλεύοντας κι αγωνιζόμενοι όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε», υπογράμμισε ο Υπουργός Υγείας από τη Βουλή.  

Σφοδρή σύγκρουση Κικίλια - Ραγκούση

Η τροπολογία, πυροδότησε σφοδρή αντιπαράθεση ανάμεσα στον Βασίλη Κικίλια και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Ραγκούση, ο οποίος κατήγγειλε την τροπολογία ως «απόδειξη συνειδητής ολιγωρίας» της κυβέρνησης για την ενίσχυση του ΕΣΥ, το οποίο όπως την κατηγόρησε άφησε στην τύχη του. «Πρέπει να απολογηθείτε», υποστήριξε.  

«Η διαφορά μας είναι ότι εγώ ξέρω και σέβομαι τι πάει να πει ομαδική και συλλογική προσπάθεια. Σας επιστρέφονται όλοι οι χαρακτηρισμοί. Καλό είναι να μάθετε ότι σε καιρούς μάχης και ανάγκης πάμε όλοι μαζί ή μάλλον πάμε όλοι μαζί και κάποιοι άλλοι κάθονται στη γωνία μίζεροι για να μαζέψουν κάποια ψηφαλάκια», απάντησε αιχμηρά και σε υψηλούς τόνους ο Υπουργός Υγείας.

Στη, δε, μομφή του κ. Ραγκούση ότι «η ιστορία θα γράψει ότι είστε πολιτικά εκπρόθεσμοι», με αφορμή την εκπρόθεσμη κατάθεση της τροπολογίας, απάντησε με ανάλογους κεραυνούς ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Γιάννης Μπούγας.  «Για σας η ιστορία θα γράψει ότι είστε απόντες», σχολίασε χαρακτηριστικά, κατηγορώντας την αξιωματική αντιπολίτευση ότι εύχεται να αποτύχει η κυβέρνηση και η επιστημονική κοινότητα, συνεπώς η χώρα στη διαχείριση της πανδημίας.