Yeni Safak: Θέμα «παράνομης κατοχής νησιών» θα θέσει ο Ερντογάν στο ΝΑΤΟ

«Ο Ερντογάν θα φέρει στην ατζέντα την παράνομη στρατιωτικοποίηση των νησιών», αναφέρει το δημοσίευμα, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Τουρκία, Μανώλης Κωστίδης.

Έτοιμη να τραβήξει κι άλλο το σκοινί φαίνεται πως είναι η Άγκυρα, υιοθετώντας ένα νέο ακόμα πιο εξωφρενικό αφήγημα κατά της Ελλάδος, περί «παράνομης κατοχής νησιών». Σύμφωνα με την  φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Safak, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, ετοιμάζεται να θέσει στο ΝΑΤΟ ζήτημα παράνομης κατοχής νησιών από τη χώρα μας.

«Ένα άλλο θέμα που θα φέρει ο Ερντογάν στην ατζέντα της Συνόδου του ΝΑΤΟ είναι η παράνομη κατοχή των νησιών από την Ελλάδα.  Ο Ερντογάν θα φέρει στην ατζέντα την παράνομη στρατιωτικοποίηση των νησιών», αναφέρει το δημοσίευμα, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Τουρκία, Μανώλης Κωστίδης.

Σύμφωνα πάντα με τη Yeni Safak ο Τούρκος πρόεδρος σκοπεύει να προσκομίσει στο ΝΑΤΟ, «αποδείξεις» πως η Σουηδία και η Φινλανδία «στηρίζουν την τρομοκρατία». Στη «βαλίτσα» του Ερντογάν, βρίσκονται επίσης η δημιουργία διαδρόμου για τα ουκρανικά σιτηρά, ο πόλεμος στην Ουκρανία, η στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία και ζητήματα οικονομίας και ενέργειας.

Απειλεί ο Οκτάι: Αποστρατιωτικοποίηση ή αμφισβήτηση νησιών «και όπου πάει»

Οξύνεται συνεχώς η τουρκική προκλητικότητα, με τον αντιπρόεδρο της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι να απειλεί ανοιχτά την Ελλάδα με αποστρατιωτικοποίηση νησιών ή αμφισβήτηση της κυριαρχίας τους «και όπου πάει».

«Τα νησιά θα αποστρατιωτικοποιηθούν σε διαφορετική περίπτωση θα ξεκινήσει η αμφισβήτηση της κυριαρχίας τους. Ως Τουρκία θα το κάνουμε αυτό. Θα το αμφισβητήσουμε.  Κι όπου φτάσει αυτή η αμφισβήτηση της κυριαρχίας. Αυτό εξαρτάται από την Ελλάδα και η Ε.Ε πρέπει να δει αυτό  το λάθος», τόνισε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Milliyet.

Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Τουρκία Μανώλης Κωστίδης, ο Οκτάι είπε πως η Άγκυρα κάνει υπομονή εδώ και 100 χρόνια από τη Συνθήκη της Λωζάνης και μετά και πως είτε η Αθήνα θα κάνει πίσω, ή υπάρχει και η προϊστορία στις αρχές του 20ου αιώνα (Μικρασιατική Καταστροφή) αλλά και η πρόσφατη όπως στην Κύπρο.

«Ή η Ελλάδα θα  συμμαζέψει τα μυαλά της και δεν θα επηρεαστεί από τους άλλους...Είναι φανερό τι κάναμε στις αρχές του 1900 με τον αγώνα της ανεξαρτησίας μας  όταν πήγαν να κάνουν πράγματα. Τα 100 χρόνια δεν είναι μεγάλο χρονικό διάστημα στην ιστορία των εθνών. Ζήσαμε με την Κύπρο και αυτή είναι πιο πρόσφατη μνήμη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο αντιπρόεδρος του Ερντογάν μίλησε ειδικά για το Καστελόριζο λέγοντας ότι η Ελλάδα στρατιωτικοποιεί νησιά κάτω από τη μύτη της και δεν θα το ανεχθεί.

«Ευελπιστούμε η Ελλάδα  σύντομα να βάλει μυαλό, και την προειδοποιούμε μην επηρεαστεί από τους άλλους. Αυτοί είναι που θα την εγκαταλείψουν πρώτοι. Έρχεται από απόσταση 600 χιλιομέτρων και στο Καστελλόριζο που βρίσκεται ακριβώς δίπλα μας σε απόσταση 2 χιλιομέτρων και μιλάει για παραβίαση εναέριου χώρου και με νευρικό τρόπο παραβιάζει τον εναέριο χώρο μας. Η Τουρκία δεν μπορεί να αποδεχθεί τέτοια προσέγγιση», ανέφερε ο Οκτάι.

Πηγή: skai.gr