Κλείσιμο

Τρημερής Ελλάδας- Κύπρου- Σερβίας στο Βελιγράδι-Το τουρκικό σχέδιο για επιρροή στα Βαλκανία

Σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τις συμμαχίες και τον ηγετικό ρόλο της Ελλάδας στα Βαλκάνια ο Νίκος Δένδιας επισκέφτηκε σήμερα το Βελιγράδι και συμμετείχε στην πρώτη τριμερή με την Σερβία και την Κύπρο. 

Ο υπουργός Εξωτερικών μάλιστα απήθυνε διττό μήνυμα προς την Τουρκία.

Πρώτον για την προσπάθεια της να παρεισφρήσει στα Βαλκάνια και δεύτερον για την πολιτική των κανονιοφόρων με την οποία προσπαθεί να επιβάλει τις δικές της θέσεις. Με στόχο την ενίσχυση των σχέσεων τους Ελλάδα, Κύπρος και Σερβία συμμετείχαν στην πρώτη τους τριμερή συνάντηση στο Βελιγράδι σε επίπεδο υπουργών εξωτερικών, με έμφαση στην συνεργασία στα θέματα των μεταφορών και της ενέργειας. 

Στις δηλώσεις του ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών ευχαρίστησε την Ελλάδα για την στήριξη που παρέχει στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας του, ενώ ο Νίκος Δένδιας έκανε εκτενή αναφορά στην προσπάθεια της Τουρκίας να διεισδύσει στους μουσουλμανικούς πληθυσμούς στα Βαλκάνια. 

Η Τουρκία διεισδύει στα Βαλκάνια με όχημα τα τουρκικά σίριαλ, τα ισλαμικά τεμένη και τις εμπορικές συμφωνίες.

Βασικό εργαλείο πολιτικής αποτελεί η Τουρκική Υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης. Με φυσική παρουσία σε 50 χώρες σε Βαλκάνια, Αφρική και Μέση Ανατολή, και τεράστιο προυπολογισμό, χρηματοδοτεί ισλαμικά τεμένη στα Βαλκάνια, χρηματοδοτεί τηλεοπτικές παραγωγές, χτίζει πανεπιστήμια και εκπαιδεύει χιλιάδες μουσουλμάνους σε προγράμματα κατάρτισης.

Για να διεισδύσει βαθύτερα στα βαλκάνια, η Τουρκία λειτουργεί ήδη στη Σερβία 33 καταστήματα της τουρκικής επενδυτικής τράπεζας Halkbank, ενώ στο Κόσοβο έχουν ήδη επενδυθεί 350 εκατομμύρια ευρώ σε τράπεζες και ορυχεία.

Στη Βοσνία έχουν γίνει επενδύσεις σε υποδομείς, στον αγροτικό τομέα αλλά και σε τράπεζες, ενώ στην Αλβανία έχουν επενδυθεί περισσότερα από 3 δισεκατομμύρια ευρώ σε υποδομές, ενέργειας, τηλεπικοινωνίες, και στη βιομηχανία χάλυβα, ενώ χρηματοδοτεί την ανέγερση του μεγαλύτερου τεμένους των Βαλκανίων. 
Τέλος στη Β. Μακεδονία οι τουρκικές επενδύσεις ανέρχονται σε 100 εκατομμύρια ευρώ, στην εκπαίδευση και στον αγροτικό τομέα. Στη διάρκεια της τριμερούς στο Βελιγράδι ο Νίκος Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε στις ενεργειακές εξελίξεις στην περιοχή. 

Ο Νίκος Δένδιας σχολίασε και επέκρινε την πολιτική της Τουρκίας τόσο στο μεταναστευτικό όσο και στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Με κοινή τους επιστολή στην Ευρωπαία Επίτροπο Περιβάλλοντος Κάντρι Σίμσον, οι υπουργοί ενέργειας Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ, Σερβίας, Βόρειας Μακεδονίας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας και Ουγγαρίας ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συνεχίσει να επειδικνύει ενδιαφέρον και υποστήριξη στην υλοποίηση του αγωγού East Med.

Πηγή: skai.gr