Τουρκική μειονότητα στην Ελλάδα

Την ύπαρξη εθνικής τουρκική μειονότητας εντός της ελληνικής επικράτειας επικαλείται για πρώτη φορά στην ετήσια παγκόσμια έκδοση της CIA, που αναφέρεται στις εθνικές ομάδες σε ολόκληρο τον κόσμο.

Πρόκειται για τον ετήσιο World Factbook των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, μία συλλογή από χάρτες, σημαίες και αναλυτικές γεωγραφικές πληροφορίες η οποία εκδίδεται κάθε χρόνο για κάθε χώρα και περιοχή του κόσμου.

Σύμφωνα με τη συλλογή, το 98% του πληθυσμού της χώρας μας είναι Έλληνες και το υπόλοιπο 2% αναφέρεται ως Τούρκοι και άλλοι.

Μέχρι το 2006, η εν λόγω έκθεση ανέφερε το υπόλοιπο 2% με το χαρακτηρισμό άλλοι, χωρίς να τους προσδιορίζει με κάποια εθνική ταυτότητα.

Να σημειωθεί ότι στην έκδοση της CIA υπάρχει η αναφορά ότι η Ελλάδα δεν παραδέχεται ότι υπάρχουν εθνικές διαιρέσεις.

Η εξέλιξη αυτή θεωρείται ως αποτέλεσμα συστηματικών ενεργειών της γραφειοκρατίας του Στέιτ Ντιπάρντμεντ, που ξεκίνησαν τα τελευταία δύο χρόνια και κορυφώθηκαν τον περασμένο Νοέμβριο, όταν ο αμερικανός επιτετραμμένος στην Αθήνα Τόμας Κάντριμαν έκανε λόγο για τουρκική μειονότητα στην Ελλάδα.

Σε δηλώσεις του τότε ο αμερικανός αξιωματούχος είχε χαρακτηρίσει μη λογική τη στάση της Ελλάδας, που επιμένει να αρνείται το δικαίωμα των μελών της μουσουλμανικής μειονότητας να αυτοπροσδιορίζονται ως εθνικά Τούρκοι.

Οι θέσεις του κ. Κάντριμαν είχαν διατυπωθεί λίγες ημέρες μετά την πρώτη αναφορά του πρέσβη των ΗΠΑ στον ΟΑΣΕ περί ελλιπούς συμπεριφοράς της Ελλάδας απέναντι στις μειονότητες.

Ούτε γραφειοκρατίες, ούτε μυστικές υπηρεσίες, ούτε οποιοσδήποτε άλλος μπορούν να αλλοιώσουν το περιεχόμενο διεθνών συνθηκών, σχολίασε στο ΣΚΑΪ ο εκπρόσωπος τύπου του ΥΠΕΞ, Γιώργος Κουμουτσάκος.
Πηγή: Θανάσης Τσίτσας, Νέα Υόρκη