Τουρκικές προειδοποιήσεις σε Αθήνα και Λευκωσία-Ξεκάθαρο μήνυμα των ΗΠΑ

Πιστός στην γραμμή της Άγκυρας ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλούσι Ακάρ εκτόξευσε σήμερα νέες απειλές για την Ελλάδα και την Κύπρο. Την ίδια στιγμή οι ΗΠΑ στέλνουν ξεκάθαρο μήνυμα για τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. 

Ο Χουλούσι Ακάρ υπογράμμισε την σημασία της προστασίας των τουρκικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Ανατολή. «Θα συνεχίζουμε να προστατεύουμε τα δικαιώματα και τα πλεονεκτήματα μας στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και την ‘’΄γαλάζια πατρίδα’’, είπε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας. 

Το δόγμα της «γαλάζιας πατρίδας» που προωθείται από την Τουρκία πρεσβεύει ότι η Άγκυρα έχει δικαιώματα στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο. 

Παράλληλα σαφές μήνυμα προς την Άγκυρα να μην παρενοχλήσει τις γεωτρήσεις που γίνονται στην κυπριακή ΑΟΖ στέλνει με συνέντευξη του στην Καθημερινή ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Γουές Μίτσελ. Τονίζει ότι η άποψη των Τούρκων για την ΑΟΖ της Κύπρου αποτελεί «μειοψηφία του ενός», καθώς το Διεθνές Δίκαιο ορίζει ότι η Λευκωσία μπορεί να εκμεταλλευθεί τους πόρους της, με τρόπο δίκαιο. 

Σε ερώτηση σχετικά με τις τουρκικές παρενοχλήσεις στις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ ο Γουές Μίτσελ απάντησε: «Ο κατάλληλος τρόπος για τη στάση των ΗΠΑ σε αυτό είναι να στείλει ένα πολύ καθαρό μήνυμα προς όλους, συμπεριλαμβανομένων ειδικά και των Τούρκων. Επίσης δεν θα δούμε φιλικά κανενός είδους παρενόχληση στα νερά της Κύπρου ειδικά όταν εμπλέκονται αμερικανικά πλοία».