Τριήμερη συζήτηση στη Βουλή

Με την ομιλία του πρωθυπουργού άρχισε στη Βουλή η τριήμερη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην ομιλία του ο πρωθυπουργός θα θέσει ως κυρίαρχη προτεραιότητα της κυβέρνησης τη δυναμική οικονομία με κοινωνικό προφίλ.

Μεταξύ άλλων, αναμένεται να δεσμευτεί για την καθιέρωση κατώτατης εθνικής σύνταξης που θα υπερβαίνει τα όρια της φτώχειας.

Ειδική μνεία θα κάνει στην επίλυση του ασφαλιστικού και θα επαναλάβει τη βούληση της κυβέρνησης για συνεννόηση και διάλογο με κόμματα και φορείς.

Ο κ. Καραμανλής αναμένεται, επίσης να δεσμευτεί για την ταχύτατη ψήφιση όλων των σχεδίων νόμου που παρουσιάστηκαν προεκλογικά.

Παράλληλα θα αναφερθεί στα Πανεπιστήμια και θα επαναλάβει την αμετακίνητη θέση του για αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος.

Τέλος αναμένεται να κάνει ιδιαίτερη αναφορά στο σχέδιο ανασυγκρότησης των πυρόπληκτων περιοχών.

Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Κυριακής, με ψήφο εμπιστοσύνης προς τη νέα κυβέρνηση.

Την Πέμπτη, με 158 ψήφους ο Δημήτρης Σιούφας, είναι ο νέος πρόεδρος της Βουλής. Στην ψηφοφορία έλαβαν μέρος 299 βουλευτές ενώ υπήρξαν και 141 λευκά.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας διεξήχθη και η ψηφοφορία για την εκλογή αντιπροέδρων, κοσμητόρων και γραμματέων του Σώματος, με παρόντες τους 293 από τους 300 βουλευτές.Α’ αντιπρόεδρος της Βουλής, εκλέγεται ο Γιώργος Σούρλας (ΝΔ), με 212 ψήφους και 81 λευκά ψηφοδέλτια. Β’ αντιπρόεδρος της Βουλής εκλέγεται η Έλσα Παπαδημητρίου (ΝΔ), με 209 ψήφους, 81 λευκά ψηφοδέλτια και 3 άκυρα. Γ’ αντιπρόεδρος της Βουλής εκλέγεται ο Αναστάσιος Νεράντζης με 209 ψήφους, 81 λευκά ψηφοδέλτια και 3 άκυρα. Δ’ αντιπρόεδρος της Βουλής, εκλέγεται ο Φίλιππος Πετσάλνικος (ΠΑΣΟΚ), με 258 ψήφους, 31 λευκά ψηφοδέλτια και 4 άκυρα. Ε’ αντιπρόεδρος της Βουλής εκλέγεται η Βαρβάρα Νικολαΐδου με 224 ψήφους, 68 λευκά ψηφοδέλτια και ένα άκυρο.

Στο αξίωμα του Κοσμήτορα εξελέγησαν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, Σταύρος Δαηλάκης και Άρης Σταθάκης με 225 ψήφους και 68 λευκά ψηφοδέλτια, καθώς και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Δημαράς, με 271 ψήφους και 32 λευκά ψηφοδέλτια.

Στο αξίωμα του Γραμματέα, εξελέγησαν οι βουλευτές της ΝΔ, Γεώργιος Αναγνωστόπουλος, Απόστολος Τζιτζικώστας, Όλγα Κεφαλογιάννη και Χρήστος Σταϊκούρας με 225 ψήφους και 68 λευκά ψηφοδέλτια, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Κατρίνης με 271 ψήφους και 32 λευκά ψηφοδέλτια, καθώς και η βουλευτής του ΚΚΕ, Ελπίδα Παντελάκη με 271 ψήφους και 32 λευκά ψηφοδέλτια.
Πηγή: skai.gr